Zdravko Jadrijev

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
ULTRAMARATON

Dva hrvatska rekorda na Europskom prvestvu u trčanju na 24 sata: ‘Za ovo moraš imati dobar želudac‘

‘Od svih atletskih disciplina, ovdje je najmanje bitan trening, on je više kao pomoćno sredstvo‘
Piše: HinaObjavljeno: 19. rujan 2022. 12:22

Hrvatski ultramaratonci postavili su dva nacionalna rekorda na Europskom prvenstvu u trčanju na 24 sata u talijanskoj Veroni.

Zdravko Jadrijev istrčao je u Veroni 255 kilometara što je novi hrvatski rekord, a to mu je donijelo ukupno 21. mjesto. Paula Vrdoljak također je postavila novi rekord istrčavši 238 kilometara, s čime je osvojila 11. mjesto u Europi.

U ekipnom dijelu hrvatska muška reprezentacija je zauzela deseto mjesto u konkurenciji 28 europskih ekipa s istrčanih 727 kilometara, što je zbroj najbolje trojice trkača iz svake ekipe. Ženska reprezentacija je deveta od 20 selekcija s 625 prijeđenih kilometara. U obje konkurencije su zlato osvojili trkači i trkačice iz Poljske.

"Po prvi puta smo imali mušku ekipu na EP i postigli smo dobar rezultat na prvenstvu, prvom nakon tri godine jer je bila stanka zbog pandemije. U Veroni je ukupno sudjelovalo 17 hrvatskih predstavnika u ovom vrlo zahtjevnom natjecanju. Trčalo se unutar stadiona i oko njega, s krugom dužine oko 1500 metara, a uvjeti su bili skoro pa idealni, pogotovu na startu", kazao je trener Dragan Janković.

Ultramaratonci u disciplini 24 sata trčanja imaju stanke zbog odmora ili odlaska u toalet, a neki stignu i malo odspavati.

"Od svih atletskih disciplina, ovdje je najmanje bitan trening, on je više kao pomoćno sredstvo. Moraš imati dobar želudac da u trci, u naponu, možeš primati i probavljati hranu, pretvarati ju u gorivo. Potom je pitanje jesi li u stanju, pun adrenalina, usred utrke, leći i brzo se odmoriti, odspavati 10 do 15 minuta ili pak trčati bez spavanja”, kazao je Janković.

Linker
18. travanj 2024 14:36