Ivan Kvesić vs Brian Irr
 ALEXANDER NEMENOV Afp
NIŠTA OD MEDALJE

Emotivan oproštaj od Igara! Kvesić slavio u posljednjem meču, ali polufinale je ipak bilo nedostižno

Ivan je u suzama napustio borilište. Bio je blizu, upisao je dvije pobjede u četiri nastupa...
Piše: Dean Bauer, SNObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 12:59

Naš jedini predstavnik u karateu koji se sada u Tokiju prvi put, a po svemu sudeći i zadnji put pojavilo na olimpijskim igrama, Ivan Kvesić nije uspo dohvatiti jedno od prva mjesta u svojoj skupini koje bi mu jamčilo polufinale, te u najmanju ruku broncu.

Ivan je u skupini ostvario dvije pobjede i dva poraza. U 1. je kolu svladao Saudijca Tarega Hamedija 3:2, zatim je zaredao dva poraza, od Iranca Sajada Ganjzadeha 1:3, te od Kanađanina Daniela Gaysinskog 1:4, da bi u posljednjem kolu u kojem je već izgubio i teorijsku šansu za prolazak u polufinale, pobijedio Amerikanca Briana Irra 3:1. Ivan je nakon ovog

image
Ivan Kvesić vs Tareg Hamedi
ALEXANDER NEMENOV Afp

Ključnim se svakako pokazao poraz od Kanađanina. Daniel Gaysinsky nikako nije inače borac Kvesićevog ranga. Najbolji njegov rezultat do Tokija su bila dva 15. mjesta u kategoriji iznad 84 kg na SP 2016. u Linzu, te 2018. u Madridu. Upravo je na potonjem natjecanju, Ivan Kvesić bio svjetski prvak, u kategoriji do 84 kg. Zato je Kvesić bio favorit protiv Kanađanina, te bi pobjedom u toj borbi došao do 6 bodova, polufinala i medalje. Međutim, Kvesić je tu borbu odradio ispod svoje realne vrijednosti, te je Gaysinski zasluženo, pa i uvjerljivo slavio 4:1. Četiri uzastopna yuka (udarca u tijelo) kanadskog borca, donijela su Gaysinskom prednost. No, valja naglasiti i da se Kanađanin očito sjajno pripremio, "snimio" Ivana jer mu je uspio neutralizirati praktički svaki napad, blokirati već i pokušaj.

image
Sajad Ganjzadeh vs. Ivan Kvesić
ALEXANDER NEMENOV Afp

Koliko je ovo bio u biti velik propust Ivana Kvesića, pokazala je sljedeća borba Kanađanina u kojoj je "pometen" od saudijca Hamedija čak 10:3. Slabašna je Ivanu utjeha da je svladao Saudijca Hamedija koji se na kraju dana za razliku od našeg prvaka ima medalju oko vrata, kao i Amerikanca Irra koji se ionako pokazao najslabijim u skupini.

image
Daniel Gaysinsky vs Ivan Kvesić
ALEXANDER NEMENOV Afp

Tako su okončane hrvatske nade za medalju u sportu kojeg sigurno neće biti na sljedećim Igrama u Parizu 2024., a za kasnije... veliko je pitanje. Bio je ovo ujedno, pretposljednji nastup hrvatskih sportaša i sportašica na Olimpijskim igrama u Tokiju. Na borilišta će još samo vaterpolisti u nedjeljnu zoru, od 4 sata protiv SAD za 5. mjesto.

Konačan poredak skupine B - Sajad Ganjzadeh (Iran) 7, Tareg Hamedi (Saudijska Arabija) 5, Ivan Kvesić (Hrvatska) 4, Daniel Gaysinsky (Kanada) 3 i Brian Irr (SAD 1 bod).

Linker
03. svibanj 2024 12:51