Refugee Olympic Team's Aram Mahmoud hits a shot to Singapore's Loh Kean Yew in their men's singles badminton group stage match during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Musashino Forest Sports Plaza in Tokyo on July 26, 2021. (Photo by Alexander NEMENOV/AFP)
 ALEXANDER NEMENOV Afp
ARAM MAHMOUD

Emotivna priča zvijezde tima izbjeglica: ‘Svi smo tako ponosni, cijeli svijet govori o tebi‘

‘Tako sam sretna što si postigao svoj san i svoje ciljeve, jer znam koliko si pretrpio...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. srpanj 2021. 06:22

Aram Mahmoud igra badminton i zvijezda tima izbjeglica koji na ovim Igrama nastupa pod svojom zastavom. Inače je Sirijac i imao je intervju na Eurosportu, a tijekom intervjua se iz Damaska u emisiju uključila njegova sestra Sanaa koju nije vidio posljednjih šest godina. Bilo je očekivano iznimno emotivno.

Aram Mahmoud započeo je svoj olimpijski put kada je imao sedam godina i počeo igrati sa sestrom Sanom.

- Badmintonom sam počeo igrati sa 7 godina zajedno sa sestrom Sanom. Prije toga smo išli na gimnastiku prije, ali nisam bio tako dobar u gimnastici. Zatim smo prešli na badminton, a ja sam igrao neke lokalne turnire i bio sam prilično dobar, pa sam rekao ocu da želim probati igrati badminton. Imao sam 15 godina, bio sam najbolji u Siriji sa seniorima. Nakon toga, rata, koji za mene nije bio u redu i bilo je vrlo teško ostati tamo, imao sam priliku otići i u Nizozemskoj sam našao svoj drugi dom. Donio sam sa sobom badminton u Nizozemsku i rekao sam im da sam najbolji u Siriji. Bili su pomalo iznenađeni. Oko mene je bilo mnogo dobrih ljudi koji su mi pomogli pet-šest godina koliko sam bio tamo. Bili su sretni zbog mene što sam došao na Olimpijske igre. Bilo je to dug put, ali na sreću uspio sam.

I danas, on u Tokiju, Sanaa u Damasku…

- Ovo je nevjerojatan osjećaj i san. Iznenađen sam ovim krasnim iznenađenjem.

Sanaa je blistala od ponosa zbog bratovog postignuća.

- Svi smo tako ponosni na tebe, cijeli svijet govori o tebi, jer si ih natjerao da vide koliko si poseban. Tako sam sretna što si postigao svoj san i svoje ciljeve, jer znam koliko si pretrpio. Imao si strpljenja dok ne stigneš gdje sie sada. Želim se zahvaliti svima koji su podržali Arama i vjerovali u njega, jer on zaslužuje najbolje.

Emotivni Aram je odgovorio:

- Hvala ti, Sanaa… Nadam se da ćeš uspjeti okusiti uspjeh sa mnom, ali ja znaj gdje god kreneš bit ćeš sa mnom i cijela obitelj bit će iza mene. Drago mi je što predstavljam svoju obitelj na najbolji mogući način i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti Sana.
Mahmoud je izgubio svoj prvi meč na OI od visoko ocijenjenog Indonežanina Jonatana Christieja, a pobijedio ga je i Singapurac Loh Kean Yew.

- Bilo mi je zadovoljstvo, bio mi je san, pa i dodatno zadovoljstvo što nisam predstavljao samo svoju zemlju već i sve izbjeglice širom svijeta. To je nevjerojatan osjećaj.

Linker
18. svibanj 2024 19:04