AFP
POMIČE GRANICE

Fantastična sportašica koja prkos zakonima fizike uspjela je zapanjiti i velikog LeBrona Jamesa

Najveća gimnastičarka današnjice izvela je element koji su dosad radili samo muškarci
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. svibanj 2021. 13:12

Da je čudesna sportašica, znamo odavno. Da iz godine u godinu, pa gotovo i iz nastupa u nastup, pomiče granice i ruši rekorde, znamo i to. Ali, i pored svega toga, Simone Biles i dalje uspijeva iznenaditi i šokirati nekom novom čudesnom vježbom, nekim novim elementom koji prkosi zakonima fizike. Napravila je to i prošli vikend u Indianapolisu na turniru US Classic na kojem je, naravno, pobijedila u višeboju, a pritom je na preskoku napravila nešto što se nijedna žena u povijesti nije usudila. Dvostruki premet Jurčenko element je koji su dosad na natjecanjima izvodili samo muškarci i to vrlo rijetki. Jer je toliko težak.

No, za Simone Biles, 24-godišnjakinju iz Teksasa, ne postoji nemoguće. Dokazala je to već bezbroj puta. S 25 medalja sa svjetskih prvenstava najtrofejnija je u povijesti, računajući i mušku i žensku konkurenciju, ali medalje joj nisu dovoljne. Upamćena želi ostati i izvođenjem riskantnih elemenata koje nitko nije napravio i to joj jako dobro ide.

Kad je prije godinu dana na društvene mreže pustila snimku na kojoj se vidi da uvježbava dvostruki premet Jurčenko, cijeli je gimnastički svijet ostavila u nevjerici. Prije nekoliko dana, neposredno prije turnira u Indianapolisu, procurila je snimka sa službenog treninga nakon koje je postalo jasno da se Simone taj super teški skok s ekstremnim rizikom sprema izvesti i na samom natjecanju. Video je došao i do košarkaškog kralja LeBrona Jamesa koji ga je pustio na svome Twitteru uz samo dvije riječi: “Moj Bože”.

Ne žele da je kopiraju

Biles je došla na odskočnu dasku okrenuta leđima i nakon što se rukama odbila od sprave, napravila trostruki okret sa savijenim kukovima i ispruženim koljenima. I tu priča postaje dodatno zanimljiva. Logično bi bilo očekivati da tako kompliciran skok koji, podsjećamo, nijedna žena dosad nije izvela na natjecanju, ima i ogromnu startnu ocjenu kojom se vrednuje težina vježbe. No, slijedeći pravilnik Međunarodne gimnastičke federacije (FIG), suci na US Classicu su joj dali startnu ocjenu 6,6, neznatno veću od mnogih daleko lakših skokova.

Zašto je to tako? Službeno objašnjenje FIG-a je isto kao i prije dvije godine kada je na sličan način ocijenjen i njezin opako teški element na gredi. Na taj se način želi obeshrabriti ostale gimnastičarke da počnu raditi takve elemente jer su jednostavno - preopasni. Računica bi trebala biti jasna - rizik je prevelik, a dobitak premalen, pa je bolje ne upuštati se u to. No, za Simone Biles to, naravno, ne vrijedi. Na pitanje američkih novinara u Indianapolisu zašto se muči s elementima koji joj ne mogu donijeti značajnu prednost, Biles je odgovorila:

- Zato što sam sposobna to napraviti. Znam da ocjena nije korektna i onakva kakvu bismo željeli, ali ja to jednostavno mogu izvesti. Pa, zašto onda ne pokazati svoje sposobnosti i atleticizam?

Kazna što je - predobra

Američki mediji ne vjeruju u objašnjenja iz FIG-a, tvrde da je čelnicima svjetske gimnastike dosadila Simoneina dominacija i da je na ovaj način žele obuzdati.

- Nije stvar u tome je li to pošteno ili nije. Sport je sport. Nekome tko ima velik potencijal i sposobnosti, trebate dati prednost u usporedbi s nekim drugim. To bi trebao biti smisao pravilnika o ocjenjivanju, da odvojimo dobre od odličnih - poručio je njezin trener Laurent Landi.

Ostaje samo nada da će vodeći ljudi FIG-a, sada kada je Biles izvela novi skok na natjecanju, razmotriti svoje odluke. U suprotnome će ispasti da je i dalje zapravo kažnjavaju jer je predobra...

Linker
07. svibanj 2024 15:52