Igrač lacrossea (ilustracija)

 ANDREAS GEBERT Dpa Picture-alliance Via Afp
KONTROVERZAN ZAHTJEV

Farsa na Olimpijskim igrama, u novi sport žele ‘ubaciti‘ domoroce, uključio se čak i Joe Biden

Konfederacija Haudenosaunee zatražila je da na Igrama u Los Angelesu nastupi pod vlastitom zastavom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. prosinac 2023. 10:51

Kad je 2017. godine donio kontroverznu odluku da svi budući organizatori ljetnih Olimpijskih igara mogu prema vlastitom afinitetu ubaciti do pet sportova koji će jednokratno biti u olimpijskom programu, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) otvorio je put u popriličan kaos.

Baseball i softball su, primjerice, u Tokiju bili dio Olimpijskih igara, u Parizu ih dogodine neće biti, pa će u Los Angelesu 2028. opet uskrsnuti pod olimpijskim krugovima... Karate je u Tokiju ubačen u olimpijsku priču, u Parizu ga veće neće biti, ali ćemo zato u francuskoj prijestolnici kao olimpijski sport gledati breakdance... Njega, pak, neće biti u Los Angelesu u kojem se pojavljuju neki novi sportovi, a tko zna s kakvom će tek idejom izaći Australci koji su domaćini Igara 2032. godine.

Protiv pravila i tradicije MOO-a

Uglavnom, sve se polako pretvara u farsu u kojoj jedan sport malo jest olimpijski, pa malo nije, pa onda opet malo jest... A cijela priča bi mogla postati još bizarnija jer je jedan od tih jednokratnih olimpijskih sportova sada odlučio izaći s dodatnim zahtjevom koji se kosi sa svim pravilnicima i tradicijom olimpijskog pokreta. Riječ je o lacrosseu, jednom od pet sportova koji su se izborili za ulazak u program Igara u Los Angelesu, i koji sada traži da pod posebnom zastavom nastupi reprezentacija Haudenosaunee, konfederacija američkih domorodačkih naroda.

image

Bivše reprezentativke Haudenosauneea u lacrosseu

MICHAL CIZEK Afp

Irokezi, skupina jezično srodnih sjevernoameričkih indijanskih plemena, koji se kao konfederacija nazivaju Haudenosaunee, smatraju se osnivačima lacrossea, momčadskog sporta čiji je cilj postići pogodak gumenom loptom, koristeći palicu s pričvršćenom mrežicom na vrhu. Podatak da su ovu igru u različitim varijantama igrali još u 12. stoljeću, omogućio je Irokezima da se izbore da na svjetskim prvenstvima u lacrosseu nastupaju kao samostalna reprezentacija. Pod imenom Haudenosaunee na posljednja su tri SP-a osvojili brončane medalje i jedna su od svega pet reprezentacija u povijesti ovog sporta koje su osvajale odličja na svjetskim smotrama.

Otvaranje Pandorine kutije?

Sve su ovo razlozi zbog kojih je konfederacija Haudenosaunee odlučila tražiti od MOO-a da i na Igrama u Los Angelesu nastupi pod vlastitom zastavom, umjesto pod onima SAD-a ili Kanade, a podršku su ranije ovog mjeseca dobili i od američkog predsjednika Joea Bidena.

- Ne mogu se sjetiti dostojnijeg kandidata za priključenje Olimpijskim igrama od konfederacije koja je doslovno izmislila sport - rekao je viši savjetnik Bijele kuće Tom Perez.

Posve je jasno, međutim, da na Olimpijskim igrama nastupaju reprezentacije neovisnih zemalja, a ne predstavnici regija, autonomnih pokrajina ili zajednica. Po istom bi se principu, recimo, mogli javiti Škoti kao začetnici curlinga i zahtijevati da u tom sportu nastupaju pod svojom, a ne britanskom zastavom. Poznato je, isto tako, da se Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska na svjetskim nogometnim prvenstvima natječu odvojeno, ali na OI nastupaju zajednički kao Velika Britanija.

U zajedničkoj izjavi, World Lacrosse i konfederacija Haudenosaunee zahvalili su Bidenu na potpori, iako su svjesni da put do njihova cilja neće biti jednostavan.

- Poštujemo format Olimpijskih igara i ne želimo probiti nikakve granice koje možda nisu u najboljem interesu olimpijskog pokreta. Znamo da ovo predstavlja mali izazov i veselimo se suradnji s MOO-om koji će biti odlučujući faktor. Želimo biti sigurni da razumiju važnost lacrossea za našu zajednicu i svijet - rekao je Leo Nolan, izvršni direktor reprezentacije Haudenosaunee.

Pristane li u konačnici MOO na ovakav ustupak, to bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju jer bi se i mnogi drugi mogli početi javljati sa sličnim zahtjevima. No s obzirom na neke prethodne odluke krovnog tijela olimpijskog pokreta, ništa nas ne bi iznenadilo...

Linker
30. travanj 2024 03:56