Antonio Franko
 RONALD GORSIC/CROPIX
BORBA PO TEŠKOM VREMENU

Franko u povijesnom nastupu osvojio odlično peto mjesto: ‘Dao sam sve od sebe‘

‘Osjećaj je bio fantastičan, stvarno sam uživao od početka do kraja‘
Piše: HinaObjavljeno: 28. kolovoz 2021. 08:59

Hrvatski paraolimpijac Antonio Franko (28) osvojio je odlično peto mjesto u triatlonu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Bio je to premijerni nastup nekog hrvatskog sportaša u triatlonu u povijesti paraolimpijskih igara.

Triatlon je održan u Odaiba Marine Parku, a Franko je nakon 750 metara plivanja, 20 km vožnje biciklom i 5 km trčanja ostvario rezultat 1:05.49, zaostavši za pobjednikom Francuzom Alexisom Hanquinquantom 5:51 minutu.

Drugi je bio Japanac Hideki Uda (+3.47), dok je broncu osvojio Španjolac Alejandro Sanchez (+4.26). Ispred Franka je bio i Kinez Jiacho Wang (+4.56).

"Mogu biti zadovoljan petim mjestom, dao sam sve od sebe, u ovom trenutku nisam mogao bolje. Od početka do kraja je bila velika borba po ovom teškom vremenu," kazao je 28-godišnji triatlonac iz Kraljevice, član riječkog kluba Rival.

Franko je nakon plivačke dionice bio peti, sa samo dvije sekunde zaostatka za trećim mjestom, na biciklu je "plesao" između pete i sedme pozicije, da bi se u posljednjoj dionici probio do petog mjesta koje je zadržao do kraja.

Zbog velikih vrućina, start utrke je bio u 6.30 po lokalnom vremenu. Temperatura je već tada bila oko 29 stupnjeva Celzijusa uz 80 posto vlage.

"Voda je bila vruća, oko 28, 29 stupnjeva, tako da sam se prvi krug na biciklu još tražio i lovio osjećaj. Na trčanju sam odlično krenuo, odmah sam prošao Amerikanca, počeo sam pojačavati, no nažalost nakon drugog kruga u jednom zavoju sam se poskliznuo i pao. List na protezi mi se malo nakrivio, nakon toga više nisam mogao pojačavati, već sam održavao da ne pukne skroz kako ne bi morao odustati."

Antonio, koji je rođen s aplazijom desne fibule i ligamenata desnog koljena, odnosno skraćenjem noge od 6 cm, plasman u Tokio izborio je skupljajući bodove u protekle dvije godine. Veliki uspjeh je već sam plasman na POI.

"Bilo je jako teško izboriti plasman među 10 najboljih koji su nastupili u Tokiju. Do zadnjeg trenutka nitko nije bio siguran, osim Francuza Hanquinquanta. Svi ostali su mogli ispasti do zadnje utrke," kazao je dodavši kako je uživao u svom prvom paraolimpijskom nastupu.

"Osjećaj je bio fantastičan, kao niti na jednoj drugoj utrci. Stvarno sam uživao od početka do kraja."

Franko je dodao kako je i prije utrke bilo poznato tko će osvojiti zlato. Francuza je na putu do pobjede mogla zaustaviti samo neka nezgoda. U jednom trenutku je čak pao dok je trčao, no sve je prošlo bez problema i na koncu je trostruki svjetski i trostruki europski prvak uvjerljivo slavio.

"Mi ostali smo tu negdje, svi se međusobno pobjeđujemo, zavisno o utrci, no njega već četiri godine nitko nije pobijedio. Dominira i stvarno je klasa iznad," kazao je Franko koji je prvu medalju u paratriatlonu, i to brončanu, osvojio je 2017. godine na Svjetskom kupu u španjolskoj Altafulli, a najveći uspjeh mu je brončana medalja na Europskom prvenstvu 2019. u Valenciji.

Franko je u parasportu od 19 godine, a veliku ulogu u tome je odigrala naša najtrofejnija paraolimpijka Milka Milinović koja je osvojila osam paraolimpijskih medalja, te nastupila na 10 POI.

"Kao klinac sam se bavio plivanjem, pa boksom i nisam se vidio u parasportu. No, Milka me stalno nagovarala. S 19 sam odlučio probati i nakon godine dana u paraplivanju počeo sam se baviti paratriatlonom i u tome sam se super našao.

Franko trenutačno završava Kineziološki fakultet, a ujedno je i kondicijski trener nogometaša i košarkaša Kraljevice, naravno kada mu to vrijeme dozvoli jer su prioritet treninzi. Njegovim nastupom bio je zadovoljan i trener Hrvoje Vlahović.

"Zadovoljan sam petim mjestom koje je Franko osvojio. Očekivali smo borbu između drugog i sedmog mjesta, na kraju je ispala zlatna sredina. Ovo je prvi put da smo imali predstavnika u triatlonu na Paraolimpijskim igrama, ovo je prvi put da je Antonio nastupio na ovako velikom natjecanju u punoj spremi jer je na zadnjem svjetskom prvenstvu bio ozlijeđen i nije mogao pokazati koliko vrijedi," kazao je Vlahović.

"Među najboljih deset triatlonaca Franko je bio peti i mislim da nemamo za čime žaliti," dodao je.

Vlahović će istaknuo kako je staza bila vrlo brza.

"Bila je relativno jednostavna staza i nije bilo velikih uspona, međutim tehnički na biciklističkom dijelu je bilo par oštrih zavoja na kojima je trebalo biti oprezan. No, sve u svemu bila je to brza staza," naglasio je Vlahović.

Komar startao porazom

Hrvatski boćar Davor Komar poražen je na startu natjecanja u skupini A BC4 kategorije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Paraboćanje je već 37 godina paraolimpijski sport, ali Komar je tek prvi hrvatski boćar koji je izborio nastup na POI.

U dvoboju prvog kola A skupine izgubio je od Vivian Yan Wai Lau iz Hong Konga s 3-4. Komar je poveo s 3-0, no bivša svjetska prvakinja, te tri puta brončana sa svjetskih prvenstava je okrenula rezultat i pobijedila s 4-3.

Jedna utakmica u boćanju ima četiri bacanja bulina, a u svakom bacanju bulina suparnici imaju po šest boća. Ukupno natjecatelji bacaju 24 boće.

"Poveo sam 3-0 u prvoj ruci, a ona je potom u svakoj ruci radila malo pomalo i sa zadnjom boćom mi je napravila taj punat i to u milimetar" kazao je 52-godišnji Puležan, član Istrijane.

"Žao mi je što sam izgubio, želio sam pobjedom otvoriti natjecanje, ali ne porazom. Drugačija je energija kada otvoriš natjecanje pobjedom, dobio bi malo mira. Međutim, još ništa nije gotovo, ispred mene su još dva meča," dodao je.

U Komarovoj kategoriji tjelesnih oštećenja, BC4 u kojoj nastupaju paraboćari svih vrsta invaliditeta (distrofija, mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno, nastupaju 24 natjecatelja koji su podijeljeni u šest grupa, a četvrtfinale će izboriti šest pobjednika, te dvoje s najboljim skorom.

Premda su ovo njegove prve paraolimpijske igre, Komar je istaknuo kako nije imao tremu te kako se dobro osjećao.

"Odlično sam se osjećao, nisam imao nikakvu tremu. Igrao sam super, ali ne dovoljno za pobjedu premda sam u zadnja dva međusobna okršaj slavio."

U drugom kolu Komara očekuje borba protiv Slovaka Martina Streharskyja, a potom u zadnjem kolu vodeća na svijetu Kanađanka Alison Levine.

Komar se trenutačno nalazi na 13. mjestu svjetske boćarske liste pojedinačno u BC4 kategoriji, a do sada je u karijeri osvojio 64 medalje.

Najveći uspjeh ostvario je pobjedom na Svjetskom kupu u Portugalu 2018. godine, a ima i treće mjesto u Hong Kongu 2019.

Linker
28. svibanj 2023 14:15