Udarac godine i diskvalifikacija Đokovića s US Opena
 AFP
PREGLED GODINE

Godina koju nikad nećemo zaboraviti: Ovo su najupečatljivije, najšokantnije i najbizarnije priče iz 2020.

Smrt Kobeja Bryanta, Đokovićeve nesreće, Ronaldinho u zatvoru, oproštaj Rudića, Stipe Miočić...
Piše: SNObjavljeno: 31. prosinac 2020. 20:59

Trebala je to biti godina Olimpijskih igara i nogometnog Eura, no ostat će zapamćena po virusu COVID-19. Opet, i takva krnja godina donijela je velike priče o junacima i tragičarima, postavljanjem rekorda i pothvatima s kojima su akteri postali dio povijesti.

Pogibija Kobeja Bryanta u padu helikoptera

Tog 26. siječnja svijet je obišla šokantna vijest - poginuo je Kobe Bryant. “Ne, ne može otići jedan od najvećih”, prošlo je kroz glavu svim ljubiteljima sporta. Helikopter koji je prevozio njega, njegovu kćer Giannu (13) i još sedmero ljudi srušio se zbog slabe vidljivosti nadomak Los Angelesa. Na komemoraciji tijekom svojeg govora plakao je i Najveći - Michael Jordan.

image
Kobe Bryant neće biti zaboravljen
AFP

Duplantis srušio rekord Lavilleniea u skoku s motkom

Švedski skakač s motkom Armand Duplantis početkom veljače prvo je u Poljskom Torunu preskočio 6,17 metara i tako srušio rekord koji je držao Francuz Renaud Lavillenie iz 2014. da bi nakon samo tjedan dana na mitingu u Glasgowu popravio taj svoj domet i letvicu postavio na 6 metara i 18 centimetara. A čini se kako ima prostora za još...

image
Sjajan rekord
AFP

Odgođene Olimpijske igre u Tokiju

Japan je 24. ožujka predložio jednogodišnju odgodu Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je to prihvatio. Od prvog izdanja u modernoj eri 1896. godine ovo je prva odgoda olimpijskih igara u doba mira. No, alternative nije bilo. Sve je prebačeno za srpanj 2021.

image
Novi termin za Igre
AFP

Tom Brady objavio je da nakon 20 sezona napušta Patriotse

Jedna od najvećih zvijezda u povijesti NFL-a Tom Brady i službeno se oprostio od New England Patriotsa čiji je dres nosio posljednjih 20 sezona. Osvajač 6 Super Bowla više nije mogao funkcionirati s jednako uspješnim trenerom hrvatskog podrijetla Billom Belichickom, prešo je u Tampa Bay i tako se raspao tandem snova američkog nogometa.

image
Tom Brady
AFP

Nekad najbolji igrač svijeta Ronaldinho završio u zatvoru

“Nikada nisam ni pomislio da ću završiti u zatvoru. Zatvor nije za mene”, kazao je bivši najbolji nogometaš svijeta Brazilac Ronaldinho u travnju ove godine kada je zajedno s bratom Assisom uhićen u Paragvaju zbog lažne putovnice te zemlje. Proveo je 32 dana iza rešetaka, a kasnije je pušten u kućni pritvor. U kolovozu je nakon priznanja nedjela i plaćanja kazne dobio dopuštenje za odlazak iz Paragvaja.

image
Ronaldinho se osramotio u 2020.
AFP

Otkazan Wimbledon po prvi put nakon II. svjetskog rata

Po prvi put nakon 1945. godine organizatori su otkazali Wimbledon i to zbog pandemije. Čak 10 godina kroz povijest organizatori su bili prisiljeni otkazati održavanje turnira, svaki put zbog svjetskog rata (I. i II.). Turnir je trebao započeti 29. lipnja, a naslove su trebali braniti Novak Đoković i Simona Halep u pojedinačnoj konkurenciji.

image
Wimbledon je bezbolno otkazao turnir jer je dobio od osiguranja više od 100 milijuna eura
AFP

Oproštaj Ratka Rudića od vaterpola

U svibnju je Ratko Rudić (72) objavio kraj jedne veličanstvene i neponovljive trenerske karijere. S Hrvatskom je osvojio čak 10 medalja, u cijeloj karijeri osvojio je čak 67 medalja (igračkih i trenerskih), jedini u svijetu vaterpola, te je vodio čak tri različite nacionalne vrste (Jugoslavija, Italija i Hrvatska), a ima i naslove olipijskog i svjetskog pobjednika

image
Ratko Rudić u zasluženoj mirovini
AFP

Patrick Mahomes dobio ugovor na pola milijarde USD

Možda najbolji NFL quarterback današnjice Patrick Mahomes, član prvaka najjače lige američkog nogometa Kansas City Chiefsa, potpisao je nevjerojatan ugovor koji mu jamči 477 milijuna dolara s mogućnošću da se popne i do 503 milijuna dolara na deset godina. Time bi također postao prvi s ugovorom od preko pola milijarde.

image
Patrick Mahomes
AFP

Adria Tour završio na neslavan način zbog koronavirusa

Adria Tour u lipnju je trebao biti poslastica za sve ljubitelje tenisa u svijetu. Pogotovo stoga što u to vrijeme tenis nije postojao zbog pandemije. U Zadru je to trebao biti festival sporta, ali nakon što su se virusom zarazili Novak Đoković, Grigor Dimitrov, Goran Ivanišević, Borna Ćorić ATP svijet se obrušio na organizatore zbog neodgovornosti.

image
Novak Đoković išao je srcem u ovu ideju, ali svjetski mediji dosta su ga kritizirali
AFP

Stipe Miočić postao najbolji UFC teškaš svih vremena

U koloovozu je napokon održana i treća borba između Stipe Miočića i Daniela Cormiera. Meč koji je čekao cijeli svijet otišao je u korist borca hrvatskih korijena jednoglasnom sudačkom odlukom. Stipe je odradio taktički gotovo savršen meč i potvrdio da je najveći teškaš u povijesti UFC-a.

image
Stipe Miočić
Instagram

Igrači u NBA balonu prijetili odlaskom zbog rasizma

Nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda od strane policije i protesta zbog brutalnosti organa reda prema tamnoputim državljanima u Americi NBA igrači u jednom su trenutku odlučili da će, ukoliko se stvari odmah ne promijene, napustiti balon doigravanja. Nakon pregovora koji su trajali jedan dan natjecanje se ipak nastavilo do kraja.

image
Kevin C. Cox/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Đoković napucao sutkinju lopticom u grlo pa izbačen s US Opena

Novak Đoković, veliki favorit za naslov na US Openu, napravio je glupost u osmini finala tog turnira kada je za vrijeme meča protiv Španjolca Carrena-Buste izgubio živce i bez gledanja udario lopticu koja je pogodila linijsku sutkinju u vrat. Sutkinja je potom pala na tlo i izgledalo je kao da ima poteškoća s disanjem, a Đoković je zaradio automatsko isključenje.

image
Situacija koja će ući u udžbenike
AFP

Clippersi prokockali 3-1 u polufinalu Zapada

Kad je ljetos Kawhi Leonard potpisao za Clipperse u koje je zajedno s dvostrukim prvakom stigao i Paul George, momčad Doca Riversa slovila je za prvog favorita NBA lige. Onda su još u konferencijskom finalu Clippersi poveli 3-1 protiv Denvera, koji je potom kreirao preokret i najveće iznenađenje doigravanja u Orlandu. Izostala je tako u finalu Zapada očekivana “bitka za LA”, a naš Ivica Zubac zbog toga je dobio novog trenera jer je Riversa zamijenio Ty Lue.

image
Neće zaboraviti priliku koja se nudila
AFP

Pogačar na Touru oteo pobjedu Rogliču u 'ludom' preokretu

Primož Roglič, koji je nosio žutu majicu vodećeg posljednjih 11 dana Toura i koji je bio veliki favorit i prije početka, pa i jednako tako veliki favorit za pobjedu na kronometarskoj etapi, ostao je bez trona. U 36 kilometara izgubio je brižno građeno i čuvano vodstvo, izgubio je prvo mjesto, izgubio je žutu majicu, izgubio je jednostavno - sve.

image
Kakav preokret!
AFP

Nadal se izjednačio s Federerom po broju osvojenih GS naslova

Teže loptice, niži odskok, sporiji uvjeti, dvorana, listopad… Bla, bla, bla… Sve to, valjda nešto nismo zaboravili, trebalo je zaustaviti Rafaela Nadala u pohodu na 13. titulu u Roland Garrosu i 20. na Grand Slam turnirima. Uzalud sva analitika, uzalud sve utemeljene prognoze, uzalud što je s druge strane mreže bio prvi tenisač svijeta Novak Đoković. Rafa je došao do 20. Grand Slam naslova.

image
Nevjerojatno finale i laka pobjeda Nadala
AFP

Hamilton dostigao i pretekao Schumachera

Britanski vozač Lewis Hamilton ponovno je osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 te se sa sedam titula izjednačio na vrhu s najtrofejnijim vozačem svih vremena Michaelom Schumacherom. No, uspio je ostati samostalan na vrhu poretka u ukupnim pobjedama. Nakon ove sezone ih sada ima 95, četiri više od Michaela.

image
Dominator
AFP

LeBron isporučio naslov u Los Angeles nakon deset godina suše

Dvije godine nakon što je stigao u Los Angeles, LeBron James je u prvoj zajedničkoj sezoni s Anthonyjem Davisom isporučio naslov NBA prvaka Lakersima koji su isti čekali od 2010. kad ih je do njega vodio ove godine tragično preminuli Kobe Bryant. Balon u Orlandu bilo je poprište pohoda na kojem Lakersi nisu imali ozbiljniju prepreku jer su u doigravanju s po 4-1 nanizali Portland, Houston i Denver te u finalu sa 4-2 dobili Miami.

image
Ronald Cortes/Getty Images/AFP

Grosjean se zabio u ogradu, gorio 20 sekundi, ali čudesno se spasio

Velika nagrada Bahreina pretvorila se već u 1. krugu u jednu od najvećih nesreća u Formuli zadnjih godina. Romain Grosjean je u trećem zavoju nakon kontakrta s jednim bolidom izletio sa staze i zabio se u ogradu pri čemu je bolid eksplodirao i prepolovio se. Srećom, 34-godišnji Francuz je preživio, iako je 20 sekundi bio u plamenu. Nekako je izašao iz bolida i putem radija potvrdio da je dobro.

image
Bryn Lennon/POOL/AFP

Linker
19. travanj 2024 18:53