KARLO SUTALO
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH

Graničar s djecom na Prokurativama zaigrali Šime Vrsaljko, Barbara Marić, ministar Tonči Glavina

Graničar je jedna od najpopularnijih disciplina na Plazma Sportskim igrama mladih
Piše: SNObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 16:09

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi na kojoj je kroz 28 godina sudjelovalo više od 3.088.000 djece i mladih. Osnovane u Splitu 1996. godine, prije 14 godina proširile su se na Bosnu i Hercegovinu, prije 11 godina natjecanja su se počela organizirati u Srbiji, a od ove godine i u Sloveniji.

Sudjelovanje na Igrama je potpuno besplatno, a uz natjecanja u 10 sportskih disciplina Plazma Sportske igre mladih već drugu godinu za redom organiziraju i revijalna natjecanja u sklopu All-star sports daya. Nakon prošlogodišnjeg revijalnog turnira u padelu i spektakularne nogometne utakmice All-star tima kada su predvođeni Aleksanderom Čeferinom, predsjednikom UEFA-e i ambasadorom igra na splitske Prokurative istrčali Luis Figo, Nasser Al-Khelaifi, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Nemanja Vidić, Aljoša Asanović, Mario Stanić, Christian Karembeu, Aitor Karanka, Igor Tudor zaigrali protiv mlade SIM reprezentacije, ove godine nešto drugačije.

image
KARLO SUTALO

Kao najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi, svjesni svog utjecaja na živote mnoge djece i mladih za kraj rekordne sezone dodatan angažman za promociju sporta obogaćen je programima u sklopu Alta banka All-star Sports day-a. Poticanje na zdrav način života, toleranciju, zajedništvo, druženje i ostale dobrobiti koje se usvajaju bavljenjem sportom Plazma Sportske igre mladih još su jednom obogatile revijalnim natjecanjima na kojima su profesionalni sportaši, visoki dužnosnici u sportu, ambasadori SIM-a, sportaši i osobe iz javnog života regije i Europe, pokazali da su Igre prilika svima da kroz fair play i prijateljstvo pridonesu širenju humanosti, poštivanju različitosti, suzbijanju nasilja i razvoju osjećaja zajedništva.

Revijalni šahovski turnir

Alta banka All star Spots day nastavio se na Rivi revijalnim ahovskim cup-om koji su uz mlade šahiste zaigrali i Dušan Stojankić, Dora Strezova Nikolova, Frank O‘Donnell, Jaak Mikkel predstavnici Coca-Cola HBC, Dragan Stajković – general manager kompanije Bambi a.d., Josip Komar – predstavnik investitora u Dalmacija Tower (AC Hotel Split by Marriott), Tatjana Golubović – glavni menadžer odnosa s javnošću i marketinga PBZ Hrvatska, Valent Sinković – veslač, olimpijski prvak, Jorg Gunkel – direktor prodaje i marketinga u kompaniji Topps, Katharine Viner- urednica Guardiana, Sandra Lazarević – direktorica marketinga Intesa Sanpaolo banke Srbija, Milica Šetka- Group Head of Snacks CCC HBC, Zoran Blagojević, CEO at Wiener Stӓdtische osiguranje a.d.o. Beograd, Adrian Chiles – britanski novinar i voditelj, Jernej Suhadolnik – glavni urednik sportske redakcije DELO, Jelena Drakulić Petrović – CEO Ringier Axel Springer, sportske legende Aljoša Asanović, Nemanja Vidić, Niša Saveljić i Dejan Tomašević. All-star team PBZ šahovski cup zaigrao je protiv šahovske velemajstorice Aleksandra Dimitrijević i velemajstora Zurab Azmaiparashvili, predvođeni Arkadyjem Dvorkovichem, predsjednikom FIDE – Svjetske šahovske organizacije, zaigrati šah na Rivi.

image
KARLO SUTALO

U sklopu bogatog programa održan je nagrađivani sportsko-ekološki event “Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet”. Na edukativnom poligonu djeca sudionici Međunarodne završnice još jednom su pokazala kako sport i ekologija idu zajedno, a Zoran Bogdanović, CEO Coca-Cola HBC, dodijelio im je i prigodne nagrade.

Graničar na Prokurativama

Kruna 28. sezone je utakmica graničara All-star timova četiri zemlje sudionice Igara. Još jednom su Plazma Sportske igre mladih prokurative pretvorile u najljepši sportski teren na kojem su mladih SIM-ovci svoje timove pojačali legendarnim sportašima, resornim ministrima i predstavnicima sponzora.

Prokurative su ovoga puta postale sportski teren za atraktivan revijalni turnir u graničaru, na kojem su se gosti Plazma Sportskih igara mladih prisjetili svog djetinjstva. Zajedno s mladim sportašima, odigrali su svima poznatu igru graničara, a događaj okupio je poznate ličnosti iz regije koje su, uz mnogo smijeha i zabave, ponovno doživjele radost igre iz djetinjstva, dok su mladi sportaši uživali u prilici da igraju rame uz rame s njima.

Tako su se u Hrvatskom timu uz Vatrene zmajčeke, četverostruke međunarodne prvake u graničaru, našli ministar turizma i sporta Tonči Glavina, olimpijka Barbara Matić, ambasadori SIM-a Predrag Mijatović i Šime Vrsaljko i Deborah Laura iz tvrtke Topps. Za Bosnu i Hercegovinu zaigrali su Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije BIH, sportaši Larisa Cerić, Mehmed Baždarević, Aitor Karanca i glumac Zenit Đozić. U ekipi Srbije tim su pojačali sa Zoranom Gajićem, ministrom sporta Srbije, sportašima Tijanom Boganović i Aleksandrom Kloraovom, predsjednikom FIDE Arkadyjem Dvorkovićem i Goricom Stojković, direktoricom franšize Coca-Cola Company za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Matijaž Han, ministar gospodarstva, turizma i sporta Republike Slovenije, sportaši Andreja Leški i Marko Simeunović, europski povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn te Jure Tepina, voditelj digitalnih sadržaja CME Adria, pridružili su se graničarskom timu Slovenije.

Graničar je jedna od najpopularnijih disciplina na Plazma Sportskim igrama mladih, kroz natjecanje miješanih ekipa pravi je primjer inkluzije, ali i druženja te fair playa, što ga čini omiljenim sportom među djecom, a kako smo vidjeli na Prokurativama i odraslima. Iako su slovenski navijači bili najglasniji na tribinama, pobjedu na terenu zaslužio je Hrvatski tim.

Linker
05. rujan 2024 10:55