ADRIAN DENNIS Afp
LOŠA PRIPREMA

‘Hrvat je bio sparing partner Joshui. Kad mi je rekao što su tražili od njega, sve mi je bilo jasno‘

Jedan od najvećih naših boksačkih autoriteta o razlozima poraza dosadašnjeg prvaka...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. rujan 2021. 07:05

Čak 66.267 gledatelja smjestilo se unutar Tottenham Hotspur stadiona očekujući pobjedu Anthonyja Joshue nad izazivačem Oleksandrom Usikom, a umjesto toga su u nevjerici, kroz dvanaest rundi, promatrali kako britanski teškaš uvjerljivo gubi pojaseve svjetskog prvaka. Milijuni gledatelja pred televizijskim ekranima također su pratili ovaj boksački spektakl, a oni neupućeni u vrijednost i kvalitetu Ukrajinca ostali su iznenađeni.

- Puno bih toga propustio pogledati na televiziji, ali ovo nikako - rekao nam je jedan od najvećih boksačkih autoriteta u Hrvatskoj, pa i šire, trener Leonard Pijetraj.

- Svojim sam boksačima u najavi borbe rekao da mi Joshua ne izgleda uvjerljivo, da se ne ponaša kao svjetski prvak u svemu onome što je prethodilo borbi. Može se to nazvati moja intuicija, ali ja sam imao informacije iz njegovog kampa, znao sam što se događa i kako se priprema. Tamo je, kao što znate, kao jedan od sparing partnera bio naš Marko Milun i ja sam znao točno što se događa i kakav je njihov plan. Kad god bi Marko u borbu protiv Joshue krenuo agresivno, kao što to radi Usik, oni su mu rekli da boksa sporije. To nije bila dobra priprema za obranu naslova, pogotovo ne protiv nekoga tko je tako dobar kao Usik. Radili su sve suprotno, da ne kažem pogrešno i na kraju tih dvanaest rundi moram reći da je za Joshuu dobro da je ostao na nogama.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Spretno koristio ruke

Kako je moguće da se u jednom takvom stožeru, stožeru svjetskog prvaka, olako upuste u borbu s Usikom, prekaljenim i ovjenčanim slavom amaterom (olimpijskim pobjednikom, svjetskim i europskim prvakom), pa nakon toga profesionalnim prvakom u nižoj kategoriji, te neporaženim u teškoj kategoriji?

- Da se razumijemo, Usik je doktor boksa. Da bi se njega pobijedilo, mora se boksati bez pogreški. Joshua ih je napravio previše, a najveća od njih jest da se borio točno onako kako je Ukrajinac želio. Usik se voli nadigravati, u tome je nenadmašan. On je odličan na distanci, ima duge ruke i spretno se s njima koristi, a Joshua je stajao u sredini ringa, bio je pasivan i nije pokušao napadati. Kao prvo, morao je skratiti distancu i koristiti snagu svojih mišića.

Joshui je ovo drugi poraz, prvi je bio od Andyja Ruiza 2019. godine, a nakon što je vratio titulu i ponovo počeo graditi imidž jednog od najvećih, dogodio mu se - tilt. Ovakav poraz mora ostaviti traga, bodovna razlika je bila ogromna kod sva tri suca.

- Meni je drago da se u ovoj borbi još jednom vidjelo da boks nisu samo visina i mišići. Boks je puno više od toga, u boksu su važniji odlučnost, hrabrost, taktika… Ponavljam, drago mi je da je ta fama još jednom razbijena. Pobijedio je bolji, spremniji boksač, onaj koji više zna i ne plaši se to pokazati.

image
Leonardo Pijetraj
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Tektonske promjene

Kao što je to bilo protiv Ruiza, ovdje također postoji klauzula u ugovoru o revanšu, te je logično očekivati da će Joshua izazvati Usika. Što se može promijeniti do te borbe?

- Može se promijeniti puno toga, cijela strategija boksa, naročito kod Joshue. Nije mi jasno što su radili njegovi treneri u pripremi ove borbe, jer ovo kako će se Usik boriti mogao vam je otkriti prosječan trener.

Kako god, ova borba će izazvati tektonske promjene u teškoj kategoriji. Sada se sve mijenja, jer oni koji su kao izazivači čekali svoju priliku protiv Britanca, morat će potražiti drugi put do naslova svjetskog prvaka.

- Da, svi su očekivali da Joshua obrani titule i da onda izabere nekog od izazivača za sljedeću borbu. Sada je drugačije, Usik i Joshua će imati revanš, a ostali ne mogu čekati, morat će se boriti međusobno. Do neke nove prilike proći će najmanje godinu dana i mislim da će biti zanimljivije nego da je Joshua pobijedio.

Linker
25. travanj 2024 05:58