Splićanin Petar Milas je osvojio naslov prvak svijeta u teškoj kategoriji po IBO, godine 2018. protiv Kevina Johnsona
 NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
VELIKI DVOBOJ U PARIZU

Hrvat na Roland Garrosu: Petar Milas bi pobjedom protiv olimpijskog prvaka postao najbolji HR teškaš

Na legendarnom teniskom stadionu, Tony Yoka, olimpijski pobjednika iz Rija čeka našeg borca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. rujan 2021. 15:08

Prije gotovo četvrt stoljeća jedna je Hrvatica nagnala na pljesak tribina Roland Garrosa. Iva Majoli je te 1997. pokorila teniski svijet na jednom od kultnih mjesta svjetskog tenisa. Ove večeri, na istom će mjestu ponovo jedan hrvatski sportaš pokušati Roland Garros baciti u trans. No, ne s reketom u ruci, već sa šakama u rukavicama.

Splićanin Petar Milas (26) neporaženi teškaški profesionalac (15-0) izaziva amaterskog svjetskog prvaka (2015.), te olimpijskog pobjednika (Rio 2016.), čovjeka koji je baš na tim Igrama svladao našeg Filipa Hrgovića u polufinalu (uostalom kao i na SP 2015., ali u četvrtfinalu), Francuza Tonyja Yoku.(10-0). Nedvojbeno, najveći dvoboj hrvatskog profi-boksa danas, ali i ne baš samo danas, već puno, puno više. Milasov suparnik je 29-godišnja velika francuska boksačka uzdanica, rasni, školovani borac koji se odmah nakon OI u Rio de Janeiru otputio u profesionalne vode.

Yokina suspenzija

Međutim, od tada do danas je imao relativno malo borbi, odreda isključivo u Francuskoj i protiv ne odveć velikih imena. Barem ne onih i onakvih kakve su mu se predviđale nakon prve dvije godine profesionalne karijere. Doduše, postoji i razlog. Nakon svjetskog amaterskog zlata, pa još više olimpijskog, djelomice mu je i “slava udarila u glavu”, pa si je dopustio izbjegavati doping-kontrolu. Neki bi drugi boksač, iz manje države bio suspendiran nakon prvog takvog slučaja, da bi Yoka tek nakon trećeg izbjegavanja testiranja na doping (možda je imao nešto i za sakriti), uslijedila jednogodišnja suspenzija 2018. To je bez daljnjeg malo usporilo njegov planirani uspon u karijeri. Po isteku suspenzije, odradio je pet borbi i sada ga čeka šesta protiv našeg Petra Milasa. Francuz je u velikoj, višestrukoj prednosti. Osim što boksa doma (opet), zadnju je borbu imao u svibnju ove godine, dok je naš Milas bez borbe dvije godine!

- To je nešto najgore što se jednom profesionalnom boksaču može dogoditi - prije koji će dan za Fight Site, Petar Milas.

- U nekoliko navrata mi je otkazan meč u zadnji trenutak, tako da sam praktički više puta prolazio kompletne i intenzivne pripreme, a bez meča. Unatoč stalnoj fizičkoj i psihičkoj spremnosti, nedostatak mečeva, su se značajno odrazili na moju karijeru. Osim toga, nedostatak mečeva nosi sa sobom i izvjesni hendikep u pogledu nedostatka iskustva kakvo se može steći isključivo kroz mečeve. Za razdoblje iza sebe mogu sa sigurnošću reći kako je najgore u dosadašnjoj karijeri.

Torcida u Splitu?

Uoči meča puno je toga, gotovo pa sve na Yokinoj strani. Od iskustva pa do raspona ruku, visine. Francuz je vrlo visok (208 cm) ili čak 14 cm viši od ne baš malenog Milasa (194 cm).

- Da, i toga sam svjestan, te znam da ću zato morati ići taktikom brzog “ulaska” i još bržeg “izlaska” iz klinča - veli Petar, inače član BK Torcida iz Splita na čiji čak i djelić navijača računa u Parizu. No, Milas je svjestan onog što jest očito, iako može biti i varljivo, da je Tony Yoka solidan favorit. Organizatori meča su i doveli Milasa s idejom nove pobjede više za francuskog boksačkog asa.

- Kada bi ja bio favorit, to mi je stvaralo dodatni pritisak, tako da mi činjenica da je on u ovom meču favorit donekle i odgovara kao i to što ne boksam na domaćem terenu.

Kada bi pak Petar Milas ove večeri u Parizu odnio pobjedu nad jednim Tonyjem Yokom, to bi iznimno snažno odjeknulo u boksačkom svijetu. Štoviše, tog bi trenutka vjerojatno baš Petar Milas postao najbolji hrvatski teškaš ovog trenutka.

Linker
21. svibanj 2024 18:40