Christina Zwicker i društvo nisu najsretniji organizacijom SP-a
 HGS Hgs
MALO TOGA ŠTIMA

Hrvat o kaosu: ‘Kažu - Japanci rade harakiri zbog nekoliko sekundi kašnjenja, nama prijevoz kasni 2 sata‘

Veliko nezadovoljstvo sudionika Svjetskog prvenstva u gimnastici pojašnjava hrvatski trener
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. listopad 2021. 07:16

Kad je Kopenhagen krajem prošle godine odustao od organizacije ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u gimnastici, uskočili su Japanci i preuzeli domaćinstvo. No, sudeći prema dojmovima i iskustvu hrvatske, ali i ostalih delegacija, bilo bi bolje da nisu.

U gradu Kitakyushuu malo toga štima, reprezentacije se od prvog dana žale na smještaj i hranu, a dio sudionika su napali i zdravstveni problemi, poput osipa po tijelu i probavnih smetnji. Svoje dojmove iz Japana prenio je Vladimir Mađarević, predsjednik Tehničkog odbora muške sportske gimnastike, ujedno i trener našeg najboljeg parteraša Aurela Benovića.

- Ona priča da je Japan jedna od tehnološki najrazvijenijih i najmodernijih zemalja, ekonomska velesila, pala je u vodu čim smo ušli u hotel. Dobili smo hotel niske kategorije, niže od svih u kojima smo ikada bili smješteni. Sve je oronulo, staro, iz prošlog doba, sobe su jako male. Svi smo razočarani - ističe Mađarević.

Obroci su, također, posebna priča.

- Hrana je vrlo loša, a doručak je bio nejestiv. Dočekao nas je u kartonskim kutijicama ispred lifta, svi smo ga zagrizli i bacili. I druge reprezentacije naišle su na slične problema i nakon više pritužbi situacija oko hrane se malo popravila.

Možda i najveći kaos nastao je oko prijevoza.

- Taksijima nas voze u dvorane i na mjesta na kojima se poslužuju ručak i večera, a sve kako bi razdvojili ljude i kako ne bi bili u velikim grupama. Ali, upravo zbog toga je došlo do velikih problema, pa ona priča da japanski vlakovođe rade harakiri ako zakasne nekoliko sekundi na destinaciju pada u vodu jer ovdje taksiji kasne i po dva sata. Nastala je posvemašnja zbrka i kolaps.

Mađarevića čudi takva niska razina organizacije, pogotovo kad se uzme u obzir da je predsjednik Svjetske gimnastičke federacije (FIG) Morinari Watanabe upravo iz Kitakyushua, baš kao jedan od najboljih gimnastičara svih vremena, Kohei Uchimura.

- Watanabe je vjerojatno htio dobiti dodatne bodove jer ovo je izborna godina i ponovno će se kandidirati za predsjednika FIG-a. No, s obzirom na veliko nezadovoljstvo svih sudionika, mislim da si je zabio autogol.

Cijela ova priča s lošim smještajem gimnastičarima je dodatno teška kad se uzme u obzir da zbog epidemioloških mjera ne smiju napuštati hotel. Osim, dakako, kad idu u dvoranu.

- Od silaska iz aviona, počeli su nas pratiti. Morali smo skinuti i dvije aplikacije na koje svakodnevno dobivamo video-pozive kojima japanske vlasti provjeravaju jesmo li tamo gdje trebamo biti. Svako jutro moramo napraviti i testove i to oba, i PCR i brzi antigenski - zaključuje Mađarević javljanje iz Japana.

Linker
26. travanj 2024 21:20