SAILING ENERGY © Sailing Energy/world Sailing
NAŠA 7. MEDALJA

Hrvat otkrio kako je stigao do srebrne medalje u ludoj utrci: ‘Nije bilo dobro na početku, ali onda...‘

‘Ne znam hoću li slaviti već večeras, možda če ipak trebati pričekati povratak u Split.‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. kolovoz 2021. 08:34

Tri zlata, dva srebra, dvije bronce. Tako glasi hrvatski učinak na OI u Tokiju nakon 11. dana. Tonči Stipanović uzeo je srebro. Kao i obično, kad je jedrenje u pitanju, drama je vladala u posljednjem, plovu za odličja u klasi Laser. Srebro je uzeo u Riju prije pet godina, baš kao i danas. Pobijedio ga je Australac Matt Wearn. To se znalo, imao je preveliku prednost u odnosu na ostatak flote uoči Medal Racea.

Danas je Tončiju bilo važno završiti ispred Norvežanina Tomasgaarda i Cipranina Kontidesa, njegovog klupskog kolege iz JK Mornar... Pobijediti je za medalju trebalo barem jednog od njih, on je uspio savladati obojicu i uzeti srebrnu medalju.

Nakon što je stigao na kopno, u mix-zonu, Tonči je za HRT podijelio svoje dojmove.

- Bilo je jako teško. Stalno sam gubio nakon dobrog starta, nisam bio zadovoljan s brzinom. Bio sam bez vjetra, Norvežanin je prošao, Cipranin je bio iza. Naći se predzadnji na prvoj bovi nije bilo baš dobro. Ali, ostao sam koncentriran na svoje jedrenje. Nakon što sam došao na drugu bovu, rekao sam da idem kako znam, dao se na lijevo u regatnom polju i bilo je bolje...

Danas su uvjeti na regatnom polju bili nešto drugačiji nego u zadnje vrijeme...

- Sad smo imali vjetra iz smjera iz kojeg ga nije bilo svih ovih dana. Danas se pokazalo da je bilo puno bolje jedriti po lijevoj strani polja. Nijemac mi je bio najopasniji nakon Pavlosa Kontidesa. Morao sam gledati i na njega. Nije bio previše iza mene, samo 11 bodova, ali ta zadnja bova je odlučila. Malo sam i zariskirao na kraju, isplatilo se.

Nije uspio Kontides, čovjek koji već godinama trenira u Splitu do medalje...

- Nadali smo se i Pavlos i ja medalji, naporno smo radili, ali nismo uspjeli zajedno osvojiti medalju. Ne vjerujem da ću u ovim okolnostima proslaviti već večeras. Treba vidjeti u hotelu, ali za pravo slavlje trebat će pričekati dolazak u Split - rekao je Stipanović.

Linker
02. svibanj 2024 22:55