Pero Ćubela, svjetski i europski prvak u disciplini izbijanje u krug

 Miljenko Karačić
SPEKTAKULARNA ZAVRŠNICA

Hrvat u drami slomio Talijana i postao prvak Europe: ‘Ljudima sam odnio živce, ali i dalje smo velesila‘

Sjajan je bio završetak Europskog boćarskog prvenstva u Grudama, gdje je Pero Ćubela uzeo europsko zlato
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 08. listopad 2023. 17:42

Sjajan je bio posljednji dan Europskog boćarskog prvenstva u Grudama. Subota poslijepodne ponudila je finalne borbe u svim disciplinama. Hrvatski reprezentativac Pero Ćubela bio je svakako junak dana. U disciplini bližanja i izbijanja u krug poslije iscrpljujuće borbe s Talijanom Gabrieleom Grazianom okitio se europskim zlatom i tako objedinio i svjetski naslov koji je osvojio prošle godine u turskom Mersinu.

- Normalno bi bilo da budem opet na postolju jer sam ipak aktualni svjetski prvak, ali nisam ja sam, tu je mnogo dobrih natjecatelja koji žele biti najbolji - govorio je Pero Ćubela nakon plasmana u polufinale.

Upute od Matetića i Dodiga

Prošao je u prvom kolu Turčina Ali Askera Recepa lagano 28:14, u drugom Slovenca Tadeja Premrua teško 25:23 i kao pobjednik skupine ušao u četvrtfinale, gdje ga je čekao Portugalac Virgile Machado te je s uvjerljivih 23:11 izborio polufinale.

Suparnik mu je bio opet Slovenac Tadej Premru, koji ga je namučio u skupini. Ćubela je bio uvjerljiv i pobjedom 27:17 izborio finale protiv Graziana. Talijan je bolje krenuo u finalnu borbu. U prvim krugovima stalno je imao prednost, Ćubela nije išlo ni valjanje boća, ni gađanje. Talijanu je raslo samopouzdanje, nakon četvrtog kruga, na pola igre imao je prednost 13:10.

- Možeš ti to, smiri se - bodrio je Peru uz rub boćališta brat Marin.

Upute izbornika Vjekoslava Matetića i trenera Markice Dodiga dobro su došle. I Pero je krenuo u pobjednički pohod, uz glasnu podršku iz gledališta. Pred kraj petog kruga Talijan je imao prednost 14:13, dok je Pero do preokreta mogao samo ako pogodi bulin, malu crvenu kuglicu koja pred Perinim okom i preciznom rukom nije bila sićušna kako se čini. Potegnuo je Ćubela pravi hitac i pogodio za 15:14. Slično je bilo i na kraju šestog kruga kad je pogodio bulin za 18:16.

- Još četiri točna valjanja i može pobijediti - dobacio je Pero kolegama iz reprezentacije koji su ga bodrili.

- Možeš i ti četiri puta biti točan - uzvratio je brat Marin.

image

Trener Markica Dodig i Pero Ćubela

Talijan je gubio samopouzanje, dva puta je prilikom valjanja poslao boću dalje od obilježenog kruga, Ćubela otišao na prednost 21:18. Zadnji krug potvrdio je kvalitetu svjetskog prvaka Pere Ćubele. Opet je bio siguran i stigao do pobjede 23:20. Prvi mu je u zagrljaj s čestitkama pritrčao suigrač iz reprezentacije Joško Buterin, koji nije uspio proći u završne borbe.

- Pero je sjajan. U početku kad ga nije išlo držao je Talijana na distanci, nije mu dopustio da se odmakne na veću razliku. Kad je prvi put došao do prednosti nije ju više ispuštao. Na kraju je potvrdio kako igraju prvaci. Čestitke - rekao je Buterin, dok je svoj nastup ovako prokomentirao:

- Iako sam debitant, ne mogu biti zadovoljan. Trema je učinila svoje, ovo je ipak Europsko prvenstvo gdje su suparnici jaki. Bilo jer ovo za mene samo veliko iskustvo i poticaj za rad, nisam se još odrekao hrvatskog dresa.

Ispunio očekivanja

Zlatni Pero Ćubela prštao je od sreće...

- Znam da sam ljudima odnio živce. Tako je to, na kraju je sve došlo na svoje, pobijedio sam i ispunio očekivanja. Hrvatska je boćarska velesila. Nosim sigurno krasne uspomene iz Gruda. Ovdje smo bili kao doma. Imamo zlato, imamo još jedno finale, imamo broncu - rekao je Pero Ćubela, za suigrače Peki, svjetski i europski boćarski prvak.

Linker
03. svibanj 2024 12:30