Mimohod reprezentacija

 MILJENKO KARAČIĆ
KRENUO SPEKTAKL

Hrvati su na ovom Euru među glavnim favoritima. Izbornik: ‘Imamo plejadu vrhunskih igrača‘

‘Došli smo postići što bolji rezultat. Uvjeren sam da će tako i biti‘, kaženaš izbornik
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 04. listopad 2023. 21:55

Kvalifikacijama po disiplinama krenula su natjecanja na Europskom boćarskom prvenstvu u Grudama. Vodila se borba za svaki poen, za što bolji plasman svoje od 17 reprezentacija koje imaju svoje predstavnike u Grudama. Boćanje je sport koji se s Mediterana raširio na cijeli kontinent. U Grudama svoje predstavnike ima 13 članica Europske unije, Švicarke i još tri države koje žele postati dio europske obitelji. Prvenstvo promovira gostoprimstvo Gruđana, kulturu i tradiciju hrvatskog naroda iz BiH koju su na ceremoniji otvaranja osebujno predstavile grudske mažoretkinje i članovi KUD-a Hercegovac, koji su oduševili boćare.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj poželio je svima da se u Grudama svi ugodno osjećaju, dok je predsjednik Europske boćarske federacije Tomislav Ćurko poželio svima viteško natjecanje, te da boćari organizatorima i gledateljima ponude idućih dana sportski užitak i natjecateljski duh za oči i dušu.

Vjekoslav Matetić izbornik je hrvatske seniorske boćarske reprezentacije koja je na Europskom prvenstvu u krugu favorita za “sva” odličja...

- Oduševljen sam prije svega svečanošću otvaranja Prvenstva, kvalitetom organizacije. Prije dvije godine bio sam u Grudama na Petoboju nacija i organizacija je bila vrhunska. Tada sam saznao od prijatelja Mate Grubišića da se želi kandidirati za organizaciju EP. Navijao sam da Boćarski savez BiH dobije organizaciju jer sam znao da će biti izvanredno. Boćarski dom u Grudama jedan je savršeni objekt, kakve u Europi imaju samo Francuska i Italija. Vjerujem da će ovo EP biti vrhunsko - kaže Matetić.

image

Vjekoslav Matetić i Markica Dodig

MILJENKO KARAČIĆ

Zapravo je izbornik parafrazirao predsjednika Hrvatskoga boćarskog saveza i dopredsjednika Svjetske boćarske federacije (FIB), Denisa Peršića i predsjednika Europske boćarske federacije (FEB) Tomislava Ćurka, dvojicu Hrvata koji su na ceremoniji otvaranja također izrekli pohvale domaćinima.

Hrvatska spada, uz Francusku, Italiju i Sloveniju, u svjetske boćarske velesile. U Grudama će biti na “domaćem” terenu, kao i reprezentacija BiH za koju nastupaju sve igrači iz Hrvatske lige.

- Godinama smo u vrhu s Francuzima, Talijanima i Slovencima, iako se boćanje širi i među države koje nemaju takvu tradiciju. Došli smo postići što bolji rezultat. Uvjeren sam da će tako i biti. Imamo plejadu vrhunskih reprezentativaca. To su dečki koji su višestruki svjetski prvaci. Imamo dvojicu mladih igrača koji su na netom završenom Svjetskom prvenstvu mladh postali svjetski doprvaci, Karlo Šaban i Luka Gašpar. Obojica su već bili svjetski prvaci u svom uzrastu. Tu su braća Ćubela, koji vuku korijene iz Hercegovine i koji su godinama s Marinom Miličevićem nositelji hrvatski reprezentacija. Tu je i Joško Buterin, rekao bih, preiskusan boćar koji je nakon jedne dulje stanke zaslužio povjerenje - ističe Matetić.

Pomoćnik izbornika je pak legendarni Metkovac Markica Dodig koji je boćanje u BiH svojim odličjima doveo do samog svjetskog vrha.

- Znamo da je Markica ovdje jako popularan jer je na SP 2007. osvojio dvije zlatne medalje. Nedostaje nam Tomislav Kolobarić, koji je s Markicom moja desna i lijeva ruka. Ozbiljna smo reprezentacija i moramo misliti na puno detalja. Odradili smo vrhunske pripreme. Dečki su pokazali da su u formi. Stvarno očekujem dobar rezultat na ovom Europskom prvenstvu. A naš spoj iskustva i mladosti kadar ga je ostvariti - zaključio je izbornik Vjekoslav Matetić.

Linker
09. svibanj 2024 10:34