IVANA NOBILO/CROPIX Cropix
IZNIMNI REZULTATI

Hrvatica je svjetska rekorderka i provodi četiri minute ispod vode! ‘Krenulo je kao hobi...‘

Ukupno je postavila šest svjetskih rekorda, bila je svjetska prvakinja i viceprvakinja...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. travanj 2021. 22:17

Mirela Kardašević svjetska je rekorderka u ronjenju na dah. Pretprošlog vikenda u Sisku je postavila novi rekord u disciplini dinamika s bifin perajama, ronila je 231 metar u razdoblju od oko četiri minute. Četiri minute ispod vode! U disciplini bez peraja ronila je 206 metara, čime je vlastiti svjetski rekord popravila za šest metara.

Iznimni su to rezultati, pogotovo za jednu ženu. Njezin klupski kolega iz zagrebačkog DPS-a Vanja Peleš postavio je na istom natjecanju u Sisku novi svjetski rekord u ronjenju bez peraja, koji iznosi 220 metara. U disciplini dinamika bifin koriste se dvije duge (stereo) peraje s kojima se pliva kraul tehnikom, dok se bez peraja pliva prsno ispod vode.

Zanimljivo je da je Mirela relativno nova u ronjenju, do kojeg je stigla preko plivanja.

image
Njezin klupski kolega Vanja Peleš postavio je novi svjetski rekord u ronjenju bez peraja
Privatna arhiva

- Počela sam plivati s pet godina zbog bolesti koja se tada pojavila,“legg calve perthes”, bolest zdjelice i kuka, zbog čega sam imala i aparat za kuk. Plivanje mi je preporučeno kao terapija, imala sam i tri operacije. Do 21. godine sam plivala, pa sam osam godina prestala s aktivnostima, u međuvremenu sam rodila dva sina - priča ova 33-godišnja Zagrepčanka.

Ronjenjem se bavi (tek) tri i pol godine.

- Uvijek je kod mene postojao neki natjecateljski duh, može se reći da mi je nedostajalo izazova. Vratila sam se plivanju s 30 godina, a kad sam na bazenu vidjela ronioce, krenula sam s time kao hobijem, ali sam se oduševila i nastavila se njime ozbiljnije baviti. Ispostavilo se da sam talent, a k tome ulažem i veliki trud.

Vidi se to i po rezultatima. Ukupno je postavila šest svjetskih rekorda, bila je svjetska prvakinja i viceprvakinja, dok je na Europskom prvenstvu osvojila dvije brončane medalje.

- Treniram šest dana u tjednu, jedan dan rezerviran je za odmor. Pod treninzima se podrazumijevaju bazen, teretana, mentalni trening te specifične vježbe...

Posebnu brigu vodi o prehrani.

- Izbjegavam masnu hranu, sol, šećer i meso. Hranim se dosta zdravo, takav mi je životni stil. Ronjenjem se bavi profesionalno, no to joj nije jedina preokupacija.

- Radim online za jednu marketinšku firmu iz SAD-a već 10 godina. Svaki dan mi je ispunjen, ritam je zahtjevan, ali uspijevam sve to uskladiti i s privatnim obvezama. Mirela se sad priprema za Svjetsko bazensko prvenstvo u ronjenju koje bi se u Beogradu trebalo održati od 21. do 27. lipnja, ako dozvoli svemoguća korona. Riječ je o natjecanju predviđenom za prošlu godinu koje je odgođeno, dok je Svjetsko dubinsko prvenstvo predviđeno za listopad u Turskoj.

- Dosta ljudi trenira, no ne usude se svi natjecati jer je to dodatni mentalni stres. Ima nas oko 500. U Europi i svijetu ronjenje je kako popularno, pogotovo u Italiji, Francuskoj i Rusiji. U Italiji ima više od milijun ronioca. Mi iz Hrvatske smo stalno u europskom i svjetskom vrhu te smo po tome jedan od najuspješnijih sportova - zaključila je Mirela Kardašević.

Linker
11. travanj 2024 07:38