lena stojković
 SDFG Sdfg
ROĐENA ZA VRH

Hrvatica na europskom tronu: ‘Medalje se osvajaju na treninzima, već polako planiram kako do Pariza‘

Još jedna europska prvakinja iz taekwondo inkubatora splitskog Marjana
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. travanj 2021. 15:11

Blatine. Jedan od splitskih kvartova ili kotareva. Tako se zove i jedna manja dvorana. Jedna od ukupno 8 u Splitu i Solinu kojima se koristi ili koje jesu dom taekwondoaša i taekwondoašica Marjana. Daleko najuspješnijeg kluba ovog sporta u nas, a vjerojatno i dosta šire. Uostalom, neka se javi netko tko ima 72 medalje s velikih međunarodnih natjecanja, od toga 30 seniorskih. Tko se javi, a iz taekwondoa je, u redu... Demantirao nas je, ali nekako nam se čini da mobitel neće zazvoniti još neko vrijeme.
No, za novu ukupno 72. a seniorsku 29. medalju ovog kluba zaslužna je djevojka iz... Blatina. Lena Stojković je naime ondje odrasla i...
- Imala sam 4-5 godina kada sam prvi ušla u klub, u dvoranu Blatine i ostala.
Zašto ste uopće ušli jasno s roditeljima ondje, zašto ne negdje drugdje?
- Pa, zato jer mi je bilo najbliže. Blizu dvorane sam živjela i to je bilo presudno za početak.

image
privatna arhiva

Očekivali medalju

Iskreno će Lena Stojković. Četrnaest godina kasnije, nakon tog prvog ulaska u Blatine, Lena je došla ne baš do platine (pa da nam se rimuje), već do zlata. Seniorskog, europskog zlata.
- Iskreno, još nisam doživjela ovu medalju, ovaj naslov. Nemam još percepciju da sam nešto postigla, da sam europska prvakinja. Nije mi još leglo. Nisam još ni ja sigurna ni u šta - veli Lena.

Shvatit će, shvatiti brzo. Možda već sada, nakon jedne-dvije prospavane noći i jest. Postala je prvakinjom Europe do 46 kilograma. Peta članica ili član Marjana s europskim seniorskim zlatom, nakon sestara Lucije i Ane Zaninović, pa Lovre Brečića, Tonija Kanaeta. S tim da je Leni tek 19 te joj je kontinentalna smotra u glavnom bugarskom gradu bilo prvo uopće seniorsko EP. Ima ova cura medalja iz mlađih uzrasta. Broncu s kadetskog EP, pa broncu s juniorskog SP.

image
BORISLAV TROSHEV Anadolu Agency Via Afp

Sada Leni veli kako joj još nije sjelo da je europska prvakinja, ne zna ni što bi razmišljala. No ipak, što je razmišljala nakon četvrtfinala u četvrtak, trenutka kada je svladala Turkinju Yildirim, četverostruku prvakinju Europe, 30-godišnjakinje pune iskustva koja je uostalom u Sofiju i došla braniti zlato. Sjajna borkinja koja ima i dvije bronce sa SP, zadnje iz Manchestera 2019.? Je li Leni tada ipak moralo proletjeti glavom, ako je Yildirim maknula onda je možda... “to baš TAJ dan”?
- Očekivali smo je, trener i ja. Mislim, znali smo da će mi ona doći u ždrijebu i ništa... Samo sam si u glavi stavila da se postavim čvrsto. Znala sam da idem pobijediti, te je moguće da mi to bude najteža borba. Osjećala sam se super, ali ovo je sport u kojem bilo tko, u bilo kojem trenutku može iznenaditi. Fokus je uvijek bio na idućoj borbi.

Došli ste u Sofiju, a da niti u našem reprezentativnom taboru nitko nije ukazivao na vas kao moguću kandidatkinju za medalju. Ne znači da nemate kvalitetu, to ste uostalom i pokazali i dokazali, ali u Bugarsku je Lena stigla zapravo... rasterećena. Točno?
- Nisam stvarno sebi uopće stavljala bilo kakav imperativ, pritisak, opterećenje. Išla sam jednostavno borbu po borbu, uživati i raditi ono što volim.
Koliko je Lena bila fokusirana dostatno govori i podatak da je ukupno, na kraju dana, njezin bodovni rezultat kumulativno gledano sa svim suparnicama bio 86-28. Drugim riječima, Lena je “pomela” tatami sa suparnicama.
- Plod toga je trening. U našem je klubu trening stvarno na najvišoj razini i na treningu se osvajaju medalje. Nije floskula, to je istina. Mislim da sam jednostavno bila super spremna i tko god da mi je došao za suparnicu, završilo bi isto.

image
RYAN BROWNE/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ryan Browne/bpi/Shutterstock Editorial/Profimedia

U Tokio ide Kristina Tomić

Lena je spomenula u početku kako je blizina dvorane u odnosu na dom bila presudna u odabiru sporta. Što je ipak presudilo u ostanku u taekwondou?
- Raznolikost, dinamika udaraca, svi različiti faktori. Od nepredvidljivosti pa do toga da morate biti i fizički i psihički savršeno spreman.
Europska prvakinju do 46 godina nećemo jasno vidjeti u Tokiju jer ondje je, ali u olimpijskoj kategoriji do 49 kg naša predstavnica Kristina Tomić, a mjesta po kategoriji ima za samo jednog nacionalnog predstavnika/predstavnicu. Ali zato je Pariz za tri godine... Lenin!
- Pa, da. Tu negdje, ha, ha. U planu je, ali to je daleko - zaključuje nova europska taekwondo prvakinja iz Hrvatske, mlada 19-godišnja Splićanka, Leni Stojković.
O njoj će te još dosta čitati sljedećih godina.

Linker
20. travanj 2024 04:47