ATTILA KISBENEDEK Afp
PROPUŠTENA ŽIVOTNA PRILIKA

Hrvatica plakala nakon šoka protiv ozlijeđene protivnice: ‘Ne mogu više suzdržavati suze...‘

‘Baš mi je žao. I sreće mi je falilo. Jedna glupa pogreška...‘, teško se Barbara mirila s porazom.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. srpanj 2021. 14:19

Velika, jaka uzdanica hrvatske olimpijske vrste i našeg juda, svjetska prvakinja Barbara Matić nije uspjela. U biti, mora se priznati da je podbacila. Ne, 4. mjesto na Olimpijskim igrama uvijek i u svakom sportu je vrijedno pljeska. To nije neuspjeh, ni u kojem slučaju, ali je činjenica i da je Barbara došla u Tokio u sjajnoj formi, kao najbolja na svijetu, kao jedna od kandidatkinja za medalju, kao i da joj se u borbi za broncu zapravo otvorio poraz do mjesta na postolju.

Otvorio zato jer joj je suparnica Ruskina Madina Tajmazova došla premorena jer je čak dvije borbe prije imala tzv. "zlatni bod" ili golden score, od kojih je samo zadnji trajao više od 12 minuta. Nije ni to sve. S tatamija su je tada skoro pa iznijeli na nosilima (trener ih je odbio), ali s poluzatvorenim desnim okom. Svejedno, Tajmazova je i opet u "golden scoreu" slavila, na pogrešku naše judašice.

image
Madina Taimazova
FRANCK FIFE Afp

Sve to dobro, predobro zna i Sportašica godine 2020. u izboru SN i zato je koju minutu nakon borbe "puknula". Nije više mogla suzdržati suze pred novinarima.

- Uspjela sam se dosad suzdržavati suza, ali sad ne mogu više - kroz jecaje je pričala Barbara.

- Baš mi je žao. Mislim da sam čak bila i bolja od nje u prve četiri minute (temeljni dio borbe). Baš mi je sreće falilo. Žao mi je. Jedna glupa pogreška... ma...

Svjetska je prvakinja plakala, vidno, a opet se borila profesionalno dajući izjavu.

- Polleres me ajde, zeznula na početku. Stvarno, to jest. Momenat je bio, "poletjela" sam. Kasnije sam ja imala i napade, ali ona je takav suparnik da je nju jako teško baciti. Premda, u polufinalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti sam ju čak i uspjela baciti, u "golden scoreu", na ippon. Znala sam da će to biti teška borba, ali sam ostatak borbe dobro odradila. Trener mi ništa nije ni rekao nakon toga, jer nema što reći. To je kad vas netko uhvatiti na momenat i baci. Cijeli sam se dan osjećala dobro, ali ovo...

image
JACK GUEZ Afp

U kolikoj je mjeri moglo podsvjesno na vas utjecati što je Tajmazova prethodnu borbu ukupno provela 17 minuta na tatamiju, da je izmorena, pa ste pomislili da pobjedu treba samo "uzeti", da je ona tu?

- Bilo je dosta pauze i vremena i za nju da se ona vrati. Da smo ušli još malo možda u "zlatni bod" vjerojatno bi ona brže pala energetski, a i ovako je bila načeta. Ona može izdržati jako dobro.

Ruku na srce, Ruskinja može izdržati koliko dvojica Rusa zajedno. Stoga i Tajmazovi valja čestitati. Koliko god bi željeli jasno da je ishod drukčiji, da je bronca oko vrata naše Barbara valja koje slovo pohvala zapisati o Madini. Ona je u Tokiju "izrudarila" tu broncu. U 2. kolu je "zlatnim bodom" dobila nakon ukupno 15 minuta ili 11 minuta "golden scorea" Brazilku Portelu, a u polufinalu je izgubila od Japanke Arai nakon ukupno čak 17 minuta juda! To je strašno puno, dugo i iscrpljujuće. Nije se nakon borbe mogla ustati sa tatamija, ukazivali su joj liječničku pomoć, donijeli su i kolica ne bi li tako izašla iz dvorane. Desno oko je bilo poluzatvoreno. I takva se djevojka kasnije pojavila pred Barbarom i iskoristila trenutak nepažnje svjetske prvakinje. Doista, sportski je Madini čestitati. Svaka čast!

Barbara je pak imala sjajan početak protiv Portugalke Barbare Timo (ippon), svjetske doprvakinje prije dvije godine i ovogodišnje brončane na EP. U četvrtfinalu je Austrijanka Michaela Polleres, ona ista koju je "zlatnim bodom" tijesno svladala u lipnju u polufinalu SP u Budimpešti "uhvatila" wazarijem ili bacanjem. U repasažu, smirena je Barbara natjerala na suze Talijanku Alice Berandi (ippon), koja je borbu prije također imala "golden score", te je protiv naše Matić bila potpuno iscijeđena, teško se ustajala, jedva kretala, ali svejedno odlučno borila.

A onda... onda je došla ta Ruskinja Tajmazova koju inače u judaškom svijetu zovu "žena od gume". Izrazito ju je teško baciti. Barbara je pokušavala, bila aktivnija, napadala, bolja, a onda... jedan trenutak nepažnje u "golden scoreu" i... Netko je nakom dvoboja, pokušavši utješiti Barbaru rekao - "U redu, nisu zadnje OI, sljedeće su već za tri godine".

- Je, jesu, znan, ali moglo je i tribalo već i sad biti - kroz suze će Barbara Matić.

Teško je, vrlo teško utješiti ili biti bezdušan prema sportašu/sportašici kada vidite da je sve dala, probala, trudila se, ali nije uspjela zbog jedne... ha, pogreške. Koje se svima događaju. Teško ju je utješiti s... "uskoro će Pariz 2024.". Jasno da je Barbara željela, htjela već ovdje, u Tokiju više i bolje. No, doista... bit će vremena. Ima tek 26, na vrhu je, Pariz će doći u trenu i dvije bitne za kraj.

Prvo - Barbara mora znati da je ona, niti jedna druga, već ona - svjetska prvakinja! To je osvojila prije mjesec i pol dana. Drugo, ovo je pad, ali veličina se iskazuje koliko se brzo možeš dignuti nakon pada, posrtaja. Barbara će to učiniti vrlo brzo. U to smo uvjereni.

Linker
09. kolovoz 2022 09:50