Giovanni Cernogoraz

 MARWAN NAAMANI Afp
OPET NA VRHU

Hrvatska ima novog svjetskog prvaka! Naš zlatni olimpijac pomeo konkurenciju i zasjao na tronu

Uz zlato sa SP-a Giovanni Cernogoraz osigurao je nastup na sljedećim OI u Parizu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. kolovoz 2023. 17:35

Giovanni Cernogoraz je svjetski prvak u disciplini trap na prvenstvu koje se održava u azerbajdžanskom Bakuu. Savršen dan za novigradskog majstora s puškom. Ovo je bilo njegovo 14. SP i prva medalja na istome, nakon što mu je najveći uspjeh do sada bilo 7. mjesto u Changwonu prije nekoliko godina. Dakle, ovo je bio i prvi svjetski finale našeg olimpijskog pobjednika iz Londona 2012. godine.

Giovanni Cernogoraz prvi je hrvatski strijelac s kvotom za nastup na OI u Parizu 2024. godine. Zlatni trapaš sa Igara u Londonu izborio je to plasmanom u finale SP u Bakuu, jer su među šest plasiranih u finale četiri mjesta vodila u Pariz, a među šestoricom su bila već dva Amerikanca koja su to pravo već izborila - Derrick Mein kao svjetski prvak, a William Hinton kao prvak Amerike. Inače, u Parizu će nastupiti 28 svjetskih trapaša. Mi se nadamo još jednoj kvoti od braće Glasnović ili Ravalica.

U finalu je nakon 25 hitaca prvo otpao najiskusniji Talijan Peliello sa 18 pogodaka, pet hitaca nakon toga natjecanje našušta sa 21 pogotkom Amerikanac mein, iza nejga drugi Amerikanac Hinton sa 27. Prvu medalju, broncu osvaja Kuvajčanin Al Moudhaf, a na vatreloj liniji ostaju Giovanni i Slovač Čovačoći koji našeg strijelac a ne uspijeva zaustaviti. Opalio je 41 metu, Cernogoraz 44 i to je bilo veliko slavlje za Hrvatsku. Sada se naš legendarni trapaš može pohvaliti da ima sva velika zlata u svojoj disciplini, što je dio povijesti.

- Oduševljen sam, teško je naći riječi nakon ovoga. Radio sam puno za ovo i sada nastavljam prema godini koja će mi donijeti treći olimpijski nastup u karijeri. Jako sam ponosan na ostvareno – rekao je neposredno nakon natjecanja Giovanni Cernogoraz.

Timski su naši trapaši zauzeli peto mjesto i ostali bez odličja za samo jednog goluba. Pobijedili su Amerikanci sa 368 meta ispred Talijana sa 367 i Čeha sa 366 meta, dok su četvrti i peti bili Turci i naši strijelci sa 364 mete.

Bio je to ludi dan za naše trapaše na SP u Bakuu. Nakon savršenih 75/75 prvog dana Giovanni Cernogoraz uspio se drugog dana domoći finala šest najboljih svjetskih trapaša. Iako je u četvrtoj seriji opalio 23/25, u posljednjoj je opalio 25/25 i sa ukupnih 123/125 sa još sedam ostalih strijelaca borio se u raspucavanju za prolaz među najbolje u finale šestorice iz kojeg su četiri mjesta vodila u Pariz.

Jedini su finale odmah sa 124/125 izborili Kuvajčanin Al Moudhaf i Slovak Čovačoći. Preostalih sedam se borilo za četiri mjesta, Cernogoraz je među njima bio treći, ispred njega Talijan Peliello, Amerikanac Hinton, a kao posljednji šesti za finale još jedan Amerikanac Mein.

Vrlo dobra su bila i dva preostala naša aduta u konkurenciji 136 trapaša iz cijelog svijeta. Josip Glasnović je nakon 73/75 prvog dana opalio dva puta po 24 i sa 121/125 zauzeo ukupno 25. mjesto, dok je Anton Glasnović koji je nakon prvog dana imao isto 73/75, opalio 23, pa 24, te sa ukupnih 120/125 bio 39. Ti rezultati isto sjajno govore o tome kakva je konkurencija bila u Bakuu.

Dakle, imamo dva olimpijska pobjednika u trapu, sada imamo i svjetskog prvaka, imamo tri europska zlata trapaša, a imamo čak 17 zlata sa Svjetskih kupova i njihovih posebno organiziranih finala. To mogu samo pravi!

Linker
04. svibanj 2024 00:15