Hrvatski Ragbijaški Savez
TRILER U LITVI

Hrvatska izvela neviđeno čudo! Pobjedu su izborili u infarktnoj završnici, doslovce u posljednjoj sekundi

Ragbijaši su u izgubljenoj utakmici uspjeli iznaći rješenje i pobijediti na neugodnom gostovanju
Piše: Predrag Žukina iz LitveObjavljeno: 25. ožujak 2023. 15:36

Kakva luda utakmica u Litvi, kakva fenomenalna pobjeda hrvatskih ragbijaša u Šiauliaiju. Izabranici Anthonija Poše izveli su neviđeno čudo i preokret i upisali prvu pobjedu u "Trophy" diviziji Europskog kupa nacija nakon što utakmica već bila praktično izgubljena. Gubili su velikim minusom nakon prvog poluvremena poslije kartona dodijeljenog Danielu Mau‘uiju.

Doslovno u zadnjim sekundama utakmice uspješan je bio Jason Newton iz kaznenog udarca za još jedan u nizu preokreta i konačnu 39:37 pobjedu nakon polaganja dotadašnjeg tragičara Mau‘uija, a zatim neposredno nakon toga i iskusnog kapetana Nika Jurišića. Počelo je polaganjem Andrije Galića već u 3. minuti za rano vodstvo, četiri uspješno izvedene kazne Jasona Newtona držale su naše u plusu, domaći su iskoristili poklon suca koji je kartonirao Mau‘uija.

Opet su dali naši dečki sve od sebe, baš kao i svaki put kad se tuku u dresovima s državnim grbom. Krenulo je da zapravo bolje nije moglo, nakon što je po lijevoj strani probio Deon Mau‘u, u nastavku akcije već u trećoj minuti polaganjem je lijepu akciju završio Andrija Galić za vodstvo 5-0. Tri kaznena boda uspješno je dodao Jason Newton na istjeku prve polovice prvog poluvremena, ali su domaćini polaganjem i također kaznenim udarcem vratili na nulu (8-8). Newton je opet naše doveo u prednost 11-8, i jedni drugi su dodali po tri poena da bi zbog navodnog visokog obaranja žuti karton dobio Mau‘u i to je "otvorilo špinu" za domaćina.

"Nitko nam nije davao šanse"

S igračem više do poluvremena došli su do velike, pokazalo se ipak ne i nedostižne prednosti. Silni trud u drugom dijelu isplatio se našim mladićima. Nakon što su stigli veliki minus dvama polaganjima Brajkovića i " iskupljenika" s Novog Zelanda, Litavci su novim polaganjem i sretnim pretvaranjem "od branke" opet došli do, ovaj put minimalnog vodstva. Litavci su na tribinama već slavili, ali su doživjeli šok. Polaganje je ostvario Jurišić nakon Mau‘uija koji je doslovno do linije na leđima ponio nekolicinu protivničkih igrača. Newton je ostao "hladan kao špricer" postavivši konačnih 39-37 za veliko, veliko slavlje.

- Nitko nam nije davao šanse ovdje, napravili smo pravo i istinsko čudo. Neviđeno sam ponosan na ove dečke koji su se vratili poslije velikog minusa, gurali su, nisu posustajali, svaka im čast. Bila je to najneizvjesnija utakmice ove reprezentacije - rekao je izbornik Poša nakon čudesne pobjede.

U puno slabijoj postavi no što je ova s kojom su došli u Litvu, naši su ragbijaši upisali dva uvodna poraza protiv Ukrajine u Zagrebu te u gostima u Švedskoj i nalazili su se na posljednjem mjestu u skupini. S obzirom da su u prošlom ciklusu izborili prolaz iz niže divizije "Conference South", bio je moguć u konačnici povratak u isti taj niži rang gdje su se godinama "tukli" s reprezentacijama Cipra, Izraela, Malte.

Mau‘u: Ni sam ne znam kako sam se probio

Pojačala se naša reprezentacija u odnosu na uvodne dvije utakmice u diviziji, došli su neki dečki s Novog Zelanda i to je vjerojatno bilo presudno. Isto su učinili i Litvanci čiji igrači igraju već godinama u ovoj diviziji i izvoze dosta igrača u Veliku Britaniju te im je ragbi "škola" na zavidnoj razini, ali su im hrabri i uporni Hrvati oteli vrijedne bodove.

image
Berislav Rožman

- Mi smo najbolje šanse propustili u prve dvije utakmice jer su Šveđani i Ukrajinci bili protivnici po mjeri, ali smo bili u slabijoj postavi no što smo mogli i trebali - govorio je prije utakmice Nik Jurišić.

- Ovdje nam se sve vratilo. Ne sjećam se niti ja tako neizvjesne utakmice kao što je bila ova. Pobjeda nije mogla biti slađa jer je izborena poslije, po mom mišljenju, dvojbene odluke suca, ali neću i ne želim kritizirati. U drugom smo dijelu pokazali veliko srce i zasluženo slavili - dodao je dugogodišnji kapetan Jurišić koji je i sam odradio ključno polaganje i ukupno ogroman posao kao i svi njegovi suigrači.

Svaka im čast, takvo se "srce" rijetko viđa.

Sad je na redu Švicarska

- Ne znam ni sam kako sam se probio i položio, gledao sam samo liniju i nosio sve one igrače Litve koji su se vješali po meni - rekao je kratko presretni Daniel Mau‘u, "tvorac" polaganja za priključak protivnicima u drugom dijelu.

Isplatilo se zaista dovesti ga s Novog Zelanda. Zaista je od tragičara ispao veliki pobjednik. Za tjedan dana u Makarskoj našima u posljednjoj utakmici u skupini u goste dolazi jaka Švicarska, vodeća momčad divizije.

Litva - Hrvatska 37:39 (27:14)

Hrvatska: Kordun, Ćorić, Daniel Mau‘u 5, Brčić-Sušak, Brajković 5, Perić, Galić 5, Svaguša, Newton 19, Jurišić 5, Perica, Deon Mau‘u, Grčić, Vlašić, Pavlović, Brčić, Mužina, Buljac, Majić, Vranešević, Plazibat, Conci, Jurlina.

Linker
14. travanj 2024 20:53