HUANG ZONGZHI/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Huang Zongzhi/Xinhua News/Profimedia
MOŽEMO LI PREKO 10?

Hrvatska je kao James Bond! Rekord iz Rija je ugrožen, nedjeljno srebro moglo bi biti samo najava žetve

I Tonči je imao bondovski nastup. Zasjao je, pa malo gubio i potom preokrenuo sve u svoju korist.
Piše: Hrvoje Slišković/Jutarnji listObjavljeno: 01. kolovoz 2021. 16:27

Hrvatska kao James Bond. Sedma medalja i još brojimo. Nije 007, nije samo sedam bronci, nego je naša sedmica ipak ljepše raspoređena: 3-2-2. Sa sedam medalja u drugi, posljednji tjedan Olimpijskih igara u Tokiju ulazi se s drugim najboljim učinkom u povijesti hrvatskih nastupa na najvećem sportskom natjecanju. I rekord iz Rio de Janeira, pet zlata i ukupno deset medalja, u sve je većoj opasnosti.

Jedrenje je četvrti različiti sport u kojem je Hrvatska u Tokiju osvojila medalju i najavila nove serije. Dan za danom, tri medalje. Nedjelja je, dakle, bila jedriličarska, ponedjeljak bi mogao biti atletski, u rukama Sandre Perković, a utorak gimnastički, u znaku vižljastog i gipkog Tina Srbića. Zasad, nećemo gledati dalje, ne smijmo biti bahati, ali nešto nam ne da mira… Hrvanje slijedi, a vaterpolisti su kolo prije kraja osigurali četvrtfinale, i to s jedne od boljih pozicija. Prema suncu nisu krenuli rukometaši i košarkaši, ali se ipak veselimo gotovo svaki dan... I u Hrvatskoj je sve bolji osjećaj i raspoloženje…

I Tonči Stipanović kao James Bond. Na početku filma malo zasja pa gubi, i onda poput superagenta preokrene situaciju u svoju koristi. I izađe kao pobjednik. U Tokiju je pobjednik iako nije osvojio zlatnu medalju. Ponovio je, obranio, srebro iz marine Glória od prije pet godina, kad je hrvatsko jedrenje s dvije medalje imalo dane svoje najveće slave.

image
OLIVIER MORIN Afp

U prvom plovu bio je 15., a u trećem je nakon starta bio na 34., posljednjem mjestu. I dok su ga neki već otpisali, ipak bi to bila dva "debela" minusa već u prva tri jedrenja, Tonči Stipanović nije odustajao i malo-pomalo sređivao je svoje suparnike. Prvog, drugog, trećeg, petog, desetog pa sve do trećeg mjesta na kojem je završio taj treći plov. Od 34. do trećeg mjesta, pomalo nevjerojatno. I "džejmsbondovski" se može reći, zar ne?

Nastavio je u tom stilu. Konstantno se uspinjati i prijetiti. Svima osim nedodirljivom Australcu Mattu Wearnu. Iako više ni u jednom plovu nije bio među prvom trojicom, niti jednom nije ozbiljno kiksao. I onda je došla posljednja regata, plov za medalju. Tijekom prve stranice ponovno je gubio mjesta, bio među posljednjima, ali i ponovno izvukao najbolje iz sebe. Malo-pomalo, ali ovaj put u kraćem razdoblju jer je vremena bilo manje nego u prijašnjim plovovima, Tonči Stipanović ponovno je rastao. Rastao i rastao, uspinjao se sve do ukupno najboljeg plasmana u Tokiju. Niti nakon jednog plova nije bio ukupno na drugom mjestu, osim nakon posljednjeg. Kad se više ne govori "taj i taj" je drugi, nego "taj i taj" je srebrni. A "taj" je danas, u najvažnijem trenutku, bio naš Tonči Stipanović. Osvajač srebra na Olimpijskim igrama. Splićanin je tako postao najuspješniji hrvatski jedriličar, prvi u povijesti s dvije olimpijske medalje.

Sedam medalja ima Hrvatska u Tokiju, i još brojimo. Kraj je tek za sedam dana…

Linker
18. travanj 2024 10:16