Fran Miholjevic

 CRO Race
NA PUTU DO ZVIJEZDA

Hrvatska konačno ima igrača u momčadi iz ‘Liga petice‘! ‘Ovo je ostvarenje sna, posebne su to emocije‘

On je najmlađi Hrvat koji je stigao do mjesta u nekoj od elitnih svjetskih momčadi.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 01. listopad 2022. 13:36

Nakon tri godine stanke - koje su prekinule 14-godišnji kontinuitet započet 2005. - Hrvatska opet ima biciklista u nekoj od World Tour momčadi, ili kada bismo opisali to nogometnim rječnikom: igrača u nekoj od momčadi iz Lige petice koja igra Ligu prvaka. Posljednji je bio Kristijan Đurasek 2019., a sada je tu ulogu preuzeo Fran Miholjević dolaskom u Bahrain Victorious.

Mladi Riječanin dio je pelotona CRO Racea, a to mu je prva utrka u dresu nove momčadi, kojoj se priključio tek nedavno, preciznije 1. kolovoza. Miholjević je i lani vozio CRO Race te tada prvi puta u životu vozio etapu od 240 kilometara. Nikad prije toga nije u jednom komadu vozio tako dugačku natjecateljsku etapu, a još je k tome u njoj bio u bijegu preko 200 km.

Danas, 12 mjeseci kasnije, puno se toga promijenilo u životu Frana Miholjevića. Iza sebe ima prvu profesionalnu pobjedu, ima godinu više iskustva, ima medalju s EP, ima i trogodišnji ugovor sa spomenutim Bahreinom, ali ima i dalje veliku glad za napretkom i ostvarivanju ciljeva koje si je postavio.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Svi su zadovoljni, pa i ja

Ono što ima, pak, neposredno pred sobom još su dva dana na CRO Raceu, a prethodne etape mogu se svesti pod zajednički naziv “dobro odrađen posao”.

- Moja osobna ocjena temelji se na momčadskoj, a kako su svi zadovoljni, onda sam i ja - govori 20-godišnji Riječanin ciljajući na podatak da je Bahrain preko Jonathana Milana obilježio prvu polovicu CRO Racea.

- Ne možemo tražiti puno više od toga.

Miholjević inače vozi CRO Race sa startnim brojem 1. Prošle godine je, naime, utrku osvojio Stephen Williams iz Bahrain Victoriousa, ali njega nema ove godine, no “jedinica” po pravilima ostaje u momčadi. A momčad je očito davanjem iste Franu smatrala da je to simboličan potez kako bi mu poželjela dobrodošlicu u momčad.

- Svi su me ovdje prihvatili kao da sam s njima već par godina, odlično surađujemo, što se vidi i po rezultatima. Svakom je mladom biciklistu san dolazak u tako veliku momčad, jednu od najboljih na svijetu, pa tako i meni. Ovo je ostvarenje sna, i pogotovo što još prvu utrku vozim doma. To su neke posebne emocije, prelijepe.

Uz Franovo ime, inače, na listi članova Bahrain Victoriousa zasad stoji napomena “stažist”, što je svojevrsni prijelazni status tako mladog vozača u profesionalnu momčad uz suglasnost bivše momčadi da nastupa na nekim utrkama u novoj sredini. Ali, od sljedeće će sezone biti punopravni član u svojoj prvoj, punoj sezoni u World Tour društvu.

- Za sljedeću godinu plan je samo pomagati momčadi što je više moguće, pa ako se nađe neka prilika za osobni rezultat, bit ću presretan. Ali, o tome kada do toga dođe, zasad trebam samo slušati i raditi što mi se kaže.

Neposredno prije CRO Racea Fran je bio u Australiji, gdje je održano SP u cestovnom biciklizmu, a Riječanin je nastupio u U23 kategoriji u cestovnoj utrci (53. mjesto) i na kronometar (11.). Iz Australije se vratio tek dva dana prije starta u Osijeku.

- Prve dvije etape, u utorak i srijedu, oporavljao sam se i privikavao na vremensku zonu, pa sam se budio vrlo rano, u 5 ujutro sam već bio na nogama, tako da nije bilo idealno, ali srećom nisam to puno osjetio tijekom utrke. No, evo, već je u srijedu bilo bolje, spavao sam čak do 8 i pomalo se vraćam na staro.

Hrabar i samouvjeren

No, Fran se ozbiljno pripremao i za Australiju. Promijenio je cijeli biorita m kako bi tamo došao spreman, pa je recimo išao spavati već u 18 sati, budio se u 3-4 ujutro, a sve kako bi što manje vremena potrošio na prilagodbu kada dođe Down Under.

- Mislim da je to radila većina vozača koja je išla tamo na ozbiljniji rezultat. Mislim da je to dosta bitan korak i žrtva koja se treba napraviti. Jer ja sam u biciklizmu 100%. Ako želim dosegnuti maksimum, napravit ću sve što mogu da to postignem. Počevši od toga da ne želim, recimo, da bih bio sat vremena na mobitelu, zanemariti plan i program treninga - objasnio je.

Franu je, ne zaboravite, tek 20, a ovakva razmišljanja samo pokazuju koliko zapravo “grize” za biciklizam. Pa ne čudi da si je postavio i neke visoke ciljeve koje želi ostvariti na dva kotača.

- Kad jednom završim karijeru bio bih zadovoljan da imam etapne pobjede na sva tri Grand Toura, dakle Touru, Giru i Vuelti, i htio bih pobijediti na jedan od pet klasika.

To su želje. I nisu male, jer sve ovo što je nabrojao nikad nitko iz Hrvatske nije napravio. Ali, isto tako nikad jedan Hrvat nije tako mlad postao članom World Tour momčadi.

Fran Miholjević, hrabar, samouvjeren i momak na mjestu, reklo bi se, tek je na svom početku na velikoj sceni.

Pobjeda na Siciliji promijenila mi je cijeli život

Biciklistička sezona približava se kraju, a to je vrijeme za pogledati unatrag i osvrnuti se na ostvareno. Iza Frana je 14 jednodnevnih utrka i pet višeetapnih, odnosno 36 dana utrkivanja. Tu je i medalja na Europskom prvenstu do 23 godine, srebro na kronometru, a to je naše prvo odličje na EP poslije 23 godine (Martin Čotar, zlato 1999.).

Ipak, ono što je najviše odjeknulo jest pobjeda mladog Miholjevića na etapi utrke po Siciliji iz sredine travnja. Tada je senzacionalnom solo-vožnjom iza sebe ostavio imena poput Nibalija, Carusa, Pozzoviva, Meintjesa...

- Ta etapa mi je bez sumnje promijenila život jer zbog te etape sam tu gdje jesam sada i ovu ću priliku zgrabiti s obje ruke i iskoristiti što je najbolje moguće - kaže Fran.

S ocem sam više na ‘bok - bok‘

Fran je, zna se to, sin Vladimira Miholjevića, nekad također vrhunskog bicikliste, danas direktora CRO Racea, koji je ujedno i jedan od direktora u Bahrain Victoriousu. Što znači da će sada “surađivati” i unutar momčadi, odnosno neće tu više biti samo odnos otac - sin.

- Sigurno je to nešto što nije uobičajeno, ali imam takav odnos s ocem da to neće biti nikakav problem - podvlači Fran.

Sada na CRO Raceu su, pak, u odnosu direktor - natjecatelj.

- Vidimo se u cilju etapa uglavnom, ali kako i on ima svog posla oko utrke i ja svoj oko momčadi, pa smo više na “bok - bok”, razmijenimo koju riječ i onda svatko na svoju stranu. No, zato se čujemo nakon etape svakodnevno, onda popričamo desetak minuta - dodaje Miholjević junior.

Linker
29. travanj 2024 20:54