Obaranje ruku (arhivska fotografija)

 ORHAN CICEK Anadolu Agency Via Afp
OBARANJE RUKU

Hrvatska osvojila čak 11 medalja na Svjetskom prvenstvu! Hrvat među najuspješnijima na cijelom natjecanju

Hrvatski reprezentativci osvojili su 11 medalja na SP-u u obaranju ruke koje je održano u Antalyji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. listopad 2022. 18:56

Hrvatski reprezentativci osvojili su čak 11 medalja na Svjetskom prvenstvu u obaranju ruke koje je održano u turskoj Antalyji.

Na SP je nastupilo više od 1.500 natjecatelja iz 54 države među kojima i rekordna hrvatska vrsta s 24 člana.

Natjecanje je održano u kategoriji juniora, te seniora s i bez invaliditeta. Od 11 osvojenih medalja, 3 su zlatne, 5 srebrnih i 3 brončane. Najuspješniji od Hrvata bio je Rino Mašić koji je osvojio čak tri medalje - dva zlata u juniorskoj (lijeva i desna ruka), te srebro u seniorskoj konkurenciji do 100 kg (lijeva ruka).

Ivo Križan je osvojio broncu (desna ruka) u seniorskoj kategoriji do 110 kg, dok je Josip Francki bio treći u konkurenciji do 90 kg i 21 godina (lijeva ruka). Fran Mikulić je osvojio zlato s lijevom i broncu s desnom rukom u konkurenciji do 15 godina.

U konkurenciji parasportaša Luka Drokan je u konkurenciji seniora 80 kg (stojeće) osvojio dva srebra (desna i lijeva ruka), dok je Domagoj Cvitković u konkurenciji seniora iznad 75 kg (kolica) bio srebrni (lijeva ruka), te brončani (desna ruka).

Aleksandar Jakovac, predsjednik Hrvatskog i dopredsjednik Europskog saveza za obaranje ruke pripomenuo je kako je čak 11 medalja osvojenih na SP-u rezultat kontinuiteta kvalitetnog rada klubova i Saveza, te vrlo ozbiljnog pristupa sportaša treninzima bez kojih ne bi bilo moguće ostvariti ovakav uspjeh.

"Rino Mašić je bio jedan od najuspješnijih sportaša cijelog Svjetskog prvenstva budući da je osvojio tri medalje. Domagoj Cvitković je u borbi za finale najteže sjedeće kategorije pobijedio do tada nepobjedivog višestrukog svjetskog prvaka, Turčina Umita Burunlulara, a Luka Drokan je u fazi podizanja kilaže, te su dva srebra izvrstan rezultat u deset kilograma višoj kategoriji. te za njega novoj sredini", rekao je predsjednik Jakovac i dodao kako postoje veliki izgledi za obaranje ruku uđe u paraolimpijski program POI u Los Angelesu 2028.

Linker
16. travanj 2024 14:39