Ilustracija
 KIERAN GALVIN Nurphoto Via Afp
POI U TOKIJU

Hrvatska predstavnica u Tokiju je bila najbolja Europljanka: ‘Moglo je biti i bolje‘

Helena Dretar Karić ostala je bez četvrtfinala, a nastup na Igrama završio je Pavao Jozić
Piše: HinaObjavljeno: 27. kolovoz 2021. 08:07

Hrvatska paraatletičarka Ana Gradečak osvojila je osmo mjesto u bacanju kugle u kategoriji sportaša niskih rastom na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Gradečak je osvojila osmo mjesto s rezultatom 8.07, što je 16 centimetara kraće od njezina osobnog i europskog rekorda kojeg je postavila ove godine na europskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu.

Članica AK Odisej OSI je u Poljskoj postala i europska prvakinja što joj je i donijelo nastup na POI. U Tokiju je ponovo bila najbolja Europljanka, ali je to bilo dovoljno tek za osmo mjesto.

"Moglo je biti i bolje, međutim trema i prve paraolimpijske igre su učinili svoje. Idući put će biti bolje," kazala je 31-godišnja članica kutinskog Odiseja.

"Vremenski uvjeti su također bili teški. Bilo je jako vruće uz veliku vlagu, nije bilo lako prilagoditi se," dodala je.

Slavila je Tunižanka Raoua Tlili s novim svjetskim i paraolimpijskim rekordom 10.55 metara osvojivši treće zlato u nizu nakon Londona (2012) i Rio de Janeira (2016). Sjajna Tunižanka ima i dva zlata u bacanju diska iz Pekinga i Rija.

Druga je bila Kolumbijka Mayerli Ariza Buitrago s rezultatom 9.94 m, dok je broncu osvojila Argentinka Antonella Ruzi Diaz sa 9.50 metara.

Ani su to bile prve POI i prepuna dojmova vraća se u Hrvatsku.

"Velika je čast nastupiti na Paraolimpijskim igrama, osjećaj je bio fenomenalan. Već samo sudjelovanje na POI je veliki uspjeh," dodala je Gradečak koja je rođena u Pakracu, živi u Novskoj, a trenira u Kutini.

Kraj za Dretar Karić i Jozića


Hrvatska parastolnotenisačica Helena Dretar Karić ostala je bez plasmana u četvrtfinale Paraolimpijskih igara u Tokiju u kategoriji 3 igračica u kolcima, a nastup na Igrama završio je i Pavao Jozić u kategoriji 7 stojećih igrača.

Dretar Karić je u razigravanju za plasman u četvrtfinale izgubila od Slovakinje Alene Kanove s 1-3 (11-9, 4-11, 4-11, 6-11).

Dretar Karić je dobro ušla u meč, dobila je prvi set s 11-9, međutim u nastavku je Slovakinja zaigrala daleko bolje nanizavši tri seta za pobjedu.

Slovakinju, koja ima četiri paraolimpijske medalje u ovoj kategoriji, pri čemu i zlato iz Sydneyja, sada u četvrtfinalu čeka prva nositeljica turnira, zlatna iz Londona i brončana iz Rija Šveđanka Anna Carin Ahlquist.

Za 42-godišnju Varaždinku ovime nisu završile Paraolimpijske igre u Tokiju. Ispred nje je i nastup u ekipnoj konkurenciji zajedno s Anđelom Mužinić s kojom je prije pet godina u Rio de Janeiru osvojila srebro.

Nešto kasnije u kategoriji 3 će naša druga predstavnica Anđela Mužinić loviti polufinale protiv Koreanke Jiyu Yoon, koja je na posljednjim POI u Rio de Janeiru bila četvrta.

Mužinić je do četvrtfinala stigla uvjerljivim pobjedama protiv Meksikanke Edith Lopez Sigalu (3-0), Talijanke Michaele Brunelli (3-1) i Argentinke Veronice Blanco (3-0).

Naš jedini predstavnik u muškoj konkurenciji Pavao Jozić, koji nastupa u kategoriji 7 stojećih igrača, nije se uspio plasirati u drugi krug natjecanja nakon što je izgubio i drugi meč u skupini od Brazilca Sergia Salmina Filha s 2-3 (11-8, 11-9, 6-11, 11-13, 3-11).

Jozić je vodio 2-0 u setovima, a u četvrtom setu je imao i meč loptu na 11-10. no Brazilac je uspio osvojiti set, a potom u petom slaviti s 11-3 za ukupnu pobjedu i prolaz dalje.

U prvom kolu 27-godišnji Samoborac, član STKI Synergiia, izgubio je od brončanog iz Rio de Janeira i vodećeg s rang liste Kineza Shuo Yana s 0-3.

Linker
03. svibanj 2024 23:18