Anthony Poša

 IVO RAVLIC Cropix
RAGBI

Hrvatska traži ostanak i produžetak boravka u drugoj jakosnoj skupini: ‘Dobiti Litvu, pa se spremiti za EP‘

Nakon tri utakmice ostale su još ova s Litvom, a zatim i gostovanje kod vodeće Švicarske 23. ožujka
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. ožujak 2024. 08:18

Nakon zimske stanke hrvatski ragbijaši nastavljaju s nastupima na Europskom kupu nacija divizije Trophy te na stadionu Stjepan Spajić u Zagrebu u subotu dočekuju reprezentaciju Litve.

Izbornik Anthony Poša je s nacionalnom vrstom prije dvije godine izborio prelazak u višu diviziju natjecanja u skupini s Maltom, Ciprom, Izraelom... Sada u ovoj višoj, u kojoj su Švicarska, Češka, Švedska, Litva i Ukrajina, traži ostanak i produžetak boravka u drugoj jakosnoj skupini europskog ragbija.

Nakon tri odigrane utakmice ostale su još ova s Litvom, a zatim i gostovanje kod vodeće Švicarske 23. ožujka.

Jasna ideja

- Idemo pobijediti Litvu i osigurati ostanak jer bi se protiv Švicarske bilo teško vaditi. Mogli bismo ostati u skupini i uz dva poraza, no to nije ideja. Idemo po pobjedu koja bi osigurala ostanak.

Plan HRS-a je identičan, a postoji i dodatni razlog - u slučaju rješavanja dilema nakon Litve (prolaz u elitnu diviziju je nedohvatljiv), dio igrača bi se, onih najboljih, mogao tri mjeseca posvetiti samo EP-u u ragbiju 7, kojem su Hrvatska i Makarska domaćini ovog lipnja. Poša je i tu cilj ostanak u društvu 10 najboljih europskih reprezentacija. U "sedmici" je Hrvatska u prvoj europskoj jakosnoj skupini.

Kao i uvijek, u momčadi su promjene stalne:

- Jason Newton ne može doći iz JAR-a zbog posla i drugih obveza, Joshua Brajković također, Denisa Majstorovića klub nije pustio jer u talijanskoj ligi ima utakmice za ostanak. Svi će nam nedostajati, nećemo ih lako nadomjestiti, ali imamo druga pojačanja.

Povratnici

Tu je opet Domagoj Plazibat, Dylan Rowe se vratio nakon nekoliko godina, bio je ozlijeđen. Nova lica su braća Rizzi i dolaze iz Argentine, primarno žele igrati za ragbi 7 reprezentaciju, igraju na dobroj razini. Oni su možda nova budućnost reprezentativaca iz dijaspore - zaključio je Poša.

Redoslijed u Trophy diviziji: 1. Švicarska 12 bodova, 2. Češka 9, 3. Švedska 8, 4. Hrvatska 6, 5. Litva 4, 6. Ukrajina 0. q

Linker
04. svibanj 2024 15:57