Jana Koščak

 STEFANO COSTANTINO/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA Stefano Costantino/mega/the Mega Agency/profimedia
SVJETSKO PRVENSTVO JUNIORA

Hrvatski aduti za postolje: ‘Jani je cilj medalja, to ne tajimo, ali trebat će se potruditi za to‘

Hrvatska je posljednja odličja na juniorskom SP-u (U-20) osvojila prije deset godina
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 12:40

Deset godina prošlo je od posljednjih medalja hrvatske atletike na svjetskim juniorskim prvenstvima - te 2014. u američkom Eugeneu Martin Marković je osvojio zlato u bacanju diska, a Sara Kolak broncu u bacanju koplja. Otada do danas najbolji plasman na jednom juniorskom SP-u donijela nam je još jedna kopljašica Veronika Šokota koja je prije dvije godine u Caliju bila četvrta.

Može li Svjetsko U-20 prvenstvo koje se od utorka do subote održava u Limi prekinuti hrvatsku sušu i vratiti našu atletiku na postolje? U glavnom peruanskom gradu predstavljat će nas 11 atletičarki i dvojica atletičara, a među njima je gotovo polovica onih koji su po svojoj dobi još uvijek mlađi juniori (U-18), uključujući i tek 15-godišnju Evu Barbarić koja je prošli mjesec osvojila srebro na 400 m prepone na mlađejuniorskom EP-u.

Sudeći po rezultatima ove sezone i listama prijava, imamo četvero aduta koji bi se mogli boriti za visoke plasmane, možda i medalje. Prva na svjetskoj ljestvici je sedmobojka Jana Koščak, peta na listi prijava na 100 m prepone je Mia Wild, osma u bacanju koplja Vita Barbić, a dobro u skoku u dalj kotira Roko Farkaš koji nije u top 10, ali ljestvica u ovoj disciplini je jako zgusnuta, puno je atletičara unutar samo nekoliko centimetara.

Jana i Roko, članovi varaždinske Slobode, posljednjih su dana trenirali u čileanskom Santiagu. Njihov trener Patrik Koščak oduševljen je uvjetima, kaže da takav atletski centar još nije vidio, ali ipak nije sve bilo idealno. Jana je pri kraju boravka u Čileu dobila temperaturu koja ju je malo bacila unatrag, ali nada se njezin otac i trener da će sve biti u redu i da će spremna dočekati početak sedmoboja u utorak u 16.05 po našem vremenu.

- Cijela Janina sezona je bila čudna, još od priprema na Tenerifeu na početku godine kad ju je također pogodila temperatura i nije odradila sve što je trebala. Nakon toga joj se dogodila ozljeda stopala na dvoranskom SP-u u Glasgowu i dva mjeseca nije radila kako bi trebalo - objašnjava Koščak.

Lani je Jana srušila hrvatski rekord sa 6293 boda. Ovog se ljeta na EP-u u Rimu nije uspjela približiti tom rezultatu, skupila je 5977 bodova, što joj je donijelo 14. mjesto na prvom velikom seniorskom natjecanju na otvorenom. Ipak, i s tim je rezultatom zasjela na prvo mjesto svjetske juniorske ljestvice.

- To je dobar rezultat za juniorsku razinu, ali naravno da nju to ne zadovoljava. Ali, ne možeš ni očekivati bolje ako si dva mjeseca samo na biciklu ili ergometru, to nisu pravi atletski treninzi. Krenula je 1. svibnja ozbiljno i stvarno je dobra, nikad brža i jača, ali u datom trenutku moraš biti najbolji. Spremna je, ali motivacijski moment je nešto na što teško mogu utjecati.

Zbog svih navedenih problema, Janini su rezultati u gotovo svim disciplinama slabiji nego prošle sezone, ali opet ističemo, i dalje je prva na svjetskoj U-20 ljestvici.

- Po svim pokazateljima je jača, brža, bolja eksplozivnija, ali ima nevjerojatne oscilacije na treninzima. Jedan dan bude fantastična u skoku u dalj, radi skokove na 6,30 m, a onda drugi dan skače u vis i ne ide joj na 1,75. Što se spreme tiče, u usporedbi s početkom godine poboljšala se u svemu 10-15 posto, ali sada to treba pokazati na natjecanju, sve je u njezinim rukama. Naravno da je cilj uzeti medalju, to ne tajimo, ali trebat će se potruditi za bilo koju od medalja. Sad prvi put na neko natjecanje dolazi kao favoritkinja. Odnosno, došla je i lani na juniorsko EP i dobro je počela, ali se onda ozlijedila. Nadam se da će i sada tako početi, ali naravno, bez ozljede.

Što se Roka tiče, on je primarno desetobojac i htio je u toj disciplini nastupiti i u Limi, ali ozlijedio je rame prošli mjesec na natjecanju u Budimpešti gdje je lovio normu. Planovi su se morali mijenjati, a premda ima norme i na 200 m te 110 m prepone, odlučio je nastupiti u skoku u dalj u kojem je ljetos osobni rekord popravio na 7,72 m.

- Procijenili smo da je u toj disciplini najkonkurentniji, ima još puno rezerve i uz malo sportske sreće, može jako daleko. Velika je koncentracija atletičara između 7,70 i 7,80 m, a mislim da će se medalje dijeliti između 7,80 i 7,90. A za to je Roko sposoban, da budemo do kraja otvoreni. Rame je dobro, odradio je fantastične treninge posljednjih dana, jako je motiviran i veseli se natjecanju, a takav i mora biti pristup.

image

Roko Farkaš

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dečko iz Nedelišća je na seniorskom EP-u u Rimu briljirao na 200 m, te s 20.70 srušio 43 godine star hrvatski rekord. No, ni taj rezultat ni napredak u skoku u dalj nisu ga potaknuli na pomisao o specijalizaciji, i dalje se vidi kao desetobojac.

- Roko će, naravno, sam odlučiti, ali on voli desetoboj, a i kada gledate njegove rezultate u svim disciplinama - on jest desetobojac. Treba biti realan, što on može napraviti na 200 metara s 20.00 na koliko se, recimo, jednog dana može spustiti? A s 8500 bodova u desetoboju, koliko sigurno može skupiti za 2-3 godine, može jako puno napraviti. Motorički je iznimno pripremljen, ima deficite u tehničkim dijelovima, ali da se i zanemarimo u jednoj sezoni razvoj brzine i snage, pa da se posvetimo tehnici, ta brzina će uvijek ostati na visokoj razini koja će biti puno značajnija i bolja za desetoboj, nego za bilo koju pojedinačnu disciplinu.

Nuštarka Mia Wild, članica osječkog Slavonija-Žita, ove je godine popravila osobni i hrvatski juniorski rekord na 100 m prepone na 13.10 sekundi. Imala je normu i za 100 m, ali odlučila se isključivo za prepone.

- Donijeli smo racionalnu odluku da se fokusira na prepone tu sigurno može ostvariti bolji rezultat nego na 100 m. Za Miju je ovo najvažnije natjecanje sezone u kojoj je već imala puno utrka i sada želimo potvrdu kvalitetnog i napornog rada. Plasman u finale je naš osnovni cilj, a onda ćemo vidjeti što se može dogoditi - rekao je Mijin trener Saša Šešum.

image

Mia Wild

TOMISLAV KRISTO Cropix

Vita Barbić, djevojka koja je nedavno napunila 17 godina, ovog je ljeta već ispunila glavni cilj. Osvojila je zlato u bacanju koplja, te broncu u bacanju diska na mlađejuniorskom EP-u, a sada se ide okušati i u svjetskoj konkurenciji, ali među starijim curama. Nastupit će samo u bacanju koplja u kojem je osma po rezultatu sezone (54,84), ali ima ona i bolji rezultat iz prošle godine (56,04).

- Moja sezona je zapravo trebala završiti nakon EP-a, tako da su i juniorsko SP i Hanžekovićev memorijal, samo nagrade i prilike da se okušam na sceni na kojoj se trenutno od mene ne očekuje da išta napravim. Sviđa mi se takva uloga u kojoj nisam favoritkinja, nemam nikakav pritisak, samo želim uživati i napraviti sve što mogu - poručuje članica Dinamo-Zrinjevca.

HRVATSKA U LIMI

Atletičari

Dominik Jezernik (17) - 400 metara

Roko Farkaš (19) - skok u dalj

Atletičarke

Lara Jurčić (18) - 200 metara

Elena Ban (16) - 800 metara

Tena Marodi (19) - 1500 metara

Lea Marodi (19) - 1500 metara

Mia Wild (18) - 100 m prepone

Jana Bujan (16) - 100 m prepone

Eva Barbarić (15) - 400 m prepone

Tina Polić (16) - 400 m prepone

Anna Ćurković (18) - skok u dalj

Vita Barbić (17) - bacanje koplja

Jana Koščak (18) - sedmoboj

Linker
05. rujan 2024 10:59