JAVIER SORIANO Afp
NIŠTA OD REPESAŽA

Hrvatski borac ispustio polufinale! Šapina je 20 sekundi prije kraja imao vodstvo 5:1...

Ivan Šapina je bio nekoliko sekundi udaljen od polufinala Olimpijskih igara u Tokiju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. srpanj 2021. 09:43

Posljednji hrvatski taekwondo predstavnik koji se plasirao u Tokio (kvalifikacije u svibnju), posljednji je i nastupio na Igrama u Tokiju. Zadnji dan taekwondo natjecanja, između inih, na programu je bila teška kategorija odnosno iznad 80 kg.

Zagrepčanin Ivan Šapina (22) došao je do četvrfinala, bio nadomak polufinala i borbe za medalju do koje su ga doslovno sekunde dijelile. Šapia je prvo svladao Meksikanca Carlosa Sansoresa 6-4, da bi našeg borca, inače 13. nositelja u četvrtfinalu čekao 12. nositelj, Kinez Hongyui Sun. Skoro pa "šahovska" borba, s puno opreza, taktiziranja. Uostalom, nakon prve dvije runde u kojima nije bilo puno dinamičnosti, rezultat je bio 1-0 za Ivana Šapinu, a i to zbog kazne Kinezu koji je izašao izvan terena.

Početkom treće runde Šapina se okliznuo i pao (1-1), ali zatim kreće Ivan. Sjajan nožni u glavi (4-1), do kraja borbe još minuta i pol. Malo kasnije još jedan udarac (5-1). Ovaj je rezultat bio aktualan još 21 sekundu prije kraja, da bi tada Sun ispio smanjiti udarcem šakom u tijelo (5-2), ali 16 sekundi prije kraja i izjednačiti (5-5). Šest sekundi kasnije, još jedan udarac u tijelo, ali nogom za vodstvo Kineza 7-5, dvije sekunde kasnije i kazna našem borcu (8-5 za Suna) i tu je bio kraj.

image
JAVIER SORIANO Afp

Jasno da je Zagrepčanin koji je prije godinu i pol dana prešao u splitski Marjan nasrnuo, jurnuo po izjednačenje, mogući preokret, ali nije išlo dalje od 8:6 za Kineza. Ovime je završio za Hrvatsku najuspješniji olimpijski taekwondo turnir. Zlato Mateje Jelić, bronca Tonija Kanaeta, dvije medalje od ukupno četiri reprezentativca... Predobro!

Linker
27. travanj 2024 05:44