Zvonimir Vuk

 RONALD GORSIC/CROPIX
HRABAR KAO VUK

Hrvatski kapetan osvojio broncu pa svjedočio stravičnom prizoru: ‘Dvaput sam ga reanimirao...‘

‘Vidjeli smo tešku prometnu nesreću na cesti. Maleni Peugeot, zdrobljen poput limenke...‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. siječanj 2022. 23:17

Hrvatska je reprezentacija osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu u jednom momčadskom, loptačkom i još k tomu olimpijskom sportu, međutim...

Bojimo se da o tomu nacija baš ništa niti ne zna. Dosta čudno za spoznaju življenja u medijsko doba kada je teško ikoji sportski rezultat, a ponajmanje još uspjeh reprezentacije u međunarodnim razmjerima, zaboraviti, preskočiti ili jednostavno zanemariti. Nažalost, i to je moguće.

Recimo stoga da je onda ovo određeni ispravak nepravde nanesene ovim samozatajnim sportašima. Dakako, otkrijmo konačno i o kojem se sportu radi. Hokej na travi, njegova dvoranska verzija! U svijetu poprilično popularan, raširen, u nas, nažalost, skoro pa u povojima. Stoga je i “ispod radara” prošao podatak da je Hrvatska u dvoranskom hokeju na EP 2. divizije u portugalskom Paredesu osvojila brončanu medalju.

- Zbog pandemije, elitna 1. divizija nije ni imala svoje EP, tako da smo mi iz 2. divizije jedini igrali - napominje Zvonimir Vuk, inače kapetan hrvatske vrste.

- Na koncu smo završili treći i, nažalost, za jedan nam je bod pobjeglo drugo mjesto, što bi nosilo mogućnost uvrštenja u 1. diviziju, makar je i ovo naš najbolji rezultat dosad.

Je li vas iznenadio ovakav doseg, jeste li mu se nadali?

- Ovo je prvi put da smo osvojili medalju, ali nismo baš iznenađeni zato jer već neko vrijeme pretendiramo za uzlazak u skupinu više. Sitnice nas dijele. Prethodno smo na dva EP bili četvrti. Istina, nismo baš očekivali da bismo se mogli plasirati u višu kategoriju, ali je nada jasno postojala.

Kontinentalnu elitu u dvoranskom hokeju čine inače Njemačka, Austrija, Nizozemska, Rusija, Češka, Belgija, Švicarska i Bjelorusija. To su one najbolje nacije. U svijetu je to još Argentina, Iran, Australija, Južna Afrika...

- Raširenost hokeja na travi u Hrvatskoj je vrlo niska. Mi imamo samo sedam klubova ukupno i svi su gotovo iz Zagreba. Liga ima 8 klubova, ali jedan klub ima dvije momčadi. Trenira se na Trešnjevci i Sportskom parku Mladost, pokraj atletskog stadiona. Izvan Zagreba je još samo HK Zelina. Postoje još dječji klubovi u Kninu i Splitu, ali to je sam početak.

Sljedeći nastup hrvatske reprezentacije je krajem kolovoza, kvalifikacije u Beču za Svjetsko prvenstvo, a one će ujedno odrediti temeljem daljnjeg rankinga u kojoj ćemo jakosnoj skupini Europskog prvenstva biti za dvije godine. Temeljni cilj je, dakako, opet 2. divizija. U zimsko doba naši hokejaši na travi imaju i dodatnu otegotnu okolnost, a to je teren. Vanjski su tereni, jasno, sada zamrznuti, na njima je nemoguće trenirati, a dobiti termine u dvorani, barem tri tjedno, prava je muka.

Pa ipak, ovi dečki ne odustaju, štoviše, eto i osvajaju medalju. Naš sugovornik, Zvonimir Vuk, baš je u Portugalu okončao reprezentativnu karijeru i “kao za vraga”, budući da se nakon prvog dana EP pokazao pozitivnim na testiranju, odigrao je samo prve dvije utakmice na natjecanju. Ipak, osim medalje s posljednjeg natjecanja za reprezentaciju, Zvonimir Vuk je u Portugalu “osvojio” zlato. Iz humanosti!

- Kako sam bio u izolaciji u hotelu, ostao sam prinudno malo dulje u Portugalu, da bi onda krenuo na let za Zagreb. Na putu za zračnu luku vidjeli smo tešku prometnu nesreću na cesti. Maleni Peugeot, zdrobljen poput limenke, jedan je čovjek ležao na 20 metara od auta i jedva diše. Drugi je panično izlazio iz auta. Dok hitna nije stigla, jednog sam od njih dvaput reanimirao jer još dvojica ljudi koji su stali nisu znali kako se to radi. Uspio sam oba puta, prvi put je bilo malo duže, teže. Onda je došla i hitna pomoć, te se nadam, budući da nemam povratnu informaciju, da je sve na koncu ispalo u redu.

Sastav i rezultati Hrvatske na EP

Naša nacionalna vrsta u Paredesu je nastupala u sastavu: Hrvoje Fijuček, Christoper Zec, Mario Mucić, kap. Zvonimir Vuk, Zoran Jakopović, Filip Zlimen, Josip Krleža, Lucas Maximilian Bachmann, Gregor Fujs, Anže Fujs, Luka Mesarić, Marko Mucić, Trener: Norbert Nederlof; menadžer. Neven Polak.

Rezultati: Španjolska 4:7, Poljska 4:8, Turska 8:5, Ukrajina 13:4, Slovačka 12:6 i Portugal 8:3.

Linker
11. lipanj 2024 06:14