Martin Sinković, Matea Jelić, Valent Sinković

 HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR
SREDSTVA ODOBRENA

Hrvatski olimpijci pred Pariz dobili značajnu pomoć: Desetorku stipendira Međunarodni olimpijski odbor

Stipendisti su između ostalih Matea Jelić, Toni Kanaet, Tin Srbić, Damir Martin, braća Sinković...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. travanj 2022. 17:09

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je predložio, a Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrila olimpijske stipendije hrvatskim sportaši(ca)ma sa svrhom pomoći u pripremama za kvalifikacije i nastup na OI u Parizu 2024. Među deset sportašica i sportaša koji će do ljeta 2024. primati mjesečni iznos od 750 američkih dolara u kunskoj protuvrijednosti (oko 5.200 bruto) svi su medaljaši s Igara u Tokiju, osim teniskog kvarteta koji nam je donio dvostruko slavlje u konkurenciji parova (Mektić i Pavić zlato, Čilić i Dodig srebro), a pridružene su i tri ženske uzdanice iz borilačkih sportova.

Stipendisti(ce) MOO-ove Olimpijske solidarnosti za OI Pariz 2024. su - Matea Jelić i Toni Kanaet (taekwondo), Tin Srbić (gimnastika), Tonči Stipanović (jedrenje), Damir Martin, Martin Sinković i Valent Sinković (veslanje), Nikolina Ćaćić (boks), te Barbara Matić i Karla Prodan (judo).

Olimpijska solidarnost MOO-a uplaćivat će sredstva programa na račun HOO-a za razdoblje od četiri mjeseca, počevši od 1. siječnja 2022., a sredstva će se sportašicama i sportašima mjesečno doznačavati na njihove žiroračune. Za prvo četveromjesečno razdoblje (siječanj - travanj 2022.) Olimpijska solidarnost uplatila je na račun HOO-a sredstva u visini od 3.000 dolara po sportašu (750 dolara x 4 mjeseca), odnosno u protuvrijednosti bruto iznosa od 20.732,87 kuna.

HOO je s navedenih deset sportašica i sportaša, te nadležnim nacionalnim sportskim savezima sklopio Sporazum o stipendiranju za program Olimpijske solidarnosti MOO-a za OI Pariz 2024., u kojem su propisane obveze svih uključenih strana. Osim za troškove priprema i natjecanja, navedenim sporazumom i programskim smjernicama utvrđena je mogućnost korištenja tih sredstava i za troškove sportaša i sportašica namijenjene njihovim osobnim, svakodnevnim potrebama, kao tzv. džeparac. Budući da visinu "džeparca" u okviru mjesečnog iznosa određuje HOO, na prijedlog radne skupine HOO-a, odlučeno je da se mjesečni iznos od 750 dolara po sportašu (u bruto iznosu kunske protuvrijednosti) u cijelosti isplaćuje za namjenu tzv. džeparca. To je definirano kao "naknada koja se isplaćuje sportašima amaterima prema posebnim propisima".

Završetak stipendijskog razdoblja za naših 10 sportaš(ic)a je nakon Olimpijskih igara u Parizu, zaključno s 31. kolovoza 2024. godine.

Linker
27. travanj 2024 04:28