Ilustracija

 Jean-pierre Clatot/afp/profimedia
SVJETSKO PRVENSTVO

Hrvatski ultraši i ultrašice na SP u trčanju na 24 sata na Tajvanu: ‘U obje konkurencije smo među najboljima‘

‘Bih jako zadovoljan da skinemo po tri zemlje koje su ispred nas i tako napravimo korak više prema vrhu‘
Piše: HinaObjavljeno: 29. studeni 2023. 15:42

Nepunih mjesec dana nakon osvajanja brončane ultramaratonske medalje u ženskoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu na 50 kilometara, održanom u Indiji, najbolje hrvatske ultrašice i po prvi put i hrvatski ultraši pripremaju se za novo veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata.

Kompletna reprezentacija već se nalazi na Tajvanu i prilagođava se uvjetima u kojima će se 1. prosinca održati natjecanje na kojem smo dosad nastupili četiri puta, uvijek isključivo sa ženskom ekipom.

No, veliki napredak hrvatske ultra scene kojemu svjedočimo posljednjih godina osigurao je da na Tajvanu Hrvatska konačno ima i zaista dobru mušku reprezentaciju. Osmorica najboljih hrvatskih ultraša naći će se na startu utrke na kojem će sudjelovati ukupno 147 muškaraca.

Ženska ekipa trčat će 24 sata već peti put, a dosad je najbolji ekipni plasman ostvaren 2017. godine u irskom Belfastu kad su Antonija Orlić, Veronika Jurišić i Paula Vrdoljak istrčale ukupno 660.661 kilometara, što je bilo dovoljno za odlično 5. mjesto na svijetu.

"Na Prvenstvo smo došli kao 14. reprezentacija svijeta u muškoj konkurenciji i kao deveta ekipa u ženskoj konkurenciji, što znači da smo u obje konkurencije u prvoj polovici najboljih na svijetu. Međutim, s obzirom na to da imamo nekoliko jako dobrih debitanata, mislim da u obje konkurencije možemo biti bolji za nekoliko mjesta u odnosu na status uoči početka natjecanja. Koliko bolje, ne znam, jer se radi o jako nepredvidivoj disciplini, ali bio bih jako zadovoljan da skinemo po tri zemlje koje su ispred nas i tako napravimo korak više prema vrhu za koji ćemo biti spremni za 2-3 godine. Mladi smo, s puno novih i odličnih trkača i ovo će iskustvo svima jako dobro doći za iskušenja u narednim godinama", izjavio je izbornik Dragan Janković.

"U prosjeku godina smo najmlađa ženska ekipa na Prvenstvu, a dvije od tri najmlađe trkačice su Ines Jozić i Ines Bašić koje imaju već sad vrlo ozbiljne rezultate na duplo kraćoj disciplini od 12 sati – Jozić 138 kilometara i Bašić 134 kilometara. Uz to, na Tajvanu smo sa 17 članova najbrojnija ekipa koja je doputovala ovdje. Brojniji od nas su samo domaćini koji na listi ultraša imaju maksimalnih 18 članova", dodao je.

Na Svjetskom prvenstvu će sudjelovati 41 zemlja s ukupno 263 ultraš(ic)a, a start je u petak u 10 sati po lokalnom vremenu

Reprezentacija Hrvatske u Tajvanu:

Muškarci: Zdravko Jadrijev (MK Marjan), Hrvoje Vlašić (AK Sljeme), Tomislav Poljak (AK Dugo Selo), Nenad Ostojić (OKIT Vodice), Juro Buljan (AK Maksimir), Goran Đogolović (AK Sljeme), Mislav Krmpotić (AK Velebit 2001), Luka Kumić (AK Nova Gradiška)

Žene: Paula Vrdoljak (AK Sljeme), Ankica Pavlović (UMK Mazator), Mirjana Šimek Bilić (AK Sljeme), Ines Jozić (UMK Mazator), Veronika Jurišić (AK Sljeme), Ines Bašić (AK Sljeme), Katarina Bekavac (AK Sljeme), Martina Mičić Luštica (AK Sljeme), Kristina Tenšek (AK Sljeme)

Linker
22. travanj 2024 03:47