JACK GUEZ Afp
PRVA REAKCIJA

Huklek nakon poraza u polufinalu priznao: ‘Ukrajinac me uspio iznenaditi, ali sada idemo po broncu‘

‘Treba zaboraviti ovaj meč i sutra idemo po broncu‘, izjavio je hrvatski hrvač Ivan Huklek.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 12:46

Bravo Hulk! Nakon Josipa Čorka koji je osvojio srebro na OI u Münchenu 1972. i olimpijskog pobjednika iz Los Angelesa '84., Vlade Lisjaka, hrvatski je taekwondo u srijedu u borbi za treće odličje u povijesti Igara. No, prvo od kako nam je samostalne domovine.

Sjajni Ivan Huklek (do 87 kg) koji je poradi laganije sličnosti s prezimenom već dobio nadimak "Hrvatski Hulk" ili "Hulk iz Sesveta",. bit će u srijedu u prilici ući u povijest hrvatskog hrvanja. Oko podneva, vjerojatnije nešto malo kasnije (program počinje oko 11.15 sati, a borbe za broncu do 87 kg su 7. i 8. na rasporedu), Ivan Huklek će u borbu za brončano odličje. Borac iz Sesveta. Huklek je izgubio polufinale od sjajnog tamnoputog Ukrajinca, Zana Belanjuka, višestrukog prvaka svijeta i Europe u ovoj kategoriji, srebrnog s OI u Riju 2016. Belanjuk je u Tokio došao po zlato, to već mjesecima najavljuje, nakon čega se kani povući sa strunjače i posvetiti politici. Zastupnik je u Vrhovnoj Radi ili ukrajinskom parlamentu, a za sportske dosege već nagrađen s čak tri državna odlikovanja. Belanjuk je gubio prvu rundu (zbog pasivnosti, 1-0 za Hukleka), ali u drugoj je rundi nasrnuo natjerao Hukleka na pasivnost, pa ga dvaput okrenuo... Svaka čast, čovjek je očigledno bolji.

- Znali smo da ću drugu rundu sigurno ići u parter. Dobro smo se pripremili, ali iznenadio me s tim dizanjem. Tu je napravio bodove. Mislim da mi je to možda dosta prelagano napravio, ali eto. Možda sam trebao to bolje braniti jer sam napad sasvim sigurno očekivao. Uhvatio me malo nespremnog, ali što ću sad - kasnije će Huklek.

- Opet je odnio borbu na svoj mlin, onako kako njemu paše. To nisam trebao prihvatiti, pokušao sam koliko sam mogao. On je takav tip hrvača koji je dosta pasivan i njemu je dosta teško napraviti bodove u stojećem položaju - zbori Hulk iz Sesveta.

Zna se i tko će biti Ivanovi mogući suparnici. Naime, repasaž ove kategorije je u srijedu u zoru, a Huklek čeka...

- Čekaju me ili Alžirac kojeg je ranije pobijedio ili Srbin koji je u biti Gruzijac, ali pod srpskom zastavom. Hrvao sam s obojicom i znam kako obojica hrvaju. Složit ćemo dobru taktiku i ako je moguće idem osvojiti broncu, jasno.

Riječ je konkretno o Bachiru Sid Azariju iz Alžira, dvostrukom prvaku Afrike i s najboljim rezultatom, sedmim mjestom na SP 2017.,ali do 80 kg. U kategoriji do 87 kg, Alžirac je na posljednjem SP 2019. bio tek 31. Drugi potencijalni borac je Gruzijac pod srpskom zastavom, Zurai Datunašvili. Ozbiljan hrvač koji je ove godine osvojio naslov prvaka Europe u ovoj kategoriji u Varšavi. Obojica boraca nisu slučajno došli toliko daleko i vrijede puno, osobito Gruzijac pod srpskom zastavom, ali Ivan Huklek u Tokiju ima možda i turnir života. U sjajnoj je formi, maksimalno usredotočen, a to je pokazao od prve borbe još u ranojutarnjim satima utorka po našem vremenu. Prvo je svladao narednika američkih marinaca, Johna Waltera Stefanowitza mlađeg 5:3, a onda u četvrtfinalu i 32-godišnjeg Uzbekistanca Asakolova, inače brončanog sa SP 2016., bitno starijeg i iskusnijeg od sebe.

- Prva borba protiv Amerikanca je bila teška iz razloga što je bila prva borba. Protiv Uzbekistanca sam osjetio da sam nadmoćniji, realizirao sam tu nadmoć i zasluženo pobijedio. S njim sam se borio u Poljskoj prije dva-tri mjeseca i izgubio, ali htio sam baš njega u Tokiju. Ja i trener smo složili odličnu taktiku protiv Uzbekistanca - veli Ivan Huklek.

Ovaj 24-godišnji mladić je podsjetimo, Igre u Tokiju izborio u doista specifičnim uvjetima, početkom svibnja ove godine u Sofiji. Naime, mjesec dana ranije je postao otac, da bi to silno veselje samo koji tjedan kasnije, a tjedan-dva prije puta u Sofiju na kvalifikacije, odagnala tragedija. Ivanova mlada sestrica Marta, preminula je u dobi od 11 proljeća. Ivan u početku nije ni želio čuti za ikakvo hrvanje i kvalifikacije, da bi na nagovor obitelji ipak pošao u Sofiju koja ga je "lansirala" do Tokija. Zato se i sada ondje, nakon pobjede u četvrtfinalu, prekrižio, te uperio pogled i ruke gore, prema nebu. Tamo negdje gdje je sada mala Marta.

U srijedu pak, o podnevnoj uri (teško je u hrvanju točno definirati vrijeme početka borbe), Ivan Huklek se sprema ispisati novi djelić hrvatske hrvačke povijesti.

Linker
23. travanj 2024 12:52