Li Muzi/Zuma Press/Profimedia
ŠARIĆ NA 14. MJESTU

Impresivni Carlsen s devet bodova prednosti završio kvalifikacije nakon što je predao partiju Niemannu

Osmorica prvoplasiranih u četvrtak će igrati četvrtfinalne mečeve od 4 partije
Piše: HinaObjavljeno: 22. rujan 2022. 08:09

Pobjedom svjetskog prvaka Magnusa Carlsena na internetskoj stranici chess24.com završen je kvalifikacijski dio sedme etape najznačajnijeg svjetskog on-line natjecanja pod nazivom "Meltwaterov Turnir prvaka" na kojem će se na najobjektivniji način odrediti najboljeg svjetskog igrača u ubrzanom šahu.

Četvrtog dana "Julius Baer Generation Cupa", u igri na 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza najuspješniji je opet bio Carlsen, koji je s tri nove pobjede ostvario impresivan rezultat od 9 bodova prednosti pred drugoplasiranim Indijcem Arjunom Erigaisijem. A predao je Amerikancu Hansu Niemannu partiju bez igre.

Naš najbolji velemajstor Ivan Šarić je s jednom pobjedom i jednim remijem i jednim porazom donekle popravio svoj bodovni saldo. U prvoj partiji sa crnim je figurama izvrsnom pozicijskom igrom nadvisio Amerikanca Hansa Niemanna, a u drugoj partiji poslije mirne pozicijske igre remizirao s Amerikancem Levonom Aronianom U trećoj partiji protiv sjajnog Indijca Rameshabua Praggnanandhaa izabrao je vrlo tešku varijantu i praktički izgubio bez ispaljena metka. Tako je Šarić s 14 osvojenih bodova završio na 14. mjestu.

S obzirom na specifičan način bodovanja (pobjeda donosi 3, a remi 1 bod) ovakav je konačan poredak eliminacijskog dijela turnira:

1. Carlsen 34 boda,

2. Erigaisi 25,

3. Niemann 24,

4.-5. Praggnanandhaa i Keymer po 23,

6. Le 22,

7.-9. Yoo, Aronian i Giri po 21,

10. Duda 20,

11. Navara 19,

12. Wojtaszek 17,

13. Ivančuk 16,

14. Šarić I. 14,

15.-16. Gelfand i Adhiban po 10 bodova.

U diobi 7-9. mjesta najlošije je prošao Nizozemac Anish Giri, koji je završio na devetom mjestu jer zbog poraza od Christophera Yooa i Levona Aroniana ima najslabiji međusobni rezultat.

Osmorica prvoplasiranih igrača u četvrtak će igrati četvrtfinalne mečeve od 4 partije, a pobjednici će se plasirati u polufinale.

Linker
10. prosinac 2023 21:54