Mumbai, Indija

 KANTILAL PATEL/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA Kantilal Patel/panthermedia/profimedia
OLIMPIJSKE IGRE

Indija planira kandidaturu za Olimpijske igre 2036.: "Pravo je vrijeme!" govori njihov ministar

U gradu Ahmedabadu nalazi se najveći sportski stadion na svijetu s kapacitetom od 132.000 mjesta
Piše: HINAObjavljeno: 29. prosinac 2022. 12:44

Indija se planira kandidirati za domaćina Olimpijskih igara 2036. godine, a svoju će kandidaturu službeno predočiti na sljedećoj sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koja bi se trebala održati u Bombayu krajem 2023. godine, najavio je indijski ministar sporta.

Za ministra Anuraga Thakura "pravo je vrijeme" da se njegova zemlja kandidira za organizaciju najvećeg svjetskog sportskog događaja koji bi se po prvi put održao u ovoj zemlji, rekao je za novine Times of India, "Ako Indija ulaže toliko truda u promicanje sporta, mogu vas uvjeriti da nećemo biti samo domaćini Olimpijskih igara, već ćemo ih ugostiti na veliki način", nastavio je ministar sporta u intervjuu objavljenom u srijedu.

Thakur je rekao da bi Indija mogla biti kandidat s gradom Ahmedabadom, u rodnoj državi premijera Narendre Modija, u državi Gujaratu, u kojem se nalazi najveći stadion na svijetu s čak 132 tisuće mjesta, otvoren 2020. godine i koji nosi ime Narendre Modija, a služi za utakmice kriketa.

Projekt koji opisuje put Ahmedabada do domaćina Igara bit će predstavljen na 140. zasjedanju MOO-a, vrhovnog tijela olimpijskog tijela, koje će se održati u listopadu 2023. u Bombayu.

Vlada Narendre Modija nastoji Indiju učiniti globalnom sportskom silom i uložila je ogromne svote u nacionalnu infrastrukturu.

MOO je organizaciju sljedeće tri ljetne Olimpijske igre dodijelio Parizu (2024), Los Angelesu (2028) i Brisbaneu (2032).

U listopadu je MOO naznačio da je deset zemalja već izrazilo interes za organizaciju Olimpijskih igara 2036. godine. To uključuje Indoneziju, Njemačku, Južnu Koreju, Kinu i Katar.

Indija je bila domaćin Igara Commonwealtha 2010., ali događaj je bio pokvaren brojnim optužbama za korupciju i loše upravljanje. MOO je odlučio odgoditi svoju sljedeću sjednicu za listopad 2023., prvobitno zakazanu u Bombayu u svibnju.

Linker
24. travanj 2024 20:58