Dražen Klarić (s peharom) u društvu svjetskog prvaka Magnusa Carlsena

 LENNART OOTES
SVE PRIVLAČNIJI SPONZORIMA

Internetska ‘eksplozija‘: ‘Turnir u Zagrebu je samo u jednom danu imao više od 30 milijuna pregleda‘

Velemajstor i predsjednik ŠK e4 i Karlovačkog šahovskog saveza objavio lijepe vijesti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. prosinac 2021. 15:01

Velemajstor Zlatko Klarić, predsjednik ŠK e4 i Karlovačkog šahovskog saveza, član skupštine HŠS, direktor Croatian Grand Chess Toura donio nam je nekoliko lijepih šahovskih vijesti. Croatian Grand Chess Tour, vodeći svjetski serijal turnira najboljih svjetskih šahista, i treći će se put u nizu održati u Zagrebu, od 19. do 26. srpnja.

- U svijetu se ukupno igra pet takvih turnira. Uz Zagreb tu su još SuperBet Chess Classic Romania (3. do 15. svibnja), Paris Rapid & Blitz 17. do 24. svibnja), SuperBet Warsaw Rapid (24. do 30. kolovoza), te Sinquefield Cup (1. do 15. rujna) u St. Louisu. Zagreb se dakle smjestio u doista probrano svjetsko društvo - zadovoljno će Zlatko Klarić.

- Kasparov je već najavio sudjelovanje na turniru u Zagrebu, a očekujemo i svjetskog prvaka Carlsena. U kompletnu priču je kao glavni sponzor Grand Chess Toura ušao SuperBet, što znači još više sredstava za turnir, a time i raskošniju organizaciju. Uz glavni događaj razmatra se i mogućnost organizacije velikog Open turnira s oko 400 sudionika. U oba dosadašnja izdanja turnira, tehnički organizator bio je ŠK e4, iz Zagreba. Jako smo ponosni na sve to.

Zagreb vodeći centar

Osim tog velikog događaja, vaš klub organizira i brojne manje događaje, kojima je cilj osim promidžbe šaha omogućiti mlađim naraštajima neophodne nastupe kako bi skupljali iskustva?

- Imamo sadržajan i raznovrstan program. Prvo slijede online turniri za mlade. Prošle godine smo imali šest takvih turnira, a broj sudionika se kretao između 150 i 200. Početkom veljače klub je suorganizator drugog Kasparov Chess University Cupa. Na prvom kupu prošle godine je igralo čak pet naših sveučilišnih ekipa. Inače prošlogodišnji premijerni Sveučilišni kup okupio je 125 ekipa iz čitavog svijeta. Doista je bio prekrasan. Paralelno sa CGCT se igra i veliki kadetski međunarodni šahovski turnir. Na prvom turniru 2019. nastupilo je 200 sudionika, onda nas je pandemija omela, ali ne mislimo stati. U kolovozu je također na rasporedu međunarodni kadetski turnir, ali u Crikvenici, gdje uz taj kadetski turnir tradicionalno Garry Kasparov igra simultanku. Jesen je rezervirana za Šah uz školu, ovaj puta s novim ruhom.

Zagreb i Hrvatska su postali vodeći šahovski centar u regiji. Beč, Rim, Budimpešta i Beograd nemaju tako raskošne šahovske događaje. Napori koje klub ŠK e4 svakako su pridonijeli takvom trendu.

- Šah je u vrijeme pandemije eksplodirao na internetu, Netflixova serija Damin gambit je tome dala dodatni impuls. Sve je više aktivnih igrača na velikim internetskim događajima. Šah je radi toga sve privlačniji velikim sponzorima. Naš turnir ove godine bio je vrlo posjećen, jedan je od posjećenijih turnira uopće, ostvario je u jednom danu čak 30,6 milijuna pregleda. Vjerojatno je najposjećeniji događaj na internetu u Hrvatskoj uopće. Ubrzani tempo je publici zanimljiviji od standardnog, osobito kada igra Kasparov. Netom završeni meč između Carlsena i Nepomniachtchija je bio manje posjećen od našega turnira.

Generiranje problema

Nažalost, Klarić nije sretan sa stanjem u Hrvatskom šahovskom savezu.

- Nakon revizije HOO-a savezu prijeti ukidanje financiranja zbog nedostatka osnovne dokumentacije. HŠS je zapušten, godinama je u lošem stanju. U zadnjih pet godina smo imali pet predsjednika, tijela godinama ne funkcioniraju kako treba, što je utvrdila i revizija HOO-a. Zadnje dvije skupštine su prekinute, pravne sporove rješava Upravni sud. Glavni tajnik je još aktivni igrač, što je više nego neuobičajeno u krovnim sportskim organizacijama. To je ujedno jedan od ključnih problema saveza.

Ima Klarić još toga za podvući...

- Događaju se nepotrebni propusti, više od godinu dana pokušavamo potaknuti vodstvo na poštivanje epidemioloških mjera, ali ignorirani smo, a rezultat toga je da se na posljednjoj Skupštini zarazilo osam delegata. Sadašnje vodstvo, koje je vjerojatno na odlasku, permanentno generira nove probleme, umjesto da ih rješava - zaključio je velemajstor Zlatko Klarić.

Linker
04. svibanj 2024 20:29