JULIEN DE ROSA Afp
SP U RAGBIJU

Irci po ‘sveti gral‘, Australci na rubu povijesnog kraha, Francuzi zabrinuti za najveću zvijezdu

Nakon nešto više od polovice odigranih utakmica u grupnoj fazi natjecanja Irska i Wales su u transu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. rujan 2023. 14:13

Iako već više od dva tjedna gledamo okršaje na Svjetskom prvenstvu u ragbiju, još uvijek se nismo približili ni polovici natjecanja. Svjetska prvenstva ragbijaša specifična su po svojoj dugotrajnosti, a ovo koje je upravo u tijeku u Francuskoj dodatno je produženo u odnosu na prijašnja kako bi igrači dobili još koji dan više za odmor, pa će ukupno trajati čak sedam tjedana. Točnije do 28. listopada kada je na rasporedu veliko finale i borba za trofej Webba Ellisa na Stade de Franceu.
Iako smo, dakle, daleko od raspleta i reprezentacije su u skupinama odigrale po dvije ili tri utakmice, već sada su mnoge stvari jasne. U nedjelju navečer dobili smo i prvog sigurnog četvrtfinalista, to je reprezentacija Walesa koja je s 40:6 deklasirala dvostruke svjetske prvake Australce i gurnula ih na rub provalije.

Fidži nakon 69 godina

Australski ragbi već je neko vrijeme na nizbrdici i sada se približio povijesnom krahu. Poraz od Fidžija prije tjedan dana, prvi u 69 godina, bio je najava debakla koji je uslijedio ove nedjelje u Lyonu. Potpuna nemoć protiv razigranih Velšana rezultirala je time da su brojni australski navijači znatno prije kraja utakmice počeli napuštati stadion, a kapetan David Porecki je u nevjerici poručio:

- Ovo je bolan poraz. Osjećam se posramljeno, neugodno mi je zbog naših navijača.

Australski izbornik Eddie Jones, koji je prije toga sedam godina bio na klupi Engleske, hrabro je prije SP-a isticao da će njegova momčad biti konkurentna i da u Francusku ne dolazi samo na kroasane. Nakon najtežeg poraza od Walesa u povijesti morao se posuti pepelom.

- Nisam napravio dovoljno dobar posao i prokleto sam razočaran zbog toga. Želio bih se ispričati svim australskim navijačima. Naš nastup nije bio na potrebnoj razini zahtjeva i preuzimam punu odgovornost za to - rekao je 63-godišnji stručnjak.

Ne dogodi li se čudo u obliku poraza Fidžija protiv jednog od autsajdera, Gruzije i Portugala, australski će ragbijaši prvi put u povijesti ispasti već u prvom krugu. Nimalo blistava najava za SP kojem će biti domaćini za četiri godine...
S druge strane, Velšani su u transu. Samo su jednom dosad osvojili medalju, i to još 1987. kada su bili treći, pa ne čudi da su nakon briljantnog otvaranja francuske pustolovine i pobjeda protiv Fidžija, Portugala i Australije navijači počeli sanjati ono što se još nedavno činilo nemogućim.

Još početkom godine malo je bilo razloga za optimizam u redovima Walesa. Igrači su prijetili štrajkom zbog nesuglasica oko ugovora, a tadašnji kapetan Ken Owens u veljači je izjavio da je Wales postao predmet poruge u svijetu ragbija. No, iako je sve tada bilo protiv njega, novi izbornik Warren Gatland strpljivo je krenuo graditi neku novu priču, okrenuo se mlađim igračima i u predvečerje SP-a hrabro poručio kako će njegovi igrači u Francuskoj šokirati sve i napraviti nešto posebno. Danas mu se više nitko ne smije...

image

Ragbijaši Walesa

JEFF PACHOUD Afp

Velšani su osigurali četvrtfinale, izgledno je da će biti i prvi u skupini C, a to im onda otvara i put do polufinala, vjerojatno preko Argentine ili Japana. Medalja će u tom slučaju biti nadohvat ruke, premda ne treba zaboraviti da su Velšani i prije četiri godine pali u dvoboju za treće mjesto.

A velike snove nakon uvodne tri utakmice snivaju i Irci. Za razliku od Velšana, oni nemaju medalju, sedam su puta dosad ispadali u četvrtfinalu. No u ovom su trenutku, čini se, bolji nego ikad. Ranije ove godine osvojili su Kup šest nacija, trenutno su prva reprezentacija svjetskog renkinga, a u velikom su stilu otvorili i natjecanje u Francuskoj na krilima trenutno najučinkovitijeg igrača prvenstva Johnnyja Sextona. U prva su dva kola deklasirali Rumunjsku i Tongu, a onda u najvećem dosadašnjem derbiju SP-a s 13:8 nadigrali i branitelja naslova Južnoafričku Republiku.

Osvrćući se na 16. uzastopnu pobjedu svoje momčadi i 28. u posljednjih 30 međunarodnih nastupa, napadač Tadhg Beirne će reći:

- Svi počinjemo osjećati da se sprema nešto posebno. Kada uđemo u utakmicu, mislim da nitko u ovoj momčadi ne osjeća da ćemo izgubiti. Imamo tu auru, znamo da možemo i samo moramo isporučiti ono u čemu smo dobri.

Englezi koriste lagani ždrijeb

Fanatični irski navijači okupirali su Francusku, sve ih više vjeruje da mogu do ragbijaškog “svetog grala”, ali prva zvijezda reprezentacije ipak spušta loptu na zemlju.

- U dobroj smo poziciji, ali ne smijemo se zanositi. Kada ste svjetski broj 1, vaši će suparnici to koristiti kao motivaciju. Kada ste u nizu bez poraza, vaši će suparnici to koristiti kao motivaciju. Zato moramo ostati na zemlji i nastaviti težiti boljoj igri, samo tako možemo osvojiti naslov - poručuje Johnny Sexton.

image

Irski ragbijaši

FRANCK FIFE Afp

Svjetski doprvaci Englezi zasad koriste blagodati dobrog ždrijeba, imaju tri pobjede, baš kao i domaćini Francuzi među kojima trenutno umjesto slavlja prevladava briga za zdravlje prve zvijezde prvenstva Antoinea Duponta koji je u dvoboju protiv Namibije zadobio prijelom jagodične kosti. U petak je operiran i zasad je neizvjesno hoće li se moći priključiti momčadi u nokaut-fazi.

SEMAFOR SVJETSKOG PRVENSTVA

Skupina A

REZULTATI: Francuska - Novi Zeland 27:13, Italija - Namibija 52:8, Francuska - Urugvaj 27:12, Novi Zeland - Namibija 71:3, Francuska - Namibija 96:0

POREDAK: Francuska 13 (3), Italija 10 (2), Novi Zeland 5 (2), Urugvaj 0 (2), Namibija 0 (3)

Raspored do kraja: Urugvaj - Namibija (27. rujna), Novi Zeland - Italija (29. rujna), Novi Zeland - Urugvaj (5. listopada), Francuska - Italija (6. listopada)

Skupina B

REZULTATI: Irska - Rumunjska 82:8, Južna Afrika - Škotska 18:3, Irska - Tonga 59:16, Južna Afrika - Rumunjska 76:0, Južna Afrika - Irska 8:13, Škotska - Tonga 45:17

POREDAK: Irska 14 (3), Južna Afrika 10 (3), Škotska 5 (2), Tonga 0 (2), Rumunjska 0 (2)

Raspored do kraja: Škotska - Rumunjska (30. rujna), Južna Afrika - Tonga (1. listopada), Irska - Škotska (7. listopada), Tonga - Rumunjska (8. listopada)

Skupina C

REZULTATI: Australija - Gruzija 35:15, Wales - Fidži 32:26, Wales - Portugal 28:8, Australija - Fidži 15:22, Gruzija - Portugal 18:18, Wales - Australija 40:6

POREDAK: Wales 14 (3), Fidži 6 (2), Australija 6 (3), Gruzija 2 (2), Portugal 2 (2)

Raspored do kraja: Fidži - Gruzija (30. rujna), Australija - Portugal (1. listopada), Wales - Gruzija (7. listopada), Fidži - Portugal (8. listopada)

Skupina D

REZULTATI: Engleska - Argentina 27:10, Japan - Čile 42:12, Samoa - Čile 43:10, Engleska - Japan 34:12, Argentina - Samoa 19:10, Engleska - Čile 71:0

POREDAK: Engleska 4 (3), Samoa 5 (2), Japan 5 (2), Argentina 4 (2), Čile 0 (3)

Linker
19. svibanj 2024 17:35