MARTIN BERNETTI Afp
LEGENDA ODUŠEVLJENA

Ispisane povijesne stranice, vatreno krštenje novih disciplina, prvo zlato u skateboardingu za Japanca

U nedjelju su u Tokiju prvi put u povijesti olimpizma održana natjecanja u surfingu i skateboardu
Piše: HinaObjavljeno: 25. srpanj 2021. 05:25

Riječ je o sportovima koji su tako i službeno ušli u olimpijsku obitelj.

Na surferskoj plaži Tsurigasaki daskaši na vodi su odradili kvalifikacije a najbolji je bio Brazilac Italo Ferreira.

"Tako sam potresen jer ovo je poseban događaj za nas. Konačno", kazao je Ferreira.

Surferi su pritom imali i sreće jer valova proteklih dana skoro nije ni bilo, ali u nedjelju ujutro su bili dovoljno veliki za natjecanje,

Skateboarding je svoj povijesni debi imao na olimpijskoj pozornici na betonskom skate-parku rano u nedjelju po velikoj vrućini. Prvi nastup predstavlja prekretnicu za skateboarding, koji svoje korijene ima u uličnoj kulturi mladih i utjecao je na sve, od umjetnosti do mode.

Dodavanjem skateboardinga u svoj popis, Međunarodni olimpijski odbor nada se da će moći iskoristiti mnoštvo mladih obožavatelja širom svijeta, koji su skateboarding ugradili u industriju vrijednu više milijardi dolara.Legenda skatea i Amerikanac Tony Hawk na Igrama radi kao TV komentator.

"Kao dijete nisam ni slutio da će to biti dio Olimpijskih igara. Mogu samo reći napokon", izjavio je skateboarderski idol Hawk.

Prvo olimpijsko zlato u skateboardingu osvojio je Horigome Yuto, Japanac je skupio 37,18 bodova za svoje izvedbe, čak četiri puta je dobio ocjenu veću od devet. Brazilac Kevin Hoefler (36,15) je uzeo srebro, dok je bronca pripala Amerikancu Jaggeru Eatonu, inače drugom na svjetskoj ljestvici. Najveći favorit Nyjah Huston je podbacio.

Linker
19. travanj 2024 00:07