Istria Grand Fondo

 MERLO DE GRAIA
POVRATAK NAKON TRI GODINE

Istria Granfondo ušao u krug svjetske serije utrka, a one najbolje može odvesti na SP

Deveto izdanje najpoznatijeg biciklističkog maratona u Istri održat će se na proljeće 2023., ali sada kao dio UCI Gran Fondo Series
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. prosinac 2022. 17:04

Otvorene su prijave za deveto izdanje Istria Granfonda, najpoznatijeg biciklističkog maratona u Istri, koji je na rasporedu 14. i 15. travnja 2023. Ovaj popularni biciklistički događaj, trebao je biti održan u listopadu 2022., ali je prebačen za sljedeću godinu iz izuzetno uzbudljivog razloga jer Istria Granfondo postaje dio svjetske serije utrka UCI Gran Fondo World Series. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem web stranice www.coloursofistria.com.

Velika je čast organizatora što će utrka ovakve vrste prvi puta u Hrvatskoj biti dio najvećeg serijala utrka u amaterskom biciklizmu na svijetu. Riječ je o 28 natjecanja koja se održavaju po cijelom svijetu na čak pet kontinenata, a kulminirat će Svjetskim prvenstvom UCI Grand Fondo Seriesa od 4. do 7. kolovoza 2023. u Glasgowu. Stoga će rezultati ostvareni u glavnoj utrci Istria Granfonda, devetoj stanici UCI Grand Fondo Seriesa, vrijediti i u ukupnom poretku biciklista koji će se boriti za svoje mjesto među elitom na SP-u u Škotskoj. Tako će ponajbolji biciklisti po dobnim skupinama s Istria Granfonda imati priliku i pravo boriti se za titulu svjetskog prvaka i postati vlasnici majice duginih boja, simbola UCI-ja i biciklizma.

Veliki je ovo povratak biciklističke manifestacije koja zbog pandemije koronavirusa nije održana od 2019. godine, ali se sada vraća na velika vrata uz očekivanja da nadmaši impresivne brojke iz svojih dosadašnjih izdanja dolaskom domaćih ljubitelja biciklizma i natjecatelja iz Italije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

- Dosadašnja izdanja Granfonda pokazala su nam koliko je područje sjeverozapadne Istre zanimljivo i primamljivo biciklistima, kako rekreativcima, tako i ozbiljnim natjecateljima. Naša ulaganja u ovaj event, kao i općenito u cikloturizam, pokazuju se kao pun pogodak koji obogaćuje turističku ponudu naših destinacija - naglasio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Grada Umaga.

Inače, na istarskom Granfondu 2019. nastupio je i Slovenac Tadej Pogačar, koji se proslavio osvajanjem Tour de Franceua u naredne dvije godine.

Linker
12. svibanj 2024 19:51