Ivica Kostelić i njegov partner na brodu, Caliste Antoine

 FACEBOOK IVICA KOSTELIĆ
SJAJAN PODVIG

Ivica Kostelić nakon 22 dana stigao na cilj i oplovio Atlantik: ‘Ovo premašuje sva očekivanja‘

Nakon neviđene jurnjave prema Martiniku naš slavni skijaš po dolasku u cilj skočio je u ocean...
Piše: Petar Zobec/Jutarnji listObjavljeno: 30. studeni 2021. 15:15

Ivica Kostelić u protekla je 22 dana barem malo nahranio svoj avanturistički duh. Snježne padine zamijenio je oceanom, upustivši se u jednu od najpoznatijih offshore regata na svijetu - Transat Jacques Vabre. Ta Transatlantska utrka, duljine oko 4500 milja, jedri se od Le Havrea u Francuskoj, pa sve do otoka Martinique u Karipskom moru, a utrka prati povijesnu rutu trgovanja kavom između Francuske i Brazila. Na kraju su Ivica i njegov partner Francuz Calliste Antoine utrku okončali na 17. mjestu, što je iz njihove perspektive, odnosno broda i budžeta kojima su raspolagali, poprilično dobar rezultat.

Brojne anegdote

Ivica je sve znatiželjnike iz dana u dan obavještavao o napretku, ali i sumirao dane u svojem brodskom Facebook dnevniku. Tako su Ivica i Calliste nakon pet dana sa svojim brodom Croatia Full of Life držali 15. poziciju, a onda je Kostelić u svojem Facebook postu pod "breaking news" objavio da im se rasparao veliki spinaker (vrsta velikog jedra), što je označilo probleme već u prvom dijelu regate. Nije ni idući dan bio nešto bolji, jer je hrvatsko-francuska kombinacija otkrila da im dovod goriva na motoru pušta gorivo, i nakon toga pao je dogovor da motor dalje neće upotrebljavati. Struju im je osiguravao hidrogenerator, a danju su punili baterije solarima.

Bilo je tu i zanimljivih priča, anegdota, ali i pitanja za pratitelje. Tako je nakon jurnjave obalom Portugala, u kojima su ih nemilosrdno šibali valovi, stigao mirniji dio regate, a Kostelić je na palubi pronašao lignje za koje nije imao ideju kako da ih pripremi, s obzirom na to da su na brodu imali samo plinsko kuhalo za grijanje vode. Ne znamo je li prihvatio jedan od brojnih "masterchef" savjeta, ali Kostelić se iskreno požalio što sa sobom nisu ponijeli tavu za pečenje.

Uskoro opet na skijama

Na polovici regate, jedrilica Croatia Full of Life držala se među najboljih deset, što je jako razveselilo našu skijašku ikonu.

"Prije svega, moram reći koliko smo veseli i ponosni što se nakon polovice regate nalazimo među deset najboljih. Da mi je netko prije regate rekao kako ćemo biti pri vrhu redoslijeda kod Zelenortskih otoka, rekao bih da je preveliki optimist. Potajno sam se nadao da bismo mogli biti medu prvih dvadeset ili čak petnaest, ali ovo premašuje sva očekivanja!", napisao je Ivica.

Tijekom 13. dana regate Kostelić se popeo čak do 3. mjesta u redoslijedu, no ubrzo je kliznuo kod otočja Cape Verde zbog "mizernog povjetarca".

Na brodu je Kostelić proslavio i svoj 42. rođendan, što je jedriličarima poslužilo kao idealna prilika za čašćenje.

"Za proslavu smo žrtvovali zaposljednju pločicu čokolade, koju smo smjestili između dva komada dvopeka, da glumi rođendansku tortu. Pridodali smo još i kompot od kruške, koji smo posebno čuvali za tu prigodu".

Prisjetio se Kostelić i legendarne pobjede u Aspenu 2001. godine, pisao o Napoleonu, oskudici hrane na brodu, predivnom krajoliku i oceanu, svemu po malo.

Posljednji dan su, u neviđenoj jurnjavi prema Martiniku, prešli 346 nautičkih milja, a Kostelić je ulazak u cilj proslavio saltom u more. Ta je morska avantura završila, a sada za Kostelića slijedi nova - bijele padine i pomoć hrvatskoj skijaškoj reprezentaciji.

Linker
09. lipanj 2022 13:19