Ivo Zorica, slavodobitnik 308. Sinjske alke

 JAKOV PRKIC Cropix
SINJSKA ALKA

Ivo Zorica na koplje nataknuo svoju drugu pobjedu pred oko 6000 gledatelja, natjecanju nazočio državni vrh

Nadmetanje je održano bez obzira na probleme koje je izazvala kiša koja je padala do podneva
Piše: Jerko BlajićObjavljeno: 06. kolovoz 2023. 20:20

Najtrofejniji alkar među kopljanicima Ivo Zorica, koji je do nedjelje dobio jednu Alku, četiri Čoje i pet Bara, na koplje je “nataknuo” i svoju drugu pobjedu na glavnom viteškom nadmetanju. Dok je Radanović u pripetavanju pogodio u “jedan”, Zorica je nakon njega vrhunski završio nadmetanje pogotkom u “sridu” na svome konju Dream iz obiteljskog vlasništva.

Na koplje ovogodišnjeg slavodobitnika 308. Alke u znak pobjede privezana je hrvatska trobojnica plamenac, poslije čega je primio čestitke i darove od pokrovitelja Alke, predsjednika Zorana Milanovića, kojima je darovan i njegov alkarski momak Miljenko Lovrić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kiša natopila trkalište

Alkarska svečanost za glavnu vitešku priredbu počela je već u 6 sati kada su pucnji mačkula sa starog razbudili Sinj i njegovu okolicu. To je bio ujedno znak da zorom sviće najduži sinjski dan u kojem će glavnu ulogu imati 17 alkara odjevenih u jedinstvenim koloritnim odorama “naoružani” ubojitim kopljima. Nitko unaprijed nije mogao tvrditi tko će biti slavodobitnik, pa ni među alkarima. Tek se nakon dobivenih trofeja (Alka, Čoja i Bara), moglo se nagađati da bi to mogli biti Ante Zorica, Ivo Zorica, Frano Ivković i još poneko od onih koji su pokazali preciznost na probama, kao Frano Talaja.

U nedjelju do podneva padala je kiša u Sinju i teško je bilo popraviti stazu na kojoj je na rubovima bilo vode, kao i na samom startu oko spomenika alkaru Stipe Sikirice. Ipak, nadmetanje je održano bez obzira na takve probleme, na sreću bez kiše u ostalom dijelu dana.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nakon uobičajenog govora, u kojem alkarski vojvoda Mario Šušnjara između ostalog istaknuo u kakvim je okolnostima borbe za obranu Sinja 700 branitelja protiv mnogobrojnih turskih napadača nastala ova viteška igra gađanja alke. Nije propustio kao primjer navesti borbu naših sportaša, osobito nogometaša, za svoju domovinu. Nakon toga počelo je nadmetanje u kojem prva trka obilježena jednom “sridom” najtrofejnijeg alkara Ive Zorice, i ukupno 18 punata.

U drugoj trci “sride” su pogodili: Radanović, Čačija i Talaja. U trećoj trci nisu nastupili alkari bez ikakvih izgleda na pobjedu, ali je bila zanimljiva i napeta s više alkara koji su nanizali po 5 punata, ali je im pomrsio račune Tino Radanović sa 6 punata, njemu se pridružio Ivo Zorica s istim rezultatom. Frano Talaja imao je nakon dvije trke 5 punata, ali je u trećoj proigrao pobjedu ili pripetavanje, promašio je alku.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Gošća i predsjednica Mađarske

Preko 6 tisuća gledatelja pratilo je alkarsku priredbu, među njima, pored predsjednika RH Zorana Milanovića, predsjednik Sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima, te drugi brojni uzvanici. Kao gošća Predsjednika RH alkarsko nadmetanje pratila je i predsjednica Mađarske Katalin Novak.

Linker
03. svibanj 2024 13:09