biciklizam
 MARCO BERTORELLO Afp
KAZNENO JU PRIJAVILI

Izazvala tešku nesreću na Tour de Franceu, a sada joj prijeti žestoka novčana kazna, pa čak i zatvor

Gledateljica na Tour de Franceu je svojim transparentom ugrozila utrku i zdravlje natjecatelja
Piše: HinaObjavljeno: 13. listopad 2021. 13:28

Na kaznenom sudu u Brestu u četvrtak će započeti postupak protiv gledateljice koja je svojim neodgovornim ponašanjem uzrokovala masovni pad biciklista tijekom prve etape ovogodišnjeg "Tour de Francea", a 31-godišnjakinji prijeti novčana kazna od 15.000 eura te jednogodišnji boravak u zatvoru.

Gledateljica je upravo u trenutku prolaska velike skupine biciklista u izravnom televizijskom prijenosu stajući uz rub ceste podigla transparent na kojemu je pisalo "Allez Opi-Omi", što bi na lokalnom dijalektu značilo "naprijed djede-bako", a na taj je transparent u punoj brzini naletio Nijemac Tony Martin i našao se na tlu. Iza Martina palo je još 50-ak vozača od kojih su mnogi morali potražiti liječničku pomoć, a Nijemac Jasha Suetterlin (DSM) morao je i odustati od daljnjeg nastupa.

Iako je vinovnica nesreće potom pobjegla, policija je sprovela istragu i pronašla ju, a kaznenu prijavu podnijela je Udruga profesionalnih biciklista (CPA), jedini sindikat profesionalnih vozača kojega priznaje Međunarodni biciklistički savez (UCI). Iz CPA traže samo simbolični jedan euro odštete, ali su postupak pokrenuli kako bi "osvijestili javnost o potrebi poštivanja sportaša prilikom obavljanja svog posla".

"Sigurni smo kako gledateljica nikome nije htjela namjerno naškoditi, no svojom je nepredvidivošću ugrozila zdravlje i sezonu više od jednog člana našeg sindikata", kazao je predsjednik CPA Gianni Bugno.

Linker
22. listopad 2021 04:20