Sunisa Lee

 LOIC VENANCE Afp
NOVA ŽRTVA RASISTA

Izgrednici napali olimpijsku pobjednicu usred Los Angelesa, poprskali je suzavcem: ‘Bili su brzi...‘

‘Nisam mogla ništa napraviti, a nisam ni željela, zbog svoje reputacije‘, rekla je Lee.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. studeni 2021. 10:17

Sjajna američka gimnastičarka Sunisa Lee (18), olimpijska pobjednica u višeboju s ovogodišnjih Igara u Tokiju, otkrila je u razgovoru za magazin Pop Sugar da je nedavno bila žrtva rasističkog napada, pri čemu je poprskana i suzavcem.

Prva američka olimpijka u povijesti porijeklom iz naroda Hmong ispričala je kako se incident dogodio u Los Angelesu nakon snimanja televizijskog showa Ples sa zvijezdama. Lee i njezini prijatelji, svi azijskog porijekla, čekali su Uber ispred studija kada se pored njih zaustavio automobil s ljudima koji su ih krenuli vrijeđati na etničkoj osnovi, izvikujući "vratite se tamo odakle ste došli". Jedan od izgrednika pritom je poprskao Sunisu suzavcem po ruci prije nego što je automobil odjurio.

- Bila sam tako ljuta, ali nisam mogla ništa napraviti ili kontrolirati jer su brzo nestali. A zbog svoje reputacije i ne bih željela napraviti nešto što bi me dovelo u nevolje. Jednostavno sam dopustila da se to dogodi - rekla je Lee.

image

Sunisa Lee

INSTAGRAM SCREENSHOT

Napadi na Amerikance azijskog porijekla značajno su se povećali od izbijanja pandemije Covida-19 koja je prvi put prijavljena u Kini. Policijska uprava New Yorka objavila je, primjerice, da su zločini iz mržnje prema ljudima azijskog porijekla u tom razdoblju porasli za 1900 posto. U travnju je, tako, i američka olimpijka u karateu Sakura Kokumai, djevojka japanskog porijekla, napadnuta dok je trenirala u parku u Kaliforniji.

Sunisa Lee je, kao što smo naveli, porijeklom iz naroda Hmong koji uglavnom živi u Laosu, Mjanmaru, Vijetnamu, Tajlandu i južnoj Kini. Majka joj je se doselila u SAD kao izbjeglica iz Laosa, a Sunisa, rođena pod prezimenom Phabsomphou, kasnije je uzela očuhovo prezime Lee.

Sunisa je prije dvije godine na SP-u u Stuttgartu osvojila ekipno zlato, te srebro na parteru i broncu na dvovisinskim ručama iako je bila u teškom psihološkom stanju jer joj je samo nekoliko dana ranije očuh pao s ljestava i ostao paraliziran. Dvije godine kasnije dočekala je uspjeh karijere. Amerikanci su se bojali da će nakon odustajanja Simone Biles, koja se povukla iz finala zbog psihičkih problema, ostati bez zlata u višeboju, ali Sunisa je odradila natjecanje života i pobijedila ispred Brazilke Rebece Andrade i Ruskinje Angeline Melnikove.

Linker
26. travanj 2024 18:58