Aleksej Demjanov
 Screenshot: Hrvatski gimnastički savez/Facebook
TUŽNA I POTRESNA VIJEST

Iznenada preminuo prvi hrvatski gimnastički olimpijac od samostalnosti, imao je tek 48 godina

Umro je Aleksej Demjanov, sportaš koji je predstavljao Hrvatsku u Atlanti 1996.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. kolovoz 2021. 12:58

U 48. godini preminuo je Aleksej Demjanov, prvi hrvatski gimnastički olimpijac od samostalnosti, čovjek koji je postavljao temelje i utirao put današnjoj sjajnoj generaciji naših gimnastičara i trenera. Demjanov je preminuo u ruskom gradu Čerkesku u kojem je i rođen 9. prosinca 1973.


Demjanov je u Hrvatsku došao 1993. godine zahvaljujući velikom gimnastičkom entuzijastu Nenadu Solaru koji je tada bio izbornik hrvatske reprezentacije. Pod hrvatskom zastavom već je 1995. na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Sabaeu izborio nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti gdje je u konačnici zauzeo 20. mjesto na karikama.


Bio je sjajan višebojac, ali prije svega specijalist za karike, te preču i ruče. Hrvatskoj je donio prva finala na svjetskim (Lausanne 1997. - sedmo mjesto na karikama) i europskim prvenstvima (Bröndby 1996. - osmo mjesto na ručama i deveto u višeboju) od samostalnosti, bio je zlatni na Univerzijadi u Fukuoki 1995. (karike) i srebrni na Siciliji 1997. (karike), te osvojio sedam medalja na turnirima Svjetskog kupa. Bio je, primjerice, prvi u Cottbusu 1996. na karikama, a godinu kasnije i na karikama i na preči. Veliki Talijan Jury Chechi, olimpijski pobjednik iz Atlante i peterostruki svjetski prvak na karikama, rekao je svojedobno da se boji samo Demjanova.


Aleksej Demjanov i njegovi treneri Aleksandar Černov i Nenad Solar na određeni su način probudili gimnastiku u samostalnoj Hrvatskoj i pomogli joj da dođe do razine na kojoj je danas kada proživljava svoje najljepše dane.

Linker
14. svibanj 2024 10:22