KEMPINAIRE STEPHANE Kmsp Via Afp
HRVATSKA JE SUSPENDIRANA

‘Iznenađeni smo i zaprepašteni nekorektnim ponašanjem svih koji stoje iza ovog nesportskog čina!‘

Hrvatski i Portugalski plivački savez reagiraju na medijske napise o suspenziji LEN
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. studeni 2021. 16:33

U nedjelju je u Kazanju završeno Europsko plivačko prvenstvo u 25-metarskim bazenima, ali to ne znači i da je u europskim bazenima posve mirno. Uostalom, tako nije već neko vrijeme, ali posebno ne nakon subotnje odluke Ureda LEN o suspenziji Hrvatskog i Portugalskog plivačkog saveza. Ovakva odluka još uvijek nije službeno odaslana iz LEN, ali su nam je tijekom nedjelje potvrdili neki od sugovornika. Od Predraga Slobode, hrvatskog člana Ureda LEN do dr. Josipa Varvodića, inače predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskog plivačkog saveza, te člana Liječničke komisije LEN i FINA, a koji je ujedno s predsjednikom Portugalskog plivačkog saveza predvodnik udruge "Europe 4 All Aquatics" koja zaziva smjenu sadašnjeg čelništva LEN.

Dodatna potvrda tomu pristigla je i u nedjelju kasno navečer kada su se ovog puta predsjednici Hrvatskog i Portugalskog plivačkog saveza odlučili zajedničkim pismom obratiti javnosti. Pismo objavljujemo u cijelosti.

"Portugalski plivački savez i Hrvatski plivački savez ovim pismom reagiraju na medijske napise o očiglednoj LEN-inoj suspenziji ova dva saveza. Dosad još nije zaprimljena službena informacija od LEN. Portugalski plivački savez i Hrvatski plivački savez iznenađeni su i zaprepašteni nekorektnim ponašanjem predsjednika LEN i nekih članova Ureda LEN koji stoje iza ovog nesportskog čina. Oba saveza predana su napornom radu na promjeni ponašanja i kulture u sportu, kako bi osigurali da u LEN prevladaju demokracija, razvidnost i dobro upravljanje. Nepravedna odluka predsjednika LEN i nekih članova Ureda LEN je u suprotnosti s Ustavom FINA, LEN, te ne slijede relevantna načela pravilnog postupka.

Plivački savezi Portugala i Hrvatske potvrđuju svoju potporu zahtjevu 24 europska nacionalna plivačka saveza od 25. rujna 2021. za sazivanjem izvanredne Opće skupštine s točkama dnevnog reda radi razrješenja dosadašnjih članova ureda LEN i izbora novog Ureda, a sve zbog nedostatka dobrog upravljanja, razvidnosti i odgovornost u svakodnevnom radu LEN."

Pismo su potpisali i žigovima Hrvatskog i Portugalskog plivačkog saveza pečatirali, predsjednici oba saveza, Vladislav Veselica i Antonio Jose Silva.

Ovim pismom se prvi puta i Hrvatski plivački savez javno i deklarativno pridružio skupini od kako navode 24 nacionalna plivačka saveza na našem kontinentu, za sazivanjem Izborne skupštine ili Kongresa LEN, te smjenom sadašnjeg čelništva. U biti, veliki su problemi za sadašnje vodstvo LEN počeli u subotu, 25. rujna ove godine, na redovnom Kongresu LEN u Budimpešti kada predsjednik ove organizacije, Talijan Paolo Barelli nije dobio podršku za rad Uredu LEN ili laički, vladi Europske organizacije vodenih sportova. S ukupno 46 glasova protiv i 44 za, Ured LEN nije tada dobio odobrenje od zastupnika na Kongresu odnosno iskazali su protivljenje radu Ureda LEN. Još malo pojednostavljeno, to je situacija ista kao kada u politici, državni parlament ne izglasuje recimo proračun. Rezultat toga je pad vlade. Udruga "Europe 4 All Aquatics" zaziva izvanrednu izbornu skupštinu ili kongres, 5. veljače u Parizu. S druge strane, Barelli i njegov Ured LEN, koliko smo upućeni, ima nakanu održati Kongres, ali ne izborni, i to u Frankfurtu.

Slijede nam po svemu sudeći ogorčena političko-administrativna borba dva tabora za vlast i prevlast, makar ne bi bilo iznenađujuće da se u sve uključi i FINA (Svjetska organizacija vodenih sportova). Suspenzija Hrvatske i Portugala? Koliko nam je zasad znano, najvjerojatnija je opcija da ona ipak ni neće biti usmjerena na sportaše, što je apsolutno jedino ispravno ako već itko treba biti suspendiran. Kao što napisasmo u uvodu, voda u europskim bazenima neće mirovati ove zime.

Linker
18. travanj 2024 11:54