Tobias Foss

 WILLIAM WEST Afp
SP U BICIKLIZMU

Iznenađujući svjetski prvak: Norvežanin se nakon impresivnog finiša domogao zlata na kronometru

Za 25-godišnjaka to je prva pobjeda van Norveške. U cilju je imao tri sekunde prednosti ispred Künga
Piše: HinaObjavljeno: 18. rujan 2022. 10:22

Norvežanin Tobias Foss iznenađujući svjetski je prvak u vožnji na kronometar na Svjetskom biciklističkom prvenstvu u australskome Wollongonu.

Na stazi dugoj 34.2 km Norvežanin je prestigao drugoplasiranog Švicarca Stafana Künga i trećeplasiranog Belgijca Remeca Evenepoela za iznenađujuću pobjedu.

Küng, koji je bio najbrži u oba međuvremena, od starta se najbolje snašao s rutom s nekoliko grubih dijelova i dvostrukim prelaskom preko padine Mount Ousleya. Prije posljednjeg dijela imao je 11 sekundi prednosti ispred Fossa, a 15 ispred Evenepoela, no Švicarac je u cilju popustio, a Norvežanin se iznenađujuće veselio naslovu.

Za 25-godišnjaka iz Vingroma ovo je prva pobjeda izvan Norveške, nakon što je prije toga dvaput slavio na nacionalnom prvenstvu u vožnji na kronometar te jednom u cestovnoj utrci. Danas je na cilju imao tri sekunde prednosti ispred Künga i devet ispred Evenepoela.

Nijemac Tony Martin i Švicarac Fabian Cancellara ostali su na vrhu vječne ljestvice s po četiri naslova. Talijan Filippo Ganna je mogao postati treći vozač s tri uzastopna naslova nakon Martina (2011.-2013.) i Australca Michaela Rogersa (2003.-2005.), ali nije uspio.

Linker
26. rujan 2023 20:45