Hakuho

 STR Afp
SKANDAL U SUMU

Japanci degradirali jednu od najvećih zvijezda, njegov učenik zlostavljao mlađe borce i krao im novac

Njegov 22-godišnji učenik Hokuseiho, navodno je fizički zlostavljao mlađe borce i otimao im novac
Piše: SNObjavljeno: 25. veljača 2024. 22:18

Jedna od najvećih zvijezda suma, Hakuho, degradiran je s uloge majstora u novom slučaju nasilja koje pogađa ovaj sport, javljaju japanski mediji. Japanac koji je osvojio rekordnih 45 turnira prije umirovljenja 2021., bio je kritiziran jer nije djelovao protiv nasilnog ponašanja jednog od svojih učenika. Njegov 22-godišnji učenik Hokuseiho, navodno je fizički zlostavljao mlađe borce i otimao im novac, u čemu ga sumo legenda, kao njegov mentor, nije spriječila.

Hakuho je novčano kažnjen i degradiran na najniži rang sumo veterana jer nije uspio kontrolirati ponašanje svog štićenika. Cijela situacija jako ga je pogodila pa se i sam obratio medijima.

- Osjećam se jako odgovornim što nisam zaštitio svoje pripravnike hrvače. Duboko mi je žao što sam izazvao zabrinutost kod mnogih obožavatelja i pristaša suma - rekao je Hakuho.

U međuvremenu, mladi hrvač se ispričao za svoje ponašanje i povukao se iz sporta, a povjerenstvo zaduženo za ovaj slučaj je utvrdilo da da je Hakuho zanemario nadgledanje Hokuseiha. Nakon što je saznao za loše ponašanje svog štićenika, sumo legenda to nije prijavila sportskim upravnim tijelima, zaključili su u istrazi.

Posljednjih je godina svijet suma ukaljan brojnim nasilnim skandalima, a najpoznatiji je slučaj Junichija Yamamotoa, sumo majstora koji je zbog zlostavljanja i poticanja na nasilje završio u zatvoru na šest godina.

Linker
19. svibanj 2024 11:11