YASUYOSHI CHIBA
BRUTALNO ZLOSTAVLJANJE

Jedan od najcrnjih izvještaja u povijesti sporta: ‘Krvario sam, a on me nastavljao udarati!‘

Detaljan izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sportaša
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. srpanj 2020. 15:18

U ponedjeljak je međunarodna organizacija Human Rights Watch objavila izvještaj na 67 stranica pod nazivom “Udaren sam toliko puta da sam prestao brojati” u kojem su dokumentirana svjedočanstva o psihičkom, verbalnom, a nekad i seksualnom zlostavljanju mladih japanskih sportaša prikupljena uz pomoć više od 800 japanskih sportaša u 50 sportova.


Izvještaj je objavljen taman u tjednu u kojem bi u Japanu počele Olimpijske igre da se svijetu nije dogodila pandemija koronavirusa.


- Desetljećima su djeca u Japanu bila brutalno udarana i verbalno zlostavljana u ime osvajanja trofeja i medalja - napisala je u izvješću Minky Worden, direktorica globalnih inicijativa Human Rights Watcha.


Još prije sedam godina Japanski olimpijski odbor je obećao kako će poduzeti sve moguće korake s ciljem čišćenja nasilja iz sporta nakon što je internim istraživanjem otkriveno kako je više od 10 posto japanskih sportaša bilo izloženo nekom obliku zlostavljanja ili uznemiravanja. Istovremeno su smanjili i sredstva nacionalnom judo savezu jer je otkriveno kako su treneri fizički zlostavljali sportašice.

image
YASUYOSHI CHIBA

No, Human Rights Watch tvrdi kako unatoč obećanjima nije dovoljno učinjeno i traži i od Japanskog olimpijskog odbora i od Japanskog sportskog vijeća da iskoriste nadolazeće Igre kao poticaj za stvarne promjene.


Izvještaj o zlostavljanju temelji se na više od 50 razgovora sa sadašnjim i bivšim sportašima i na internetskom istraživanju u kojem je skupljeno 757 odgovora sportaša, a obavljeni su i sastanci s osam japanskih sportskih organizacija.

Slučajevi u 22 sporta

Od 381 ispitanika u dobi od 24 godine ili mlađih čak njih 19% je izjavilo kako su bili udarani, šamari, gurani na pod ili udarani raznim predmetima, a to se događalo u barem 22 različita sporta.


- Trener mi je rekao da ne pristupam dovoljno ozbiljno trčanju pa smo svi pozvani na razgovor kod njega i on me udario u lice ispred svih. Krvario sam, ali to ga nije spriječilo da me nastavi udarati - ispričao je jedan danas profesionalni sportaš čiji je identitet skriven iza pseudonima Daiki.


Od ispitanih sportaša 18% ih je u dječjoj dobi bilo žrtva verbalnog zlostavljanja, a 5% je prijavilo neki oblik seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja.

Linker
27. travanj 2024 00:51