Pobjednik 5. etape Stephen Williams
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SPEKTAKULARNI CRO RACE

Još jedna predivna razglednica iz Hrvatske: Yates osvojio Učku, Williams sve naplatio, zaostatak Hrvata

Britanac se najbolje snašao na vjerojatno ključnoj etapi ovogodišnjeg izdanja utrke oko Hrvatske
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. listopad 2021. 15:05

Kad se slagala koncepcija šestog izdanja Cro Racea, bilo je jasno da bi se stvari mogle raspetljati u petoj etapi, onoj koja je spajala Rabac i Opatiju, onu u kojoj se trebalo popesti na Učku s istarske strane, a onda još biti jak na spustu prema moru, ali i na razigranoj trasi između Opatije i Rijeke. Na koncu dana, prije nego li se karavana prebacila za Samobor, odakle će kretati nedjeljna, posljednja etapa, s crvenom majicom za ukupno najboljeg zaspao je Stephen Williams, 25-godišnji Velšanin, član Bahrain Victoriousa.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Stephen Williams je stigao an cilj u Opatiju sam, s deset sekundi prednosti ispred Norvežanina Markusa Hoelgaarda (Uno-X), pa će uz dobivine bonifikacije biti u velikoj prilici Bahrainu donijeti i treću pobjedu na Cro Raceu. Podsjetimo, pobjednici ove utrke bili Kanstantin Sivcov i veliki Vincenzo Nibali, oba u dresu Bahraiha, pa Williams može nastaviti dominaciju te momčadi na ovoj utrci.


Bio je to epilog atraktivne, samo 137,5 kilometara duge pete etape. Bilo je jasno da su sve momčadi koje su imale ambicije u ukupnom poretku, a razlike su na vrhu u sekundama, imali svoje strategije u subotu. Tako je akcija krenula od samog starta u Rapcu, a prvi s potegnuli Austrijanac Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious) i Španjolac Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros RGA). Njih dvojica su su pobjegli glavnoj skupini i osvojili prvi brdski cilj dana, uspon na Gračišće, s time da je Austrijanac bio brži.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Nakon toga čekao se prolazni cilj u Pazinu, a njemu je Pernsteiner opet bio prvi, a Lazkono je stigao iza njega i prednost ovog dinamičnog dvojca iznosila je blizu dvije minute u odnosu na Španjolca Xabiera Azparrena (Euskaltel Euskadi), dok je peloton kasnio tri i pol minute.


Bila je to, međutim, samo priprema za uspon na Učku, s istarske, zatjevne strane. Kako je i sam najavio uoči utrke, ovo je bio dan u Kojemu je prvi favorit ove utrke, Britanac Simon Yates (Bikeexchange) vidio svoju šansu, imao je i savjete svog brata Adama, pobjednika ove utrke iz 2020. godine i Yates se na usponu priključio pobjeglom dvojcu. No, nije u tom lovu nije bio sam, već mu se priključio, a to će se kasnije pokazati odlučujućim za ovo etapu, a vjerojatno i ukupnu utrku, Stephen Williams. Yates je, doduše, prvi stigao na vrh Učke, a bilo je tako na brdskom cilju u Kastavu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Na putu iz Viškova ka Rijeci Yatesu i Williamsu na čelu utrke priključio se i Austrijanac Riccardo Zoidl (Felbermayr Simplon Wels), a taj je trojac uspio stvoriti pola minute prednosti u odnosu na skupinu od 20-ak vozača.


I u Viškovu i u Rijeci prvi je prolaznim ciljevima prošao Williams ispred Yatesa i Zoidla, a taj je trojac na putu iz Rijeke ka Opatiji iskoristio neodlučnost u drugoj skupini te povećao svoju prednost na gotovo minutu.


Iza je bila skupina od 15 lovaca, no oni nisu pokazali naročito zajedništvo, pa je na ulasku u prvi krug oko cilja zaostatak uspjela tek smanjiti na pola minute. Kad je Stephen Willliams shvatio da su noge teške kod Yatesa i Zoidla, kad je razlika pala na 20-tak sekundi, negdje deset kilometara do cilja, Stepjen Williams je potegnuo i odvozio solo finiš do kraja. Nitko ga nije uhvatio,bio ej to njegov veliki dan u kojemu je spojio na Učki, držao se uz Yatesa, a kad se stiglo blizu mora imao je bolje noge i sad je nadomak ukupne pobjede, jer bježi Mick Van Dijckeu i Markusu Hoelgaardu 11, odnosno 12 sekundi. U Zagrebu će njegova momčad za njega čuvati pobjedu...


- Bilo me je strah nakon prvog prolaska kroz Opatiju da će me uloviti, budući da smo odradili puno etapa i bojao sam se da nema svježine u mojim nogama. Međutim, shvatio sam, negdje tri kilometara do cilja, kako imam još svježine i da mogu još podignuti tempo. Ovo mi je pokazatelj da sam u dobroj formi i to mi i daje optimizam za sljedeće sezonu - rekao je Stephen Williams nakon ulaska u cilj.


Josip Rumac, četvrti uoči ove etape, nije uspio zadržati priključak u glavnoj skupini lovaca na bjegunce, bio je i trećoj, četvrtoj skupini nakon selekcije na Učki, a tamo se pronašao i Fran Miholjević. Na koncu je u cilju u Opatiji Fran Miholjević završio kao dvadeseti, sa četiri minute i 24 sekunde zaostatka, a Josip Rumac je u cilj ušao kao 28, sa četiri sekunde zaostatka za mladim Miholjevićem.


​Predivno vrijeme koje kupalo ovu etapu, izvuklo je veliki broj gledatelja uz trasu tijekom cijele etape, od starta u Rapcu, preko Labina, Pazina, pa pri usponu na Učku, na spust niz Učku, po riječkom Korzu, i na opatijskoj rivi. Bila je ovo još jedna predivna razglednica prema svijetu, s kadrovima koje su slali svu ljepotu naše domovine prema svijetu.


I na cesti je bilo uzbudljivo, i te kako...

Linker
23. travanj 2024 07:38