DAVID EULITT Afp
AMERIČKI PARADOKS

Kad je bacanje novčića važnije od sporta! Evo kako je upropaštena jedna od najboljih play-off utakmica ikad

Bacanje novčića upropastilo je jednu od najboljih utakmica u povijesti američkog NFL-a
Piše: Hrvoje Slišković/Jutarnji listObjavljeno: 29. siječanj 2022. 13:10

Jedna od glupljih stvari u sportu je kada jednu od najboljih stvari uspijete napraviti najgorom, a to se već godinama događa u NFL-u. Američki nogomet vrhunski je sport, i bez obzira na različitu dinamiku u odnosu na utakmice tradicionalnih europskih sportova (čitaj brojne prekide), maksimalno je uzbudljiv i napet.

A da Modriću ne daš loptu?

Ekipni sport (sav osim tradicionalnog nogometa) svoj najbolji izum ima u play-offu. Doigravanje, na jednu utakmicu ili određeni broj pobjeda u seriji, savršenstvo je u potrazi za prvakom. I onda, kada vam se sve to spoji u jednoj od najboljih utakmica u povijesti play-offa, vi se nađete u situaciju u kojoj je pobjednika odlučilo bacanje novčića. A zamislite, život vas je još toliko pogladio da se takvo remek-djelo nastavilo izvan standardnog radnog vremena jer je utakmica otišla u produžetak. Kansas City Chiefsi i Buffalo Billsi (42:36) odigrali su jednu od onih utakmica o kojima će se desetljećima govoriti, prenositi dojmovi na mlađe naraštaje. Napadačka simfonija s dvojicom najboljih quarterbackova u ligi Patrickom Mahomesom i Joshom Allenom. I onda jedan od njih zbog glupog pravila nije dobio niti priliku pobijediti. Osim ako se bacanje novčića nazove prilikom. Prema pravilima tog natjecanja jest, ali s "pravom", pravednom prilikom nema nikakve veze. Kako je to prijatelj Damjan složio u osam riječi: "Zbog prirode sporta, svaki treba dobiti priliku u napadu".

Možete li zamisliti da je košarkaška utakmica otišla u produžetak u kojem Jordan nije smio dobiti loptu (ili Kukoč, ili Petrović…)? Možete li si zamisliti utakmicu u čijem produžetku Modrić (ili Messi ili Salah…) nije imao pravo igrati loptom? Ili Balić? Ili Sukno? I tako dalje i tako dalje…

Zar tako puno tražimo?

A upravo se to (skoro) savršenom biznisu i natjecanju dogodilo u prošlu nedjelju. Allen je kao gostujući kapetan izabrao pismo, pala je glava, i Mahomes je svoju momčad odveo do konferencijskog finala. Allen je samo sjedio, glava mu je bila sve teža, dok mu nije potonula među ruke. Dinamovim navijačima dovoljan je jedan mit (OK, i prevara) s bacanjem novčića. Billsi će svoj sanjati tko zna koliko još godina. NFL u produžetku koristi pravilo "zlatnog gola", ali puno bedastije nego što je to bilo u Uefinom i Fifinom nogometu. Ako momčad koja je pobijedila u bacanju novčića u svom prvom napadu postigne touchdown - utakmica je gotova! Suparnička momčad, njihov quarterback, uopće neće dobiti loptu u ruke, svoju priliku za pobjedu. Usput rečeno, prethodno pravilo bilo je još nepoštenije jer se utakmica prekidala već nakon field-goala u prvom napadu, a njega je osjetno lakše ostvariti nego dovesti loptu u suparničku end-zonu.

Rijetko koja statistika će vam potvrditi nepoštenost takvog sustava (osim ako bacanje novčića ne smatrate vještinom koju svaki kapetan mora trenirati jednako kao baratanje loptom). Otkako je 2010. godine uvedeno aktualno pravilo, u doigravanju se 11 puta igrao produžetak, a momčadi koje su dobile bacanje novčića pobijedile su - deset puta!

"I rest my case", dajte sportsku priliku za pobjedu u produžetku i jednoj i drugoj momčadi. Zar tako puno tražimo?

Linker
18. travanj 2024 23:44