RONALD GORSIC/CROPIX
LUDA GODINA

Kako su pred momčadima iz grada koji ima 40 tisuća ljudi redom padali Dinamo, Cibona, Jug, Split...

To je grad koji je dao brojne sportske velikane i bio 4. po gospodarskoj snazi u bivšoj državi
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 14. ožujak 2021. 21:24

Nedavna pobjeda vaterpolista Solarisa nad Jugom AO odjeknula je hrvatskim sportskim eterom poput bombe. Prije mjesec i pol dana nogometaši Šibenika šokirali su Dinamo u prvenstvu došavši do prve pobjede u Maksimiru otkako se natječu u HNL-u, dakle nakon gotovo nakon 30 godina.

Da je ovo neka luda godina za šibenske klubove pokazale su i pobjede košarkaša Šibenke nad Cibonom i Splitom na Baldekinu. One su vrijedne jer su ostvarene u sudarima s našim najboljim klubovima koji imaju višestruko veće proračune, jače momčadi, logistiku.

Primjerice vrijednost HNK Šibenika koja je pobijedio europski Dinamo je 7.4 naspram 103.5 milijuna eura. Razlike budžeta košarkaških momčadi ove sezone su goleme, a da ne pričamo o vaterpolu kada znamo da u Jugu AO igra pola hrvatske reprezentacije.

image
VLADO KOS/CROPIX

Grad talenata

Sve ove, ali i druge pobjede šibenskih klubova vesele. Događaju se u nekim intervalima, bljeskovima, nažalost ne kontinuirano kao plod planskog promišljanja, ulaganja. Ali, nekad je to bila normalna stvar da recimo Šibenka pobjeđuje Cibonu ili Split na Baldekinu, vaterpolisti također. Nogometaši Šibenika su 2010. igrali Europu, finale Kupa, vaterpolisti Šibenika u dva navrata Euroligu, finale Kupa LEN. O košarkašima Šibenke da ne pričamo. U slavna Draženova vremena pamte se dva finala Kupa Koraća.

image
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Osvojeno je prvenstvo bivše države 1983. protiv moćne Bosne. Košarkašice Jolly JBS-a igrale su prije desetak godina Euroligu, osvajale trofeje kao na traci. O veslačima Krke koja je između dva rata bila najbolji klub na ovim prostorima da i ne govorimo. Bila su to neka druga, bolja i sretnija vremena za šibenski sport.

Grad koji jedva s prigradskim naseljima doseže 40.000 žitelja, Hrvatskoj i svijetu dao je tolike sportske velikane, od Dražena Petrovića, Perice Bukića, Danire Nakić, Darija Šarića... Sredinom 80-ih Šibenik je bio 4. grad u toj državi po gospodarskoj snazi, a proračun za sport bio je oko 4.5 milijuna tadašnjih maraka!

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Od Šubićevca do Crnice

No, talenata iz ovog grada uvijek je bilo i bit će. Bez obzira trče li za “bubamarom” na Šubićevcu, pucaju na koš na Baldekinu, veslaju u Docu, plivaju i zabijaju golove na bazenu u Crnici. I svim ostalim šibenskim arenama. A, jačanjem gospodarstva, ulaskom jakih sponzora, moćnih ekonomskih igrača, nadaju se Šibenčani, pobjede poput onih nad Dinamom, Cibonom, Splitom ili Jugom opet će postati nešto sasvim normalno.

Linker
18. travanj 2024 02:14