Ivan Raič
 SN
STROGE MJERE

Kako živi hrvatski reprezentativac: ‘Moram upisati kod u mobitelu svaki put kada želim izaći iz kuće...‘

‘Na broj mobitela šaljemo poruke s kodovima od 1 do 6, ako dobijem potvrdu, onda tek izađem!‘
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 22. studeni 2020. 13:40

Hrvatske odbojkaške reprezentacije u idućoj godini očekuje puno posla. Jedna od četiri skupine Europskog prvenstva odbojkašica održat će se od 15. kolovoza do 1. rujna sljedeće godine u Zadru, no u Višnjiku reprezentativna uzbuđenja kreću već sljedećeg mjeseca. Od 28. do 30. prosinca održat će se Srednjoeuropsko MEVZA prvenstvo U-18 (žene) i U-19 (muški), a od 8. do 10. siječnja 2021. godine za uzrast U-16 (žene) i U-17 (muškarci).

Također, u siječnju na kvalifikacije za Europsko prvenstvo dolaze seniori, koji će igrati skupinu s Nizozemskom i Švedskom. Dotad naši reprezentativci i reprezentativke odrađuju posao u svojim inozemnim klubovima, pandemiji koronavirusa unatoč. Iako, svaki s nekom svojom zanimljivom pričom vezanom uz epidemiološke mjere u toj državi.

U Rusiji kao i u Hrvatskoj

Rene Sain, libero hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, igra ove sezone u Cannesu u Francuskoj, koja je odavno postrožila epidemiološke mjere.

- Francuska je odnedavno ušla u lockdown, no naši se treninzi i utakmice i dalje odvijaju prema planu. Jedino što nam je uz to dopušteno su odlasci u trgovine i ljekarne. Ne znamo kako će se situacija s pandemijom koronavirusa nastaviti, čak se spominje i da bi se na određeno vrijeme prvenstvo moglo prekinuti pa nastaviti malo kasnije. Nadam se da će se ova situacija što prije smiriti te da ćemo se što prije moći vratiti prijašnjim, normalnim životima - kaže Rene te dodaje da se veseli što skorijem druženju sa suigračicama iz nacionalne vrste.

- Nadam se da se što prije vidimo i na terenu jer nas na ljeto očekuje zahtjevno Europsko prvenstvo.

Kapetan muške reprezentacije Hrvatske Timofej Žukovski ove sezone igra u Rusiji za Fakel Novij Urengoj, koji se u ruskoj Superligi nalazi trenutačno na šestome mjestu.

- Trenutačno sam u manjem ruskom gradiću Serpuhovu. Situacija s koronavirusom ovdje u Rusiji slična je kao i u Hrvatskoj. Obvezno je nošenje maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu. Nažalost, svuda po svijetu obaraju se rekordi po broju zaraženih osoba koronavirusom, pa tako i u Rusiji. Svi zajedno nadamo se boljim vremenima. Ruska liga za sada se odvija normalno, no ipak smo imali nekoliko otkazanih utakmica. No, stanje se polako stabilizira te se nadam da će uskoro sve biti u redu. Nadam se isto tako da će se održati kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Zadru i jedva čekam vidjeti suigrače - rekao je Cima, a njegov dugogodišnji klupski suigrač iz Mladosti Ivan Raič, koji ove sezone u Grčkoj igra za Foinikas Syrou ONEX na otoku Sirosu (lani je igrao u Bjelorusiji), opisao je vrlo neobičan režim u kojem trenutačno živi i trenira.

Policijski nadzor

- Život izvan odbojkaških terena u Grčkoj jako je lijep. Ovdje sam s obitelji i živimo na mirnijoj strani otoka. Plaža nam je u blizini doma, a djeca ovdje pohađaju dječji vrtić. Na našem otoku nema velikih problema s virusom iako su za cijelu državu napravili određenu vrstu lockdowna kako ne bi svi prešli na otoke. Zabranjen je izlazak iz kuće osim zbog određenih razloga. Na broj mobitela šaljemo poruke s kodovima od 1 do 6. Primjerice, broj 1 označava odlazak liječniku, broj 2 odlazak do ljekarne, broj 3 šetnju, broj 4 pomaganje starijim ljudima, a broj 5 označava neku vrstu ceremonije ili proslave. Za vježbanje na otvorenom prostoru svakog dana utipkam broj 6 i izlazim tek kada dobijem potvrdni odgovor, jer mi je to, ako me policija zaustavi, jamstvo da smijem biti izvan svoje kuće.

Linker
26. travanj 2024 03:03