TOM DUBRAVEC/CROPIX
U DRUŠTVU OLIMPIJACA

Kolinda izabrana u MOO! ‘To nije samo moj osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta‘

Bivša hrvatska predsjednica izabrana je sa 86 glasova "za" i tri glasa "protiv"
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 17. srpanj 2020. 18:08

Hrvatski sport je konstanta u svijetu, bio i bit će, dokazi tome nude se gotovo svakodnevno, a najnoviji je izbor bivše predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u Međunarodni olimpijski odbor, kao članicu najvišeg sportskog tijela na svijetu, na 136. Skupštini MOO u petak, ovoga puta na specifičan način, posredstvom video-linka, zbog pandemije koronavirusa.
Kolinda Grabar Kitarović predložena je među ukupno pet kandidata za nove članove MOO-a, i to kao izravna kandidatkinja Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a.

Uz Kolindu Grabar Kitarović kandidati su još bili Kubanbka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud, Battushig Batbold iz Mongolije te bivši atletičar Sebastian Coe iz Velike Britanije, koji će funkciju zauzeti po službenoj dužnosti, kao predsjednik Svjetske atletske federacije.

Vijest iz Lausanne je za naš sport i našu zemlju ogromno priznanje jer valja znati da ne mora svaka država članica MOO-a dati i svog predstavnika, i da on nije službeno predstavnik svoje države, već isključivo član MOO-a.

- Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta - izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović koja je izabrana sa 86 glasova "za" i tri glasa "protiv".

Bivša hrvatska predsjednica je u svom prvom obraćanju kao članica MOO-a istaknula da je i na svim svojim prijašnjim dužnostima, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni, podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i olimpizma. Također je naglasila i važnost sporta u borbi protiv izazova s kojima se svijet bori u ovom trenutku.

- Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje. Sport ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja. Sport širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim natjecanjem i uspjehom koji svijet priznaje. Iskreno vjerujem kako je sport jedan od ključnih temelja zdravlja ne samo pojedinca, nego i cijele zajednice. Pri tome ne mislim samo na tjelesnu dobrobit bavljenja sportom - osnaživanje tijela, koje se tako može uspješnije boriti protiv zaraza i bolesti... Sport nas uči uključivosti, toleranciji i uvažavanju, kao i zajedništvu na široj društvenoj razini.

Naglasila je i važnost dostupnosti sporta za sve one koji se njime žele baviti.
- Osobno nisam samo velik sportski entuzijast, koji će svim srcem navijati za hrvatske sportaše i reprezentacije, nego i promicatelj dostupnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu za bavljenje individualnim i kolektivnim sportovima, bez obzira bilo to iz natjecateljskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva. Uvijek sam zagovarala veća ulaganja u sportske aktivnosti za mlade i omogućavanje masovnog pristupa sportskim aktivnostima od najranijeg djetinjstva, jer jedino se tako mogu postizati veliki sportski uspjesi te stvarati i razvijati vrhunski sportaši, koji promoviraju i svoju domovinu i općeljudske vrijednosti truda, humanosti, upornosti i prijateljstva.

To što Kolinda Grabar Kitarović nije bila aktivna sportašica, čak niti dužnosnica u sportu, ne treba nikoga čuditi jer je tek pola od članova MOO-a bivših sportaša, ostali su članovi postali temeljem svojih dužnosti u različitim sportskim tijelima, ili kao političari i okrunjene glave. Od danskog princa Frederika, Velikog vojvoda od Luksemburga, preko katarskog emira šeika Al-Thanija, do princa Wangchucka iz Butana ili pak jedne od članica koja nije ni sportašica, ni “plave krvi” poput Laure Chinchille iz Kostarike. Primjerice, Henry Kissinger, američki političar iz doba 'hladnog rata' bio je član MOO-a a nije imao nikakve veze sa sportom.

Dakle, razlog kandidature nije globalna medijska eksponiranost naše bivše predsjednice koja je vrlo često zdušno i u punoj navijačkoj opremi bodrila mnoge naše sportaše na tribinama na velikim natjecanjima, već njezin životopis. Bila je veleposlanicom u SAD, ministricom vanjskih poslova, pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a te predsjednicom jedne europske države, što se u svijetu i te kako prepoznaje i vrednuje.

Linker
23. travanj 2024 13:56